22 / 11 / 2024
fuzul

Hüseyin Oflaz: İstanbul'da 2 milyon konut risk altında!

Hüseyin Oflaz: İstanbul'da 2 milyon konut risk altında!

Marmara Depremi'nin yaşandığı 1999'dan bu yana, kentsel dönüşüm de dahil sadece 20 bin yapının yenilendiğini belirten İMPO Yönetim Kurulu Başkanı ve Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, 'İstanbul'da halen 2 milyon konut risk altında' uyarısı yaptı...




Depreme dayanıklı konut zorunluluğu, Gökçeada'daki 6.5 şiddetindeki sarsıntıyla yeniden akıllara geldi. Marmara depreminden sonraki 15 yılda İstanbul'da, kentsel dönüşümle birlikte 3 milyon yapıdan sadece 20 bini yenilenebildi. 2 milyon ev yıkılma riski taşıyor.


Merkez üssü Ege olan 6,5 şiddetindeki deprem, güvenli yapı konusunu yeniden gündeme getirdi. İstanbul'da 3 milyon konut stoku bulunduğunu, Marmara Depremi'nin yaşandığı 1999'dan bu yana, kentsel dönüşüm de dahil sadece 20 bin yapının yenilendiğini belirten İMPO Yönetim Kurulu Başkanı ve Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, 'İstanbul'da halen 2 milyon konut risk altında' uyarısı yaptı.


Marmara depreminin ardından bir takım çalışmalar yapıldığını, ancak yerel yönetimlerin çabasıyla bu işlerin çözülemeyeceğinin anlaşıldığını söyleyen Oflaz, 'Bu konuda devlet politikası şart' dedi.


TEŞVİK VERİLSİN


Kentsel dönüşümün özel sektörle birlikte yürütülmesi gerektiğini savunan Oflaz, bunun için de bir takım teşviklerin verilmesi gerektiğini kaydetti. Oflaz, 'Teşvik olmadan mevcut kent merkezlerinde binaları yıkarak, yerine aynı yoğunlukla bina yapmak mümkün görünmüyor. Burada teşvik yasasında olduğu gibi, enerji, istihdama sağlanan prim indirimi ve vergisel teşvikler olabilir' önerisinde bulundu.


KAMULAŞTIRILSIN


Oflaz, önerilerini şu şekilde sürdürdü: 'Kent merkezlerinde yerel yönetimler ve ilgili bakanlığın ortak proje geliştirerek belirli adaları kamulaştırıp boşaltacak, burayı müteahhide verecek. İnşaat yaptıracak, diğer adalardaki daireleri oraya transfer edecek ve o boşalan yeri yıkacak. Yani muhakkak ateşleyici bir başlangıcın devlet tarafından radikal bir kararla yapılması lazım. Bu olmazsa olmaz.' Kentsel dönüşümde şu anki yürüyen sistemde imar artışı yapabilenlerin bu işe girdiğini belirten Oflaz, vatandaşın ise cebinden para çıkmasının istemediğini, bu durumun da projenin yürümesini zorlaştırdığını kaydetti.


Yenilenen yüzde 10


İstanbul'da 3 milyon yapı bulunduğunu, bunun yüzde 65'inin riskli olduğunu söyleyen Oflaz, bunun 2 milyon konutu oluşturduğunu söyledi. Oflaz, 'Deprem kapıda. Marmara depreminden sonraki 15 yılda, kentsel dönüşüm dahil İstanbul'daki yapıların sadece yüzde 10'u yenilenmiş. Kentsel dönüşüm amaçlı yapılanlar, eski binaların kaldırılarak yenisinin yapılması 20 bini geçmiyor. İstanbul'da 3 milyon bina var' dedi.


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön