07 / 01 / 2025

Hüseyin Avni Mutlu: Turizm sektöründe hanutçuluğa parmak bastık!

 Hüseyin Avni Mutlu: Turizm sektöründe hanutçuluğa parmak bastık!

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, turizm sektöründeki hanutçuluk sorununa ciddi bir şekilde parmak bastıklarını belirterek, ''Açıkça söylüyorum; hanutçuluk yapmak suretiyle turistleri iğfal eden, rahatsız eden bir görüntüye bu şehirde bundan sonra ebedi



İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, turizm sektöründeki hanutçuluk sorununa ciddi bir şekilde parmak bastıklarını belirterek, ''Açıkça söylüyorum; hanutçuluk yapmak suretiyle turistleri iğfal eden, rahatsız eden bir görüntüye bu şehirde bundan sonra ebediyen müsaade edilmeyecektir'' dedi. 

     İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde, 2012 yılında yapılan turizm çalışmalarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Mutlu, turizm sektörünün, binlerce çalışanıyla Türkiye'nin tanıtımına hizmet ettiğini, ülkenin en büyük markası olan misafirperverliği dünya ile paylaşma noktasında çaba sarf ettiğini söyledi. 

     Turizm sektörünün sürdürülebilir hale getirilebilmesi, kurumsallaştırılması ve hizmetlerin her geçen yıl büyütülerek çoğaltılmasının anlamlı olduğunu dile getiren Mutlu, ''İstanbul'da 2012 yılında yüzde 16,5'luk turist artışı oldu. Bu oran, büyük bir memnuniyet vesilesidir. Fakat önümüzde kat edeceğimiz daha çok yol var. Bu oran İstanbul'un mevcut potansiyeli itibariyle gerçek gücünü asla ifade etmemektedir. İstanbul, bunun çok daha fazlasını gerçekleştirebilecek güce sahiptir. Neticede hepimiz için önemli bir hedef olan Cumhuriyetimizin 100. yılında ulaşacağımız hedefler, turizmde de bizim çok daha fazlasını yapma mecburiyetimizi elbette ki hatırlatıyor. Nihai hedefimiz 2023'lü yıllarda turist sayısını 20 milyonların üzerine çıkarmak ve milli geliri turizmde önemli bir paya kavuşturmaktır'' dedi. 

     Mutlu, Türkiye'nin hizmet sektörünün farklı alanlarda gelişen gücünün turizmde kendisini çok daha net hissettirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

     ''İstanbul, ülkemiz turizminin her zaman güçlü bir motoru olmaya devam edecektir. Bunu zaten rakamlar gösteriyor. Devam etmekte olan 30 binden fazla yatak kapasiteli turistik işletmenin inşaat halinde oluşu, bu şehrin önümüzdeki dönemdeki gücünü ve beklentilerini çok net olarak gösteriyor. Kültür ve kongre turizminde aldığımız mesafeler göğsümüzü kabartıyor. Dünyanın 6. büyük kongre turizmine sahip bir şehri olarak İstanbul, önemli bir gururu paylaşıyor. Bunu ileride ilk 3'e sokmak gibi bir hedefimiz var. 

     Müzelerimizdeki ziyaretçi sayılarının artışı, kültür turizminin de İstanbul'da gittikçe yaygınlaştığını gösteriyor. Müzelerde yüzde 20 civarında artış var. Kültür turizmine yönelik turların sayısı artıyor.'' 

     

     -Hanutçularla mücadele- 

     

     Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul ile ilgili geçen haftalarda yapılan olumsuz haberle herkesin üzüldüğünü anımsatarak, şöyle konuştu: 

     ''Bir musibet, bin nasihatten iyidir diye bir söz var. Netice itibariyle bu kanayan yaraya, hanutçuluğa ciddi bir şekilde parmak bastık. Açıkça söylüyorum; hanutçuluk yapmak suretiyle turistleri iğfal eden, rahatsız eden bir görüntüye bu şehirde bundan sonra ebediyen müsaade edilmeyecektir. Derhal bu işletmelerle ilgili işlem yapıldı, 5 işletmeyi kapattık. Kapatmakla kalmıyoruz, arkasından diğer denetim faktörlerimizi devrede tutmak suretiyle bu işletmelere yönelik takibimizi sürdüreceğiz. İstanbul'un tamamında bu işe bulaşmış, bu sistemle turisti rahatsız eden kim varsa bunlara karşı ciddi denetim mekanizmalarını kurduk. Hanutçuluğa bulaşmış her türlü işletmeyle ilgili ciddi müeyyidelerimizi uygulayacağız. İstanbul'u güvenlik alanında ulaştırdığımız standartlarda, turizmin de rahat edebileceği bir şehir hale getirmek ve bir takım sıkıntıları da temizlemek noktasında ciddi bir duruşumuz var. 2013 yılı turizm sektörümüzün bu tür problemlerinin temizlendiği bir yıl olacaktır. Bu meseleyi İstanbul'un meselesi olmaktan çıkaracağız. Herkes ayağını denk alsın. Devletin pek çok denetim mekanizması vardır. Kim yanlış yaparsa devletin bütün mekanizmaları yanlış yapanın kapısındadır. Hiç kimsenin devletin denetim mekanizmasının dışında kalması söz konusu olamaz. Ben cezayı seven bir idareci değilim, ama hak edene cezayı vermekten büyük mutluluk duyarım. Kim elini, gönlünü yanlış içine sokarsa, kim bu şehrin ve devletin itibarını zedelemeye kalkarsa karşısında devleti, yani bizi bulur.'' 

