29 / 04 / 2024

Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama!

Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama!

Hükümetin ev sahibi olamayanların ev alabilmesini teşvik için planladığı konut hesabı uygulaması Ağustos'ta başlıyor. Yine dar gelirlinin yatırım yaparak metrekare metrekare ev almasını sağlayacak gayrimenkul sertifikası için de müjdeli haberler yolda.



Ev sahibi olmak isteyenlere yönelik konut hesabı uygulaması Ağustos ayında başlıyor. 26 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle birlikte, bankalarda konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. 


Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama!


Vatandaşın tasarrufunu kendilerinde değerlendirmesini hedefleyen bankalar birbirinden avantajlı konut hesapları oluşturuyor. Hesap açtıracak müşteriler için kimi bankalarda indirimli kredi imkanları, kimilerinde ise avantajlı paketler sunuluyor. Uygulamanın konut satışlarına kısa vadede etkisi olması beklenmiyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun devlet katkısının konut satışlarına en az 3 yıl sonra, 2019'da yansıyacağını ifade etti. Ancak sektör uzmanları bu gelişmenin tasarrufu teşvik edecek olması nedeniyle yararlı olacağının altını çiziyor. 


1-) KONUT HESABI UYGULAMASI

Konut Hesabı günlük vadeli olarak açılan ve en az 3 yıl boyunca 250 - 2 bin 500 TL arasında düzenli birikim yapılan mevduat ; hesabıdır. Devlet desteğinden yararlanmak isteyenlerin en az 3 yıl birikim yaparak ilk evini alması gerekiyor. 2016 yılında belirlenen devlet katkısı tutarları 36-47 ay düzenli birikim yapılması halinde en fazla 13 bin TL, 48-59 ay düzenli birikim yapılması halinde en fazla 14 bin TL, 60 ay düzenli birikim yapılması halinde ise en fazla 15 bin TL olacak. 


BANKALARIN KONUT HESABI YARIŞI 

Türk Ekonomi Bankası, TEB Konut Hesabı'nı portföyüne ekleyerek konut almak üzere birikim yapan müşterilerine birikimlerini destekleyici özel faiz oranlan sunacak. Banka ayrıca ilerleyen dönemlerde konut kredisi kullanmak isteyen müşterilerine indirimli kredi imkanları sunacak. Halkbank Konut Hesabı ürünüyle müşterilerine, özel faiz oranlan ve diledikleri tutarda ödeme yapma esnekliği sunacak. Ayrıca Konut Hesabı müşterileri, krediyi geri ödeme sıkıntısı çektikleri dönemlerde devlet desteği hakkından mahrum kalmadan yılda 2 defa para çekebilecekler. Garanti Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, uygulamanın konut edinmek amacıyla peşinat biriktirenleri teşvik ederek piyasayı hareketlendireceğini söyledi. Ziraat Bankası, tasarruf eğilimi olan müşterilerine avantajlı paketler sunacak. ING Bank, konut almak üzere birikim yapacak kişilere Turuncu Hesap'ı ek avantajlarla sunacak. 


2-) GAYRİMENKUL SERTİFİKASI 

Öte yandan SPK tarafından 'gayrimenkul sertifikası' diye yeni bir tebliğ yayımlanmak üzere. Gayrimenkul sertifikası ile 'bir konutun tamamını satın alamayan' ya da 'farklı projelere yatırım yapmak isteyen' yatırımcılar konutları istedikleri metrekare büyüklüğünde satın alabilecek. Böylece küçük yatırımcılar da gayrimenkul sektöründeki gelirden pay alabilecek. 100 metrekare bir evi alamayan vatandaş evin 10 ya da 20 metrekaresine sahip olabilecek. 


Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama!


SEKTÖR DETAYLARINI BEKLİYOR 

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sertifikasının küçük yatırımcılar için önemli bir enstrüman olduğunu söyledi. Ev almak için değil, eve yatırım yapmak isteyenler için sertifika sisteminin avantajlı olduğunu belirten Çelik, "Vatandaş bu proje güzel iyi de prim yapar diyor ama 100 metrekare alacak parası yok. İşte o zaman 10 metrekare 20 metrekare alıp proje bitince kârlılıktan payını alır.Bu sistemi desteklemekle birlikte endişelerimiz de var. Şirket kimin ev alacağını bilmediği içinde elinde belli stok tutmalı. Bunlar sonra alınmayınca ihale ile satıp geliri sertifika sahiplerine verilmeli. Ancak bitmiş bir projede kısa sürede satışta evler değerini bulmaz. Yatırımcının zarar etmesi söz konusu değil. 0 zaman inşaat şirketi zararı karşılamak zorunda kalır. Bu durumda sistemin işlemesinde sorunlar çıkar. Tebliğin son halini bilmiyoruz" dedi. 


YeniBirlik



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ev sahibi olmada yeni dönem başladı. Gayrimenkul sertifikası ile vatandaş, bir konutun tamamı yerine istediği kadar metrekaresini bütçesi elverdiğince satın alabilecek. Her sertifika, bir metrekareyi ifade edecek. Böylelikle kişi, biriktirdiği sertifikalarla daire sahibi ya da ortak olabilecek.


