28 / 04 / 2024

Humbarhane Cami restore ediliyor!

Humbarhane Cami restore ediliyor!

Humbarhane Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti' çalışmaları kapsamında restore ediliyor



Humbarhane Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti' çalışmaları kapsamında restore ediliyor. Ancak onarım sırasında son derece ilginç  gelişmeler yaşandı. Drenaj çalışması yapılırken, önce caminin temelinden su çıktığı anlaşıldı.

Çalışmalar devam ederken o dönem Humbarhane Kışlası'na hizmet veren 3 asırlık sarnıca ulaşıldı. Caminin restorasyonu sırasında ortaya çıkan 300 yıllık tarihi sarnıç da camiyle birlikte restore edilecek. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, tarihi sarnıcın 3 bölümden oluştuğunu ve kemerli 3 penceresi bulunduğunu açıkladı.

Suyun üzerinde olmasına rağmen nem içermeyen, sadece tavanında çatlaklar oluşan sarnıca ilişkin Beyazıt şu bilgileri verdi:

"200 metrekarelik bir alanı kapsayan tarihi sarnıç, Horosan sıva tekniğiyle inşa edilmiş. Temele ağırlık yapmaması için de caminin minaresinde ahşap kullanılmış. Sarnıcın tavanmdaki çatlakların onarımı  için de İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak güçlendirme çalışması yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca 2010 yılında ibadete açılması planlanan Humbarahane Camii'ni de orjinaline sadık kalarak restore ediyoruz."

Beyazıt, Türkiye genelinde 3 bin 363, istanbul'da ise 140 tarihi eserin bakım ve onarım faaliyetine devam edildiğini sözlerine ekledi. Eserlerin çoğu 2010'a yetişecek.
Alper Uruş/HaberTürk


Geri Dön