Kentsel Dönüşüm

İBB asgari ücretliye ve emekliye ne kadar kira yardımı verecek? İBB-KİPTAŞ kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır? 

KİPTAŞ ve İBB tarafından riskli yapısını KİPTAŞ ile yenilemek isteyen vatandaşların yapım maliyetine yüzde 40 ile 65 arasında destek verileceği açıklandı. Peki İBB-KİPTAŞ kentsel dönüşüm projesi kira yardımı ne kadar? Nasıl başvuru yapılır? İşte ayrıntılar...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni projeyi açıkladı. Riskli yapılarını KİPTAŞ ile yenilemek isteyen vatandaşlara gelir durumlarına göre toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65’i oranında destek sunulacak. 

Bununla birlikte E sınıfına giren yüksek riskli binada oturan hak sahiplerine kira yardımı ödemesi gerçekleştirilecek. 

Peki İBB-KİPTAŞ kentsel dönüşüm projesi kira yardımı ne kadar? Nasıl başvuru yapılır? İşte ayrıntılar...

ASGARİ ÜCRETLİLERE VE EMEKLİLERE KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ MÜJDESİ

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; İBB, İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla yeni proje için düğmeye bastı. E Sınıfı, yani yüksek riskli olduğu tespit edilen yapılara kira yardımı yapılması ve ilçe belediyeleriyle hızlı tarama ile bina incelenmesinde ortak hizmet protokolünün yapılması öngörülüyor. 

Ayrıca KİPTAŞ ile anlaşan hak sahiplerine yine KİPTAŞ evleri olacak şekilde Bayrampaşa'da geçici kiralık konut tahsis edilecek. 

Mali destek oranları hak sahiplerinin gelir durumları dikkate alınarak belirlenecek. Dar gelirliler ve emekliler, en yüksek destek oranından yararlanacak. 

Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60, bu kişiler emekliyse yüzde 65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara yüzde 40, aynı durumdaki emeklilere yüzde 45 oranında destek verileceği açıklandı. 

İlk etepta İstanbul yenileniyora başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar Türk Lirası destek yapılacak.

EMEKLİLERE 9 BİN, DİĞER HAK SAHİPLERİNE 7 BİN TL KİRA YARDIMI 

Yüksek risk grubuna dahil oldukları belirlenen E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak amacıyla 6306 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı uygulama yönetmelikleri uyarınca; bu binalarda oturan emeklilere 9 bin lira, diğer hak sahiplerine 7 bin TL kira ardımı verilecek. 

Acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62 bin bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için bu destek yapılacak. 

İSTANBUL KİRA YARDIMI ŞARTLARI 

İBB tarafından belirlenen E sınıfı yüksek riskli binalarda oturan kiracılara kira desteği verilecek. Kira yardımında şartlar şu şekilde: 

- İstanbul Yenileniyor çerçevesinde uzlaşmaya varılmış olması,

- Hak sahiplerinin kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin üzerinde başka bir taşınmazın olmaması,

- İstanbul il sınırları dışında herhangi bir bağımsız bölümde hisseli tapu sahibi olanların ise yüzde 50 ve daha az hisse sahibi olması gerekli,

- Tarımsal vasıflı mülkiyetler, taşınmaz sahipliği şeklinde sayılmayacak.

YÜZDE 40-65 ARASINDA DEĞİŞEN MALİ DESTEK ŞARTLARI AÇIKLANDI 

İBB, riskli yapılarının KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65’i oranında destekte bulunacak. Şartlar şu şekilde sıralandı: 

- Mali destek, İstanbul Yenileniyor Platformu tarafından hazırlanacak projeye esas fizibilitede, belirlenen konut kat brüt alan büyüklüğü için hesaplanan toplam borçlanma bedelinin 80 metrekareye kadar olan bölümü için sağlanacak.

- Her bir hak sahibi mali destekten bir defaya mahsus olacak şekilde, bir adet konut nitelikli bağımsız bölüm için yararlanabilecek.

- Mali destekten faydalanan hak sahibinin hissesi, 5 sene süre ile KİPTAŞ uhdesinde kalacak.

YENİDEN YAPIM MALİYETLERİNDE DESTEK NASIL OLACAK? 

Mali destek süreci 7 aşamalı şekilde olacak: 

1- Kiptaş tarafından ön sözleşme yapılması

2- Başvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne yollanması

3- Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca Hane içi gelir tespit edilmesi

4- Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Mülkiyet tespiti yapılması

5- Mali destekten yararlanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesi

6- Kiptaş’ın inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğüne (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne belirtmesi

7- İŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce ödeme emirlerinin düzenlenmesi.

İnşaat sektöründeki malzeme ve işçilikteki artışlar görenlere 'yok artık' dedirtti! İşte sektörün en büyük sorunu!

Kira zammı bitti şimdi de şart krizi başladı! Bu meslekten olmayana ev yok!

Hükümetten en düşük emekli maaşı açıklaması geldi! En düşük emekli maaşı artacak mı?