Türkiye’de konut alımında yeni bir dönem başladı. Gayrimenkul sertifikası uygulamasının yürürlüğü girmesiyle, artık küçük yatırımcılar, kentsel dönüşüm dahil bir projeden bağımsız bir bölümü, bütçesine göre biriktirdiği sertifikalarla satın alabilecek. Her bir sertifika bir metrekareyi ifade edecek. Böylelikle kişi, her bir sertifikaya karşılık gelen metrekareleri biriktirerek daire sahibi olabileceği gibi sertifikasını satarak değer artışından da yararlanabilecek. Elindeki sertifika sayısı daire almaya yetmiyorsa,  bu defar sahip olduğu metkekare değerince daireye ortak olabilecek.  Böylelikle gayrimenkul yatırımlarına sıcak fon oluşturulabilecek. Üstelik bu yatırımlardaki yüksek değerlemelerden yerli ve yabancı kurumsal ve küçük yatırımcılar yine sertifika yoluyla yararlanabilecek. 


HALKA ARZ EDİLEBİLECEK

Gayrimenkul sertifikaları, yurt içinde halka arz edilebilecek. Bunun yanında halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya satış ya da yurt dışına da ihraç edilebilecek. İhraç edilecek sertifikalar, borsada işlem görebilecek. Sertifika ihraçları ve itfaları bankalar, portföy aracılığı, genel saklama hizmeti veya aracılık yüklenimi faaliyetinden herhangi birini yürütecek olan aracı kurumlar vasıtasıyla yerine getirilecek. Yeni yürürlüğe giren düzenleme sektör temsilcileri tarafından heyecanla karşılanrdı.Bu yolla dar gelirli vatandaşların da kira getirisinden yararlanabileceğini belirten gayrimenkul sektör temsilcileri, kentsel dönüşüm projelerinin de hızlanabileceğini belirtti.


ALICILARI KARLI ÇIKARACAK

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, düzenlemenin kentsel dönüşüm için olumlu bir gelişme olduğunu düşündüklerini söyledi. Dağ, şunları söyledi: “Vatandaşlarımıza bir gayrimenkul projesinin belirli bir bağımsız bölümünden  gayrimenkul sertifikası ile konut sahibi olmasının yolu açıldı. Herhangi bir projenin bağımsız bölümü üzerinden birden fazla yatırımcı, paylı mülkiyet esası ile sertifika sahibi olabilecek. Böylece bir gayrimenkulde o bölümün belirli bir yüzdesi gayrimenkul sertifikası ile kıymetli evrak niteliği taşıyacak. Metrekare üzerinden ev sahibi olma fırsatı sunan gayrimenkul sertifikasıyla konut alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımız zamanla, alabildikleri metrekareye eklemeler yaparak daire sahibi olabilecek” dedi.


KLK Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atakan Kulak, yeni bir dönemin başladığını belirtti. Kulak, şunları söyledi: “Orta ve uzun vadede gayrimenkul sektöründe hem konut alıcıları hem de firmalar pozitif yönde bu sistemden faydalanacaktır. Sistemin gelişmesiyle kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların aşılacağını hem vatandaşın hem de sektörün kazanacağını düşünüyoruz.”


SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

1- Gayrimenkul sertifikası çıkartan müteahhit bir firma, banka ile satış için anlaşacak


2- Bu sertifikalar bankalar ve aracı kurum üzerinden küçük yatırımcılara satılabilecek


3- Gayrimenkul sertifikalarının her biri tanesi, bir metrekare olarak tanımlanacak


4- Yabancıya ihraç yolu da açık olan sertifikalar Borsa İstanbul’a da kote edilecek


5- Kurumsal ve küçük yatırımcı sertifikaları bu kanallar üzerinden satın alabilecek


6- Proje bittiğinde çıkan değer artışından sahip olunan sertifika oranında pay alınacak.


7- Elinde yeterli sayıda sertifikası olanlar, tamamlanan projelerden daire alabilecek


8- Konut projesindeki bir dairenin ister 10, ister 100 metrekaresini sertifika yoluyla satın alabilecek olan küçük yatırımcılar, biriktirdiği sertifika adedince daireye ortak da olabilecek.


KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANIR

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, gayrimenkul sertifikalarını değerlendirdi. Oflaz, “Gayrimenkul sertifikaları yeni bir enstrüman olarak sektörü rahatlatacak ve sektörü bankalara bağımlı olmaktan kurtaracak. Dünyanın farklı ülkelerinde örneklerine rastlanan bu uygulama sektörü ivmeli bir şekilde büyümeye yöneltecektir. Daha önemlisi kentsel dönüşümde sertiffikalarının uygulanması, bugüne kadar çözülemeyen konuların sertifikaya çevrilerek, aynı bölgede başka bir yerde bu hakların kullanılmasını sağlayacak ve kentsel dönüşümü de hızlandıracaktır” dedi.


Karar


Geri Dön