05 / 05 / 2024

Hüsnü Özyeğin: Enerjiyi yakından izliyoruz

Hüsnü Özyeğin: Enerjiyi yakından izliyoruz

Fiba Holding Başkanı Özyeğin, Fiba Holding olarak yenilenebilir enerji alanındaki yatırım  fırsatlarını yakından izlediklerini kaydetti



Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Batı Avrupalı bankaların Türkiye'deki bazı yatırımlarını iki-üç yıl içinde elden çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi.
International Network of M&A Partners (IMAP) tarafından İstanbul'da düzenlenen `Küresel  Birleşme ve Devralma Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Özyeğin, gelecek dönemde Türk  bankacılık sektöründe çeşitli birleşme ve satınalma fırsatları ortaya çıkabileceğini vurgulayarak, "Batı Avrupalı bankalar önümüzdeki iki-üç yıl içinde Türkiye'deki yatırımlarını elden çıkarmak zorunda kalabilirler. Tabii bunun için alıcı bulmak zorundalar" dedi.
ABD'li ve Avrupalı bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını yükseltmek için çabaladığını kaydeden Özyeğin, Amerika ve Avrupa'da devletlerin, bankacılık sektörlerini içinde bulunduğu zor durumdan çıkarmak için verdikleri finansal destekleri sona erdirmek üzere olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: "Gelinen aşamada ABD ve Avrupalı devletlerin, bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını düzeltmesi konusunda bir takvim belirlemesini bekliyoruz. Bu süreçte bankaların olası birleşme ve satın almalara finansman sağlaması zor görünüyor. Şirketler özkaynaklarıyla gerçekleştirmek zorunda kalıyorlar."

`Enerjiyi yakından izliyoruz'
Seminer öncesi soruları da yanıtlayan Özyeğin, enerji, madencilik ve altyapı  başta olmak üzere Türkiye'de çok sayıda sektörün hem birleşme ve satınalma, hem de yatırım  açısından öne çıkacağını belirtti ve Fiba Holding olarak yenilenebilir enerji alanındaki yatırım  fırsatlarını yakından izlediklerini kaydetti. Faktoring ve sorunlu kredilere yönelik varlık yönetimi alanında büyümeye devam ettiklerini ve  söyleyen Özyeğin, varlık yönetimi konusunda Türkiye'nin  yanı sıra Romanya'da da büyümeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

"Yabancılar Türkiye'deki bazı yatırımlarını elden çıkarabilir'

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, ABD'li ve Avrupalı bazı küresel finans kurumlarının 2-3 yıl içinde Türkiye'deki varlıklarını elden çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi
Uluslararası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı'nın (IMAP) düzenlediği '2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu'na panelist olarak katılan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, bazen şirket anlaşmalarının firmaların ajandasında olmadığı halde karşılarına fırsat olarak çıktığını belirterek, bu konuda çok stratejik davranılması gerektiğini söyledi. Kriz döneminde global finans kurumlarının zor durumda kaldığını ifade eden Özyeğin, bazı yabancı firmaların Türkiye'deki varlıklarını 2-3 yıl içinde elden çıkarmak zorunda kalabileceklerini ancak bunun için ilk önce talip bulmaları gerektiğini söyledi.

'ENERJİDE FIRSAT VAR'
AB ve ABD bankalarının halen kendi bilançolarını onarmaya uğraştığını kaydeden Özyeğin, "Onlar, şirket evliliklerinin finansmanıyla uğraşacak durumda değiller. Önümüzdeki dönemde AB ve ABD hükümetlerinin, bankaların sermaye yeterliliklerini artırmaları için bir takvim ortaya koymasını bekliyoruz" dedi. Konuşmasında son dönemde yaptıkları satın almalara da değinen Özyeğin, önümüzdeki 15 ay içinde Finansbank'ın hisselerinin National Bank of Greece'e satılması kadar büyük bir yatırımın olmayacağını söyledi. Özyeğin, '"Satın alma ve birleşmelerde Lehman batmadan önce 1 trilyon dolarlık bir akış vardı, iflastan sonra bu rakam 10'da birlere geriledi. Önümüzdeki iki yıl içinde şirket birleşmeleri veya satın almalar gelişmiş piyasalardan gelişmekte olan piyasalara yönelmeyecek. Gelişmekte olan piyasaların kendi içerisinde müthiş bir devinim yakalanacak. Çin, Hindistan gibi ülkeler gelişen pazarlara yatırım yapacaklar'' dedi. Dünya şirketlerinin arayış içinde olduğu bir dönemde Türkiye'nin stratejik bir adım atarak komşu ülkeleriyle ilişkilerini düzeltmeye başladığını ifade eden Özyeğin, enerji ve finansta büyük fırsatlar bulunduğuna dikkat çekti.

'Parası olan fırsatlara baksın'

Investment Group CEO'su Dennis Malamatinas, sağlık, bankacılık, sermaye yatırımları, otelcilik, ulaştırma gibi birçok sektörde çalıştıklarını belirterek krizde şirket satın almayı planlayan firmalar için çok çeşitli fırsatların var olduğunu söyledi. Malamatinas, "Ellerinde nakit olanlar için bu dönemde güzel fırsatlar var. Biz iki sektöre odaklanıyoruz. Birincisi finansal hizmetler, ikincisi ulaştırma" dedi.

'Daha fazla rafineri istiyoruz'

Petrol istasyonlarını 2008 Temmuz'unda satın alan Lukoil International Trade and Supply Şirketi (LITASCO) CEO'su Gati Al-Jebouri, son 18 ayda Türkiye, Hollanda ve Sicilya'da üç büyük satın alma gerçekleştirdiklerini ve fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Al-Jebouri, Lukoil'in satın alma fırsatlarını sadece resesyon dönemlerinde değil her zaman değerlendirdiğini dile getirerek, ham petrol işleyebilecek rafinelerle ilgilendiklerini açıkladı.
İrfan DONAT/Sabah

Batı Avrupalı bankalar 2-3 yılda Türkiye'deki yatırımlarını elden çıkarabilir

Batı Avrupalı bankaların Türkiye'deki bazı yatırımlarını 2-3 yıl içinde elden çıkarmak zorunda kalabileceğini söyleyen Hüsnü Özyeğin, "Tabii bunun için alıcı bulmak zorundalar. ABD'li ve Avrupalı bankalar hâlâ bilançolarını tamir etmeye uğraşıyor" dedi

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Batı Avrupalı bankaların Türkiye'deki bazı yatırımlarını 2-3 yıl içinde elden çıkarmak zorunda kalabileceğini açıkladı. 3 Seas Capital Partner ev sahipliğinde International Network of M&A Partners (IMAP) tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Özyeğin, gelecek dönemde Türk bankacılık sektöründe çeşitli birleşme ve satın alma fırsatları ortaya çıkabileceğini vurguladı. Özyeğin, "Batı Avrupalı bankalar önümüzdeki 2-3 yıl içinde Türkiye'deki yatırımlarını elden çıkarmak zorunda kalabilirler. Tabii bunun için alıcı bulmak zorundalar" diye konuştu.

Bilanço tamiri sürüyor

ABD'li ve Avrupalı bankaların hâlâ kendi bilançolarını tamir etmeye uğraştığına da dikkat çeken Hüsnü Özyeğin, şinları kaydetti: "Şirket evliliklerinin finansmanıyla uğraşamazlar. Önümüzdeki dönemde AB ve ABD hükümetlerinin, bankaların sermaye yeterliliklerini artırmaları için bir takvim ortaya koymasını bekliyoruz. Büyük ihtimal bu sene sonuna kadar çıkacak bu... Birleşme ve satın almaların büyük bölümünü şirketler özkaynaklarıyla gerçekleştirmek zorunda."
Vatan

Yabancı ilgisi artıyor enerjide 500 milyon $'lık pazarlık başladı
  
IMAP toplantısında hem dünyadaki şirket evliliklerine danışmanlık yapan şirketlerin temsilcileri, hem de yabancı ortak arayışında olan Türk şirketleri ile yabancı yatırımcılar buluştu. Enerji, finans, sağlık ve ulaştırma gözde sektörler

Dünyadaki şirket birleşme ve devralma (M&A) sektörünün liderleri İstanbul'da buluştu. 3 Seas Capital Partner ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Birleşme ve Devralma Ortakları Ağı (IMAP) Güz Dönemi toplantısına 35 ülkeden 50 şirketin yanı sıra 150'ye yakın yatırımcı katıldı. Yabancı yatırımcılar Türkiye'de enerji, finansal hizmetler, sağlık ve ulaştırma sektörlerinde yatırım arayışında olduklarını belirtirken, sempozyumun öğleden sonraki basına kapalı bölümünde potansiyel alıcı ve satıcılar arasında 250'e yakın ikili görüşme gerçekleştirildi. IMAP 2009 Küresel Birleşme ve Devralma Sempozyumu'na 35 ülkeden ve 5 kıtadan gelen IMAP üyeleri katıldı. Öğleden sonra saat 14.00-18.30 arasında ise şirketlerine ortak arayan veya yurtdışına açılmak isteyen Türk ve yabancı şirketler arasında ikili görüşmelere geçildi.

500 MİLYON $'LIK İŞLEM
Bu görüşmelerde enerji, ulaştırma, hizmet, ambalaj ve gıda sektörleri ön plana çıkarken, İstanbul'un yanı sıra Anadolu şehirlerinden de çok sayıda üretici firmanın bu görüşmelere katıldığı gözlendi. Türkiye'de yatırıma sıcak bakan ülkeler arasında ise Rusya, İtalya, İspanya, Doğu Avrupa ve Körfez ülkeleri başı çekiyor. Bu arada Doğu Avrupalı bir yatırımcı grubunun Türkiye'deki bir enerji grubunu satın almak üzere görüşmelere başladığı ve bu operasyonun yarım milyar dolarlık bir hacme sahip olduğu öğrenildi.

Marfin, finans ve ulaştırmaya bakıyor
SAĞLIK, bankacılık, sermaye yatırımları, otelcilik ve ulaştırma sektörlerinde  faaliyet gösteren Marfin Investment Group CEO'su Dennis Malamatinas de, grup olarak şu an finansal hizmetler ve ulaştırma sektörlerine odaklandıklarını anlattı. Malamatinas, 'Giderek daha çok anlaşma yapılacak ama bunlar daha çok küçük ve orta ölçekli olacak' diye konuştu.

Avrupalı bazı bankalar Türkiye'den çıkabilir
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye'de şu an finans ve enerji sektöründe önemli yatırım fırsatları olduğuna değindi.
Küresel kriz nedeniyle Avrupa ve ABD bankalarının hala kendi bilançolarını tamir etmekle uğraştıklarına işaret eden Özyeğin, 'AB ve ABD hükümetlerinin, bankaların sermaye yeterliliklerini artırmaları için bir takvim ortaya koymasını bekliyoruz. Sermaye gereksinimi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içerisinde finans sektöründeki bazı Batı Avrupalı bankalar Türkiye'deki hisselerini satıp ülkeden çıkabilir. Bu da potansiyel yatırımcılar açısından yeni fırsatlar demektir' diye konuştu.

Aznar'dan Türkiye'ye küreselleşme çağrısı geldi
SEMPOZYUMUN açılışında konuşan İspanya'nın eski Başbakanı Jose Maria Aznar, küreselleşme ve serbest ticareti yoksulluğa karşı mücadelede kullanılabilecek en güçlü silah olarak tanımladı. Konuşmasında Türkiye ekonomisine övgüler yağdıran Aznar, makro ekonomik istikrar ve liberizasyonun önemine değinerek  'Bu tür gelişmeler, Türkiye'de  kişi başına düşen geliri, Avrupa ortalamasına çıkartacak. Türkiye'nin  küreselleşmeye ve serbest piyasa ekonomisine iradeli biçimde gönül vermesi durumunda, Türkiye'de çağdaşlaşma düzeyi artacaktır. Enerji de serbest piyasa ekonomisinden faydalanan bir sektördür. Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyla,  Avrupa'ya enerji naklinde önemli yere sahip olduğunu biliyoruz'' dedi.
Ayfer ARSLAN/Akşam


Geri Dön