     Vali Mutlu, hanutçular gibi turistlere yönelik aynı davranışı sergileyen taksicilere karşı da 2013 yılında sıkı denetim yapacaklarını söyledi. 

     Kentteki trafik sorununa ilişkin bir soru üzerine Mutlu, İstanbul'da 3 milyon 100 bin araç bulunduğunu, her gün 450-500 civarında aracın İstanbul trafiğine çıktığını belirtti. 

     Geçen yıl yapılan denetimler sonucunda 2 milyon 700 bin cezai işlem yapıldığını ifade eden Mutlu, ''Bu şehrin trafik denetiminde bu kadar güçlü bir duruşumuz var. İstanbul'da 454 bin civarında yasak parklanma cezası uygulandı. Yeteri kadar otopark alanı üretme ihtiyacımız var. Ana arterlerde yasak park cezası uygulanıyor'' dedi. 

     

     -2012'de yüzde 16,5'luk artış- 

     

     Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul'a geçen yıl turist sayısının önceki yıla oranla yüzde 16,5 artış gösterdiğini belirterek, verilerden İstanbul'un turizm istatistikleri çıkarıldığında ülke turizminin eksilere düştüğünü ifade etti. 

     İstanbul'un başarısında meslek örgütlerinin, yerel yönetimlerin, ilgili birimlerin katkısı olduğunu dile getiren Bilgili, herkesin bütün gücünü İstanbul'un turizmin gelişmesi için harcaması gerektiğini kaydetti. 

     Bilgili, İstanbul'un turizm rakamlarını öncelikle Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarındaki verilerden elde ettiklerini, ancak İstanbul'a karayoluyla gelen turistlerin sayısını bilemediklerini söyledi. 

     Edirne'nin rakamlarının üçte birinin İstanbul'a ait olduğunu aktaran Bilgili, bu nedenle İstanbul'da elde edilen rakama en azından bir milyon turistin eklenmesi gerektiğini vurguladı. 

     

     -''Rehberlerin niteliğini arttırmak için çalışıyoruz''- 

     

     İstanbul'u 2012 yılında 9 milyon 381 bin 670 kişinin ziyaret ettiğini anlatan Bilgili, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''İstanbul'a gelen turist sayısında çok istikrarlı bir yükseliş var. Sadece 2010 yılında yüzde 7'lik bir düşme vardı. Şu anda Türkiye'ye gelen 3,5 yabancıdan birinin İstanbul'a geldiğini söyleyebiliriz. İstanbul'a gelen turistler genellikle havayoluyla geliyor. Havayoluyla gelişler yüzde 18 artmış. Deniz yolunda da bir artış söz konusu. Sabiha Gökçen Havalimanı, yıllar içinde ciddi bir artış yakalamış. Büyük pay ise Atatürk Havalimanı'nda. Bu da İstanbul'a ciddi olarak üçüncü bir havalimanı yapılması gerektiğini gösteriyor.'' 

     Türkiye'ye gelen turist sayısına milletlerine göre bakıldığında Almanlar'ın açık ara önde olduğunu ifade eden Bilgili, Alman turistleri Rus, ABD, İngiliz, Fransız, İtalyan, İranlı, Hollandalı ve Iraklı turistlerin takip ettiğini söyledi. 

     İspanya hariç hiç bir ülkenin ekside olmadığını, Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen turist sayısında artış görüldüğünü belirten Bilgili, şunları kaydetti: 

     ''Libya'nın özel durumu var, istatistiklere onu dahil etmiyoruz. Arap ülkelerinden gelen turist sayısında, Libya'yı hariç tuttuğumuzda, son üç yılda yüzde 35'lik artış var. Arap ülkelerinden gelen turist sayısında 2012 yılında ise yüzde 15'lik bir artış söz konusu. Bu oranı dikkate almamız gerekir. Çünkü İstanbul'un turizmini geliştiren bir unsur haline geliyor. İstanbul'da turizmin en önemli unsurlarından biri seyahat acentalarımız. Kentte 2 bin 456 seyahat acentası var, bunların yüzde 95'i A grubunda. İstanbul'da 3 bin 789 kokartlı rehber var. Rehberlerin niteliğini artırmak için çalışmalar yapıyoruz.'' 

     

     -Yarımadadaki 887 konaklama tesisinin 227'si bakanlık belgeli- 

     

     Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, işletme belgeli Avrupa yakasında 363, Anadolu yakasında 47 konaklama tesisi bulunduğunu, yatak sayısının Avrupa yakasında 65 bin 500, Anadolu yakasında 8 bin 336 olduğunu belirtti. 

     Belediye belgeli otellerin turizm belgeli otellere dönüşmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bilgili, belediye belgeli oteller açısından dünyaya bir mücevher olarak sunulan Tarihi Yarımada'nın önem arz ettiğini, buradaki 887 konaklama tesisinden sadece 227'sinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli olmasının İstanbul turizmi açısından büyük sorun oluşturduğunu vurguladı. 

     Bilgili, kentte 100 bin kişilik restoran kapasitesi bulunduğunu bildirdi. 

     Toplantıya Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Timur Bayındır, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen ile turizmciler de katıldı. 

AA


Geri Dön