04 / 05 / 2024

Hyatt Regency Ataköy'e entegre çözümler sunuldu!

Hyatt Regency Ataköy'e entegre çözümler sunuldu!

Türkiye’de Hyatt markasını taşıma özelliğine sahip Hyatt Regency İstanbul Ataköy’ün yangın algılama sistemi, acil anons sistemi, kartlı geçiş sistemi ve IPCCTV sistemi kurulumları Ateksis tarafından hayata geçirildi.



Tavros Holding’in Türkiye’ deki en büyük yatırımı olan; Türkiye’de Hyatt markasını taşıma özelliğine sahip Hyatt Regency İstanbul Ataköy’ün yangın algılama sistemi, acil anons sistemi, kartlı geçiş sistemi ve IPCCTV sistemi kurulumları Ateksis tarafından hayata geçirildi.


Ulusal ve uluslararası ölçekte prestije sahip, otel zincir markaları olan Hyatt Hotels Corporation; dünyanın gözde şehirlerinde konuklarına üst düzey bir hizmet sunuyor. 1.000m2’lik kolonsuz balo salonu, 1.200m2’lik SPA, 2 adet restoran ve eşsiz İstanbul manzaralı roof ve roofbarı ile 5 yıldızlı konfor sunuyor.


Elektrik ve mekanik işleri Met Mühendislik tarafından gerçekleştirilen otel projesinde; yerel standartlara ve Hyatt standartlarına uygun olarak yangın algılama sistemi, acil anons sistemi, kartlı geçiş sistemi ve IPCCTV sistemi kurulumları Ateksis tarafından tamamlanarak, sistemler birbirleriyle entegre çalışır durumda teslim edildi.


Sistemlerin kalbi BIS yazılımı


Ateksis oteldeki sistemlerde Bosch BIS yazılımı kullandı. BIS, operatörlere tüm Bosch sistemlerini kat planları üzerinden izleme, yönetme, birbirleri ile senaryo ilişkilerini programlama ve raporlama imkânı sunar.


BIS sistem grafik ekranları bu projede, binanın duman tahliye senaryosunu gösteren ve acil durumda itfaiyecinin duman tahliye sistemine manuel müdahale etmesini olanaklı kılacak mimik pano fonksiyonunu da yerine getirmektedir. Yetkili password ile sisteme giriş yapıldığında bina akış projesi üzerinden istenilen damperin konumu değiştirilebilir; duman atım fanları kontrol edilebilir. Bu özellik işletmeye büyük ve hantal panolara yer bulma zorunluluğundan tasarruf sağlanmıştır.


Otel İçindeki Yangın Algılama Ve Acil Anons Sistemi


Otelde birbiri ile network çalışan iki adet Bosch FPA5000 modüler yangın algılama paneli kullanılmıştır. Toplam 26 loop olarak çalışan sistemde paneller birbirine hem TCP/IP hem de CANBUS network ile bağlanmıştır. Bosch panellere özgü bu yedeklilik; sistemin güvenirliğini bir kat daha arttırmaktadır. Ayrıca bu şekilde mixed bağlanan 32 adet FPA500 panel networkü ile 32.512 noktaya kadar tek bir sistem gibi çalışan yapılar tasarlanabilmektedir. Panel networkü içinde hangi panel ya da panellerin sistemin bütününü mü yoksa programlanmış bir kısmını mı göstereceği sizin kontrolünüzdedir. Bosch yapısında, network üzerinde çalışan paneller bir bütünün parçası olduğu için iki panel arasında senaryo rahatlıkla yapılabilmektedir. Bosch yangın panelleri 5,7 (14cm) boyutunda renkli ve dokunmatik ekranlara sahiptir. Bunu destekleyen 11 adet sabit led ve 22 adet sabit tuş bulunmaktadır. Üstelik tüm menüler Türkçedir.


