13 / 09 / 2024

İBB Meclisi'nde arsa satışı tartışma yarattı: 1 günde 41 bin 847 metrekarelik 78 parsel satış dosyası gündeme geldi!

İBB Meclisi'nde arsa satışı tartışma yarattı: 1 günde 41 bin 847 metrekarelik 78 parsel satış dosyası gündeme geldi!

İBB Meclisi'nde bazı taşınmazların satışına ilişkin tartışmalar yaşandı. AK Partili vekiller “İstanbul’u haraç mezat satıyorsunuz” diyerek karşı çıkarken, CHP'den "Arsa satışından elde edilen gelirle kent lokantaları, kreşler, yurtlar açılıyor" açıklaması geldi. İşte ayrıntılar...



İBB Meclisi’nin eylül ayı oturumlarının ikinci birleşimi Saraçhane’deki başkanlık binasında gerçekleştirildi. Meclis, 2.Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında toplanırken, gündeme gelen İBB’ye ait parsellerin satış dosyalarının oylanmasında tartışma yaşandı. 

AK Parti'li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, CHP’nin önceki dönemde taşınmaz satışı dosyalarına karşı çıktığına dikkat çekerek, Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olduktan sonra 5 yıllık dönemde İBB’ye ait toplam 3 milyon metrekarelik, bin 1 adet parselin satıldığının altını çizdi. 

İBB Meclisi nde arsa satışı tartışma yarattı: 1 günde 41 bin 847 metrekarelik 78 parsel satış dosyası gündeme geldi!

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Muhammet Kaynar, yaptığı açıklamasında yalnızca bugünkü oturumda toplam 41 bin 847 metrekarelik 78 adet parsel satış dosyasının gündeme geldiğine vurgu yaptı. 

Kaynar “İBB’nin elinde ne var ne yok haraç mezat satışı yapılıyor. Satıştan elde edilen geliri de Paris’te saray kiralamak, alemler yapmak için kullanılıyorlar” şeklinde konuştu. 

Hukuk Komisyonu’nun CHP’li Başkanı Melendiz Dalyan İzgi, İBB’nin fiilen kullanmasının mümkün olmadığı parsellerin satışının gerçekleştirileceğini söyledi. "Örneğin dosyada 4 metrekarelik parsel de var. Bu parseli belediyenin nasıl bir hedefle kullanılması bekleniyor? Keşke aynı hassasiyeti kendi yönettiğiniz belediyelerde de kullansanız" diyen İzgi, Başakşehir Belediyesi’nin gelirinin yüzde 70’ini arazi satışının oluşturduğunu, İBB’nin satacağı bu parsellerin çoğunun işgalli, vatandaş tarafından kullanıldığını ve vatandaşın da satış istediğini belirtti. 

İzgi, konuya ilişkin "Hukuki olmayan kullanımı da hukuki duruma getirmiş oluyoruz. Elde ettiğimiz gelirle de kent lokantaları açıyoruz. Yurtlar, kreşler açılıyor, öğrencilere eğitim desteği sağlanıyor. Geliri halka hizmet amacıyla kullanıyoruz" açıklamasında bulundu. 

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan da İBB’nin AK Parti tarafından yönetildiği dönemde daha çok arsa satıldığına dikkat çekerek, "Kenti parsel parsel satanları bizi eleştirmesi komik oluyor" dedi. 

İBB Meclisi nde arsa satışı tartışma yarattı: 1 günde 41 bin 847 metrekarelik 78 parsel satış dosyası gündeme geldi!

Oturumda İBB