Hükümetin pahalı dolar hamlesini ilk kez Hande Fırat açıkladı: Bir an önce yapılacak
Hükümetin aşırı yükselen enflasyon ve dolar karşısında atmayı planladığı adımı Hürriyet yazarı Hande Fırat ilk kez açıkladı. "Bir an önce yapılacak" diyen Fırat, ekonomide benimsenen "faiz sebep enflasyon sonuç" anlayışından ise geri dönüş olmadığını kaydetti.TÜİK enflasyonu yüzde 73,50 olarak hesaplarken ENAG yıllık enflasyonu yüzde 160,76 olarak hesapladı
TÜİK ve ENAG'ın açıkladığı enflasyon rakamları ekonominin Mayıs ayındaki karnesini ortaya koydu. TÜİK enflasyonu yüzde 73,50 olarak hesaplarken ENAG yıllık enflasyonu yüzde 160,76 olarak hesapladı. Artan enflasyon dolardaki artışları da beraberinde getirdi. Zincir etkisi gösteren artışlar gıda, ulaşım, akaryakıt, elektrik, doğal gaz (enerji) eğitim, sağlık gibi pek çok alanda fiyat artışlarını beraberinde getirdi.
Hükümet piyasada gün gün artan enflasyonu dizginlemek ve doları frenlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yıllık yüzde 73,50'ye çıkan enflasyon verisi için "Enflasyon rakamları, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyuyor. Nisan ayında yüzde 7,25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı mayıs ayında yüzde 2,98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir" açıklamasını yaptı.
Piyasada hissedilen her ne kadar Bakan Nebati'nin açıklamasıyla benzer olmasa da hükümet psikolojik olarak enflasyonun düşme eğilimine girdiğini piyasanın da kabul etmesini istiyor. Hükümetin yüksek enflasyonun frenlemek için atacağı adımları ise Hürriyet yazarı Hande Fırat köşesine taşıdı.
İşte Fırat'ın pahalı dolar ve yüksek enflasyon karşısında atılacak adımlara ilişkin verdiği bilgiler...
"BAE VE SUUDİ ARABİSTAN İLE BİR AN ÖNCE SWAP ANLAŞMALAI İMZALANACAK"
Fırtına çok kuvvetli ve etkisinin daha süreceği anlaşılıyor. Ekonomide farklı bir yöntemin izlenmesi şimdilik ufukta görünmüyor. Ancak şu tespitleri de yapabiliriz:
Fiyat artışlarından vatandaşların asgari düzeyde etkilenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Bunlar arasında yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar, vergi indirimleri ve sübvansiyonlar gibi yöntemler bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyonla mücadeleyi en önemli önceliği olarak koruyor.
Ekonominin aktörlerinden daha fazla destek görmek istiyorlar.
Bakanlık başka ülkelerle ikili görüşmelerini de arttırdı. Ankara’nın hedefinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile swap anlaşmalarını bir an önce gerçekleştirmek de bulunuyor.
SWAP ANLAŞMASI NEDİR?
Swap anlaşması, iki tarafın belirli bir vade ile farklı para birimlerini belirlenmiş bir faiz ile değiş tokuş yapmaları anlamına geliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) azalan rezervlerini güçlendirmek için yurt içi ve yurt dışı bankalarla döviz-TL takası (swap) yapıyor
Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanıyor.
TCMB’nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile de 15 milyar dolar ve Güney Kore ile 2 milyar dolar olmak üzere toplam 23 milyar dolara ulaşan swap anlaşması bulunuyor.
Diyanet 2022 yılı kurban vekalet ücretlerini açıkladı
Emeklilere bayram öncesi 3 bin 500 lira maaş ödemesi! Son tarih açıklandı
Devlet 25 ilde personel alımı yapacak! Başvuru tarihleri açıklandı 9 bin liraya kadar maaş verilecek
Sürücüler dikkat! Eğer siz de bu yoldan geçerseniz 4 kat cezayı yersiniz Yargıtay o kararı bozdu
Resmi Gazete'deki o kararın perde arkası belli oldu! İlk başta kimse anlayamamıştı
Altın fiyatlarında tarihi rekor kırılacak! Haziran dönüm noktası olacak
Bakanlık fitili ateşleyecek rakamı açıkladı! Dolar rövanşa hazırlanıyor
TMO'nun buğday alım fiyatına koyduğu sınır ortaya çıktı! Çiftçilerin alacağı para kaç lira olacak?
Mayıs ayındaki enflasyon farkı ortaya çıktı! Yüzde 160'ı aştı
Kurbanlık alacaklara yeni fiyat açıklandı: 70 lira olacak artış yüzde 130