01 / 05 / 2024

Hyperloop One projesinin ilk test sürüşü yapıldı!

Hyperloop One projesinin ilk test sürüşü yapıldı!

Hyperloop One projesi ilk testinde 640 km/s hıza ulaştı. Bir sonraki hedef saatte 1300 kilometre. Oldukça maliyetli olan bu projenin gerçekleşmesi, İstanbul'dan Ankara'ya seyahatin yarım saatten az sürmesi anlamına geliyor.



Ulaşıma yeni soluk getirecek hız yuvarı çalışmalarının başladığını duyurmuştuk. Orijinal ismiyle Hyperloop olarak bilinen üst düzey ray ötesi sistem projesi tamamlanınca, saatte 1300 kilometre hıza ulaşan süper hızlı bir ulaşım aracına kavuşulacak.


Yolcu uçaklarından bile daha hızlı olan bu sistem, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hız ile 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.


Tesla Motors ve SpaceX kurucu ve CEO'su Elon Musk'ın da destek verdiği projede nihayet ilk aşama geride kaldı ve ilk test gerçekleştirildi. Hyperloop One testi, ABD'nin Nevada eyaletinde bulunan Las Vegas'ın kuzeyinde gerçekleştirildi.


Hız yuvarını temsil eden kızak, izleyicilere kısa bir gösteri yaptı. 2.5G kuvvetiyle ivmelenen kızak, 100 km/s sadece 1.1 saniyede ulaştı ve saatte 640 kilometre hıza ulaşabileceğini kanıtladı. Hız yuvarının bir sonraki testi yine bu yıl içinde yapılacak. Bu testlerde, projede gördüğümüz üzere hız yuvarı kızağı tüplerin içinde hareket edecek.


Henüz 640 kilometre hıza ulaşabilen hız yuvarı, indirgenmiş basınç borularıyla birlikte çok daha hızlanacak. Diğer taraftan testte kullanılan kızak, bu hıza levitasyon (havaya kaldırma) tekniği olmadan ulaştı. Bu teknik ile hız yuvarının raylar ile olan ilişiği kesilecek ve sürtünme olmadığı için haliyle çok daha hızlı bir ulaşım aracı karşımıza çıkacak. Ekibin hedefi, saatte 1300 kilometre hıza ulaşmak.


Bu projenin gerçekleşmesi, İstanbul'dan Ankara'ya seyahatin yarım saatten az sürmesi anlamına geliyor. Lakin hız yuvarının oldukça maliyetli bir proje olduğunu vurgulayalım. Eğer her şey yolunda giderse 2018'de ilk test sürüşlerine şahit olacağız.



Furkan ÖZATA/Yeni Şafak




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ABD’li milyarder işadamı Elon Musk'un hava, deniz, kara ve demir yollarının ardından "beşinci ulaşım biçimi" olarak nitelendirdiği “Hyperloop” projesinin testleri başladı.


Yolcuları taşıyan kapsüllerin bir yerden diğerine fırlatılması için hava basınçlı tüplerin yer alacağı projenin hayat bulmasıyla 560 kilometrelik mesafe 45 dakikadan daha az sürede kat edilecek.


Uzmanlar, uçak, demiryolu, otomobil ve gemilerin ardından beşinci ulaştırma aracı olması hayal edilen Hyperloop, başarılı olabilmek için potansiyel rakiplerini de saf dışı bırakmak zorunda.


Yolcu uçakları günümüzde saatte 926 km hıza ulaşabilirken, Şanghay’da hizmet veren Maglev treni 500 km hız yapabiliyor. Gelecekte tekrar hizmete girmesi beklenen sesten hızlı jetlerin ise saatte 2 bin 200 km hıza yaklaşmaları bekleniyor


En son teknoloji ‘Hyperloop’ sistemiyle neredeyse saatte 1300 km hıza ulaşabilen ‘tüplü taşıma sistemi’ uzun mesafeli yolculukları bir saatin altına indirebileceği düşünülüyor.


Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas'taki Nevada Çölü'nde 4.8 kilometrelik test yolu inşa edildi ve ilk denemeler geçtiğimiz günlerde yapıldı.


Sistemin, indirgenmiş basınç borularının oluşturulmasıyla, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar tarafından sürülen hava yastığının üzerindeki basınç kapsülleri üzerinde hareket ettirilmesi amaçlanıyor.


Musk, 6 milyara ABD Doları’na mal olması planlanan projesi hakkında yaptığı açıklamalarda, “Boruların arasında yer alacak bağlantı istasyonları arasındaki güvenli mesafe yaklaşık 8 km olacak. Böylece, aralarında 560 km mesafe bulunan Los Angeles ile San Francisco arasındaki sistemde 70 istasyon olması düşünülüyor” dedi.


Güvenlik endişelerine de değinen Musk, Hyperloop’un depremlere dayanıklı olacağını ve her türlü hava koşuluna karşı direnebileceğini ifade etti.


Sözcü


Geri Dön