Hükümet KEY tasfiyesini Mart 2011'e ertelemek istiyor
KEY konusunda yeni bir düzenleme yapacağını belirten hükümet, TBMM'ye gönderdiği yasa tasarısı ile tasfiyeyi, Mart 2011'e ertelemek istiyor
1987 yılında başlayan ve 1995 yılında sona erdirilen KEY paralarının dağıtılması için 2007 yılında 5664 sayılı Kanun çıkartıldı ve süreç 3-5 kez gerçekleşen ertelemelerle 28 Haziran 2009 günü sona erecekti. Fakat, gerek kamu kurumları gerek SGK ve gerekse tasfiye halindeki Emlak Bankası yönetiminin beceriksizlikleri sonrasında hâlâ sona gelebilmiş değiliz.
KEY TASFİYESİ ERTELENİYOR MU?
1995'te sona eren KEY hesaplarını, 2002'ye kadarki hükümetler tasfiye etmeyi beceremediler hatta bırakın becermeyi düşünmediler bile. Ancak, şu andaki AK Parti hükümeti cesur bir kararla, önce TTF (Tasarrufu Teşvik Fonu) sonra da KEY (Konut Edindirme Yardımı) hesaplarını tasfiye kararı aldı. Bunun için birkaç denemeden sonra, 22.05.2007 günü 5664 sayılı "Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine ödeme Yapılmasına Dair Kanun" TBMM'de kabul gördü ve 30.05.2007 günü Resmi Gazete'de yayımlandı. İlk çıktığında, süreç altı ay içinde bitecek ve 31.12.2007 günü herkes KEY parasını alabilecekti.
Fakat, memurlar için kamu kurumları, 'SSK'lılar için ise SSK (yeni adıyla SGK) liste oluşturamayınca süreler bazen yasa gereği Bakanlar Kurulu'nca bazen de yasalarla uzatıldı. İlk liste 28 Temmuz 2008 günü yayımlandı ve 2.5 milyona yakın kişi parasını aldı.
LİSTEYE 5.8 MİLYON KİŞİ İTİRAZ ETTİ
Açıklanan ilk listeye bazısı ismi olmadığı için bazısı da açıklanan KEY alacak rakamı az diye 28 Ekim 2008'e kadar itiraz etti. İtiraz edenlerin 1.5 milyonu memur ve 4.3 milyonu da SSK'lı idi. (İtirazcılardan birisi de benim; adıma bin 400 lira KEY çıkması gerektiği halde 60 küsur lira para çıktı) Normal şartlarda 28 Aralık 2008'de ikinci liste açıklanacaktı ama yetiştirilemeyince süre, 28 Haziran 2009'a uzatıldı.
Fakat, 28 Haziran gününün üzerinden epey süre geçtiği halde yetkililerden ne bir ses ne de bir nefes gelince, HABERTÜRK Gazetesi olarak "KEY'de sessizlik sayacı" yapıp gün saymaya başladık.
Ardından da 150'nci gün geldiği halde bir açıklama yoksa 5.8 milyon kişi için dava dilekçesi hazırlayıp gazeteden yayımlayacağımızı duyurduk.
YENİ KEY TASARISI DENİNCE SEVİNMİŞTİK
"Hazine Müsteşarlığı, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahiplerine ödeme yapılabilmesi için hazırlanan yeni kanun tasarısı taslağını 16 Kasım 2009 günü Başbakanlık'a sevk etti" haberi üzerine sevinmiştik. Ancak, tasarıyı görünce çözmek değil, işi halının altına süpürmek istendiği görülüyor.
Tasarı, işi 2011'e atıyor
TBMM'ye sevk edilen, "Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun Tasarısı"na göre;
"MADDE 2- 5664 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan 'hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 8 aylık süre içinde' ibaresi 'bu Kanun'un yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde' şeklinde değiştirilmiş, bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve ikinci fıkranın ikinci cümlesi ile mevcut üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. "(3) îkinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar ilgili kurum ve kuruluşlarca listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme için iade edilir. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre, 31/12/2010'da sona erer. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderir. Bu düzeltme sırasında, 30/6/2010'dan sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamaz. Banka, ikinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar yapılacak bildirimlerden hatasız olanlara göre hazırlanacak listeleri 31/3/2010'a kadar, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gönderilen listeleri ise üçer aylık dönemler halinde EGYO'ya gönderir. Düzeltmeden sonra hazırlanacak son liste 31/3/2011'e kadar EGYO'ya gönderilir. Bankaca EGYO'ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir..." denilmektedir ama bu KEY sorunlarına çare değildir. Sadece listelerin oluşturulmasını 31.03.2011'e kadar ertelemektedir.
ÇARE SGK VE MEMURİYET HİZMET SÜRELERİDİR
Sorun, SGK'nın ve kamu kurumlarının arşivlerinde KEY ile ilgili belgelerin eksik olmasıdır. Birçok kurum, eski belgeleri bulamadıklarından KEY listelerini hem isim hem de rakam olarak eksik bildirmektedir. Süre ne kadar uzatılırsa uzatılsın bu şekilde evraka dayalı liste oluşturmanın imkânı yoktur. Bu sebeple çare ve çözüm çok basittir.
■Hangi SSK'lının 1987 ile 1995 yılları arasında çalıştığı SGK bilgisayarlarında kayıtlı, bunlardan da hangilerinin 10 veya daha çok işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştığı da belli.
■Hangi memurların 1987-1995 arasında kaç yıl çalıştığı sicillerinde-dosyalarında belli ve bunların hangi dönemlerde lojmanda kaldığı da dosyalarında belli. öyleyse bu kayıtları dikkate alırsak işi eksiksiz olarak çözeriz. Umarım TBMM'de aklıselim galip gelir ve tasarı aynen değil yukarıdaki gibi çözüm üretilerek yasalaşır. Ali TEZEL/Habertürk