05 / 05 / 2024

Hüseyin Namaz evindeki Yörük Köşesi'ni satışa çıkardı!

Hüseyin Namaz evindeki Yörük Köşesi'ni satışa çıkardı!

Kütahya Yörük ve Türkmenler Derneği Başkanı Namaz, yaklaşık 30 yıldır topladığı ve evinin bir odasına kurduğu " Yörük Köşesi " müzesini, kültürevi açılması koşuluyla satılığa çıkardı.




Kütahya'da antika meraklısı bir kişi, yaklaşık 30 yıldır topladığı ve evinin bir odasına kurduğu "Yörük Köşesi" müzesini, kültürevi açılması koşuluyla satılığa çıkardı.


Kütahya Yörük ve Türkmenler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Namaz (63), 1985 yılından itibaren çeşitli kentlerden topladığı ve satın aldığı kilim, tabak, kaşık, eski para, şamdan, eski gaz lambası, silah gibi birçok eşyayı, Sultanbağı Mahallesi'nde bulunan evinin çatı katında biriktirerek kendine ait müze oluşturdu.


Namaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antikacılığın kendisi için bir tutku olduğunu belirterek, şöyle konuştu:


"Evimdeki çatı katını bu eşyalar için ayırdım. İsmini de 'Yörük Köşesi' olarak koydum. Bu eşyaları 1985 yılından itibaren çeşitli şehirlerden satın alarak buraya getirdim. Bu antika tutkusu bende bir hastalık oldu. Çalıştığım dönemlerde, aldığım maaşımın büyük bir kısmını antika eşyaları satın almak için kullandım. Bu malzemeleri toplarken çok para ödedim. Malzemeler arasında 100, 150, 175 ve 242 yıllık eşyalar var. Ayrıca kilimler, tabaklar, kaşıklar, paralar yer alıyor. Buradaki kaşıklar 150 yıllık. Aynı zamanda şamdanlar, eski gaz lambalarımız, küpler var. Eskiden bu küplere turşu kurulurdu. Bunlar da aşağı yukarı 150 yıllık. Su kapları, yayıklar ve mavzer silahı var. Bu mavzer 225 yıllık bir tüfek. Bunu almak için bir ağabeyimle epey mücadele ettim."


Namaz, eşyaların çoğunu il dışından getirdiğini ifade ederek, Konya, Adana, Mersin ve Silifke'den birçok malzemeleri satın aldığını dile getirdi.


Bu eşyaların hep Yörükler tarafından kullanıldığını anlatan Namaz, kendisininde yörük olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: 


"Yörük arkadaşlarımızla iç içeyiz. Bazı arkadaşlarımız malzemeleri hibe etti. Birçoğunu da parayla satın aldım. Yaklaşık 30 yıldır biriktirdiğim eşyaların bakımı zor. Her ay silmek, temizlemek icap ediyor. Hanımım rahatsız olduğu için ben de fazla bakım yapamıyorum. Bu antikalara bir sahip çıkan olursa, yarı fiyatına devretmeyi düşünüyorum. İnsanlar bir kültürevi açsın. 'Örf, adet ve kültürünü yaşatmayan bir devlet, devlet değildir' diye bir sözümüz var. Biz de onun mücadelesini veriyoruz. Örf, adet ve kültürümüzü yaşatalım istiyoruz. Tabi kültürevi açmak kaydıyla, benden alıp satması kaydıyla değil."



AA


Geri Dön