16 / 06 / 2024

CHP'den hükümete yüzde 25 çağrısı: Kira sınırlaması kaldırılacaksa, kiracılar ve emekliler açısından önlem alınmalı!

CHP'den hükümete yüzde 25 çağrısı: Kira sınırlaması kaldırılacaksa, kiracılar ve emekliler açısından önlem alınmalı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kiraya yüzde 25 zam sınırının devam etmeyeceğinin sinyalini vermesinin ardından, CHP'den hükümete kiracıları koruyun çağrısı geldi. İşte detaylar...



Konut sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sık sık gündeme geliyor. Taraflar yüzde 25 zam sınırı sebebiyle mahkemelik oluyor. 

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamanın ardından kiraların ne olacağı merak konusu oldu. Bakan Şimşek, yüzde 25 zam sınırı uygulamasını işaret etti ve kiralara yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için bir sebep göremediğini, büyük olasılıkla uygulamanın 1 Temmuz'dan sonra sürmeyeceğini dile getirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve  Ankara  Milletvekili Murat Emir de Meclis'te kira artış oranına uygulanan yüzde 25 zam sınırı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

CHP den hükümete yüzde 25 çağrısı: Kira sınırlaması kaldırılacaksa, kiracılar ve emekliler açısından önlem alınmalı!

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, söz konusu açıklamasında ekonominin kriz içinde olduğuna dikkat çekerek, " Döviz fırlamasın diye önlemler alınmaya çalışıldı; birilerine servet transferi yapıldı; suni olarak faizler
yüzde 8’lerde, 10’larda tutulurken, yoksulların üzerine ağır vergiler bindirilirken, bu fiyatlardan kredi çeken zenginler büyük paralar kazandılar ve gayrimenkule olağanüstü bir geçiş oldu" ifadelerini kullandı. 

Emir, enflasyonun durdurulması için de  kiralara yüzde 25 zam sınır getirildiğini aktardı ve ardından  kiracılar ile ev sahipleri arasında adliyede biten, zaman zaman cinayetlere, kavgalara tanık olunan bir çekişme sürecinin başladığına dikkat çekti. 

CHP den hükümete yüzde 25 çağrısı: Kira sınırlaması kaldırılacaksa, kiracılar ve emekliler açısından önlem alınmalı!

CHP'li Emir, "Zaten Bakan diyor ki; 'Fiyatlara müdahale etmek, kiralara müdahale etmek doğru değildi' bugün de sanki emeklileri ayda 10 bin lira açlık sınırına mahkûm etmemişler gibi, sanki işçileri 17 bin lira, hem de yıl içerisinde hiçbir zam vermedikleri asgari ücrete mahkûm etmemişler gibi bir anda hiçbir önlem almadan yüzde 25 sınırını kaldırıyorlar" açıklamasında bulundu. 

Yine kiracılar ile ev sahipleri arasında çekişmeler olacağının, bunun mağdurunun da yine evsiz yoksul vatandaşların olacağının altını çizen Murat Emir, "Hükümeti, Sayın Şimşek’i böylesine sorumsuz bir
tutum almaktan vazgeçmeye davet ediyoruz ve yapılacaksa, bu yüzde 25 sınır kaldırılacaksa mutlaka evsizler bakımından, kiracılar bakımından önlem alınması gerektiğini söylüyoruz, uyarıyoruz yoksa emeklilerimiz de…" ifadelerini kullandı.

Emir, ev sahipliği oranının yüzde 50'ler seviyesinde olduğunu anımsattı ve " 10 bin lira emekli maaşı alan bir emeklimiz karnını mı doyuracak, eczanelerde katılım payı ücreti mi ödeyecek yoksa kira mı ödeyecek? Bu sorunun cevabını vermesini bekliyoruz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ünlü ekonomist uyardı: Konut yatırım aracı olmaktan çıkarsa, fatura kiracılara çıkar, ikinci ev yurt dışından alınır!

Ev sahiplerinden konut satışlarının 5 yıldan sonra da vergiye tabi olmasına tepki! Konut piyasasında neler yapılmalı? 

Evi, iş yeri, arsası ve arazisi olanlar dikkat! Emlak vergisi ödemeleri için son 10 gün! 


 


Geri Dön