16 / 06 / 2024

Hükümete Kanal İstanbul sorusu! Tasarruf kapsamında Kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız?

Hükümete Kanal İstanbul sorusu! Tasarruf kapsamında Kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız?

Kanal İstanbul projesi yeniden Meclis gündemine geldi. Saadet Partili Özdağ, hükümete "Tasarruf kapsamında Kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız?" sorusunu yöneltti. İşte ayrıntılar...



31 Mart yerel seçimlerinden hemen önce açıklanan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda çılgın proje şeklinde bilinen Kanal İstanbul da yer almıştı. Söz konusu projenin yüzde 20 oranında tamamlandığı kaydedilen planda, 2027 yılında kanalın yüzde 30’luk kısmının, 2028 yılında da yüzde 45’lik kısmının tamamlanmasının planlandığı belirtildi. 

Aynı zamanda proje ile ilgili risk olarak da “Yatırım maliyetinin çok yüksek olması sebebiyle özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması, ÇED olumlu kararının iptali ile Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları’na karşı açılmış olan iptal davalarının süreçte gecikmeler yaratması sebebiyle yatırımın gerçekleşmemesi, ihale sürecinde gerçekleştirilen itirazlardan kaynaklanmış olan gecikmeler sebebiyle yatırımın gerçekleşmemesi” gerekçeleri gösterildi. Ancak 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından Kanal İstanbul gündemden düştü. 

Saadet Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Meclis'te yaptığı açıklamasında Kanal İstanbul'u sordu. 

Hükümete Kanal İstanbul sorusu! Tasarruf kapsamında Kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız?

Selçuk Özdağ, söz konusu açıklamasına "Türkiye Yüzyılı’nda açlık sınırı 19.980 TL, yoksulluk sınırı 58.205 lira oldu, malumunuz olduğu üzere, asgari ücret 17 bin lira, en düşük emekli aylığı 10 bin lira. Ya, Ruslar bile yüksek enflasyondan dolayı Türkiye'yi terk etmeye başladılar. Savaşta olan Rusya’da yıllık TÜFE 7,70 Peki, Türkiye'de TÜİK rakamları ne diyor? Yüzde 68. ENAG’a göre ise yüzde 125. Bütün bu çöküşten sonra siz devlet olarak ne yapacaksınız “tasarruf” adı altında?" ifadelerini kullanarak başladı. 

Yalnızca bu sene ülke insanından dakikada 14 milyon 290 bin lira, saatte 857 milyon 400 bin lira, günde 20 milyar 577 milyon lira, ayda 617 milyar 310 milyon lira ve toplamda 7 trilyon 407 milyar lira vergi toplanacağının altını çizen Özdağ, bu kadar vergi ödemesine rağmen yine yettirilemeyeceğine, çünkü 2024 merkezî yönetim bütçesinde açık hedefinin 2.7 trilyon TL, faiz dışı açığın ise 1.4 trilyon olduğuna dikkat çekti. 

Özdağ, söz konusu açıklamasında "Kamu bütçesinin başlıca gider kalemlerini de hatırlatayım ki güya tasarruf edilecek miktarın devede kulak bile olmadığını anlayalım. Maaş artı Sosyal Güvenlik Kurumu primleri yüzde 69, mal, hizmet alımı yüzde 11, cari transferler yüzde 16, sermaye giderleri yüzde 3,5 ve 1 trilyonluk mal ve hizmet alımlarından yapılacak 100 milyarlık tasarruf toplamı nedir, biliyor musunuz? Yüzde 1 yani çerez parası; asıl faturanın çalışan ve emekliye çıkacağı o kadar belli ki" ifadelerini kullandı. 

Hükümete Kanal İstanbul sorusu! Tasarruf kapsamında Kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız?

Saadet Partili Özdağ, kamuda tasarruf konusuna değindi ve "Mesela bu tasarruf tedbirlerinde yeni bina alımı ve yapımı üç sene durdurulacak, sosyal tesis yapımı, alımı ve kiralanması süresiz olarak askıya alınacak, yeni altyapı yatırımlarına başlanmayacağı söyleniyor" bilgilerini verdi. 

Özdağ, bu kapsamda hükümete "10 milyarlarca dolar bir bütçe ve kaynak aktarılması hesaplanan ve öngörülen kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız? Bir daha soruyorum: Kanal İstanbul yatırımını da durduracak mısınız?" sorularını yöneltti ve bu soruların Bakan Mehmet Şimşek ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanmasını talep etti. 

CHP'den hükümete yüzde 25 çağrısı: Kira sınırlaması kaldırılacaksa, kiracılar ve emekliler açısından önlem alınmalı!

Kiracı evden çıkmak için 120 bin TL istedi! Ev sahibi isyan etti! Kiraya verdik, tapusunu da mı verdik!

Yapı ruhsatı alınan konutların büyüklüğü azalırken, Ahmet Büyükduman'dan çarpıcı tespit geldi: Konutta da şirinkflasyon!


 


Geri Dön