Hüseyin Aslan: İzmir Egekent-4 projesinin ÇED süreci 6 ay sürdü!
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Habertürk Egeli Gazetesi'nde yazdığı köşe yazısında bin 600 konutluk Egekent-4 projesinin ÇED sürecinden bahsetti. İşte o yazı...
ÇED uygulaması 1993'ten bu yana belirli bir proje ve gelişmenin çevre üzerindeki önemli etkilerin belirlendiği süreçtir. Bu süreç hiçbir kurumun kendi başına bir karar vermesi süreci değildir.
Biz; Ege-Koop olarak 1994 yılında bu süreci 1.600 konutluk Egekent-4 Projemizle ilgili ÇED Raporunu yaklaşık 6 ayda alabilmiştik. Çünkü bu süreç sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili değil, ilgili kurum ve kuruluşların da olumlu görüşleri ile birlikte bölge halkıyla yapılan bilgilendirme toplantılarıyla halkın görüşlerinin önemli olduğunu bizzat yaşadık.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu; "Katı Atık Bertaraf Tesisi" ve İzmir körfezinin temizlenmesi konusunda "Çevresel Etki Değerlendirme" (ÇED) raporu konusunda ilgili kuruluşların "olumlu" görüşünü içeren dosyayı Ankara'ya gönderdik; ancak; bugüne kadar Bakanlıkça onaylanmadı diye kamuoyuna açıklama yapıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, "Katı Atık Bertaraf Tesisi" ile ilgili "Yamanlar'da seçilen bölge muhafaza ormanı olduğunu, yanında tabiat parkları bulunduğunu tespit ettik.
İzmir Körfez'inden çıkan çamurun da Kuş Cenneti'nde ada oluşturarak oraya dökülmek istenmesini de uygun bulmadığımızı Büyükşehir'e bildirdik" şeklinde konuştu.
Kocaoğlu bu kez, "Bürokratlarla bir araya gelelim. ÇED Raporu konusunu çözüme kavuşturalım" çağrısını yaptı.
Aynı gün Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, İzmir Milletvekili Binalı Yıldırım; "Aziz Kocaoğlu'nu hemen Ankara'ya bekliyorum. İzmir'in sorunları çoktur. Biz, sorunların değil; çözümün bir parçası olmak istiyoruz. Biz, konu İzmir olunca çözüm için ekstra gayret gösteririz" karşılığını verdi. Umarım bu buluşma siyasi malzeme olmaktan çıkar. İzmir bugünkü olumsuzluktan kurtulur. Sonuç olarak: İzmir'i siyasi çekişmeye kurban etmeyelim.
Habertürk Egeli/ Hüseyin ASLAN