Otelde yangın algılama sisteminin tamamlayıcı parçası Bosch Praesideo acil anons sistemidir. Otelde yangın durumunun hatasız ve erken algılanması kadar, teyit edilmiş alarm sonrasında hızlı ve güvenli tahliye de önemli bir adımdır. Anlaşılabilir bir anons sistemi, konukların doğru yönlendirme ile derhal ve panik yaratmadan tahliyesine imkân verir. Bu amaçla sistemde tüm ekipmanlar EN54 sertifikalıdır. Tavan hoparlörleri LC1­ WM06E8 modeldir ve fire dome üniteleri ile birlikte kullanılmıştır. Class­A tipindeki kablolama sistemin güvenilirliğini bir kat daha arttırmıştır. Bosch praesideo acil anons sisteminin çok kanallı yapısı sayesinde aynı anda her katta farkı anonsları çalıştırabilmektedir. Tam süpervize olan sistem, ilk günkü ayarlarında görevinin başındadır.


Kartlı Geçiş Sistemi


Entegre güvenlik sistemleri çözümünün bir diğer önemli parçası da kartlı geçiş sistemidir. Teknik odaların ve personel odalarının girişlerinin yetkilendirilmesi, yangın merpen çıkışlarının izlenmesi bu sistem üzerinden sağlanmıştır. Kapılarda oluşan alarm durumu, BIS yazılımına düşmekte, operatöre grafik olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda ekrana gelen en yakın kameranın görüntüsü şüpheli duruma hızlı ve etkili müdahaleyi sağlar.


Sistem tasarlanırken işletme, kartlı geçiş sisteminde kullanılan kartlar ile otelde kullanılan VingCard sisteminin aynı kartları kullanmasını talep etti. Bunun için VingCard ile iletişime geçildi ve ortak teknoloji mifare kartların kullanılmasına karar verildi. Bu sayede otelde personelin kullandığı VingCard’tan tedarik edilmiş proximity kartlar, aynı zamanda Bosch kartlı geçiş sisteminde de kullanılabilmekte ve personelin yalnızca bir kart kullanması sağlanmaktadır. Bosch kartlı geçiş sisteminin kapı kontrol üniteleri AMC2­4WCFW’ler 4 reader girişlidir.


AMC2­4WE modül ilavesi ile 8 readera kadar kontrol edebilmektedir ve direkt TCP/IP network üzerinden merkezi yazılım, BIS ile haberleşmektedir. Cihaz offline durumdaki olay bilgilerini saklamak için 2GB CF ‘a sahiptir ki bu da yaklaşık 20 milyon kayıt demektir.


Oteldeki 140 adet NIN­733­V03 fixed dome kamera ve 75 adet NBN­733 box tipi kamera güvenlik operatörlerinin gözü olmaktadır. Otel’de kullanılan tüm kameralar Bosch’un 720p çözünürlüğündeki STARLIGHT teknolojisine sahip üst sınıf kameralardır. 0,017lx renkli / 0.0057lx siyah beyaz ışık hassasiyetleri ile çok az ışıkta dahi görüntü vermektedir. Düşük ışık başarısının yanında ilave olarak kameranın sahip olduğu yüksek arka ışık kompanzasyonu ve 84dB WDR özellikleri ile zor ışıkta da performansı ile öne çıkmaktadır. Kullandığımız fixed dome kameralarımız 3­9mm remote zoom özellikli lense sahip ve IK10 koruma sınıfında darbeye dayanıklıdır. Kamera üzerinde kurcalama alarm ve hareket alarm özellikleri standart olarak gelmektedir.


IP CCTV Sistemi


Toplamda 215 kameranın kullanıldığı IP CCTV sisteminde Bosch’un bir diğer avantajı IDNR özelliğidir. Megapiksel kameralarda, sıkıştırma teknolojisinin getirdiği etkileri görüntü değerlendirme, yüksek kodlama teknolojisi ile elimine ederek en az %20 bant genişliği ve storage kapasitesi tasarrufu sağlamaktadır. Kameraların izlemesi Bosch VMS ile yapılırken; diğer sistemler ile entegrasyonda kameralar Bosch BIS üzerinde de gösterilebilmektedir. Birbirleri ile tam entegre çalışan Bosch yangın algılama, acil anons, IP CCTV ve kartlı geçiş sistemleri ile otelde güvenlik birinci seviyedir.


Geri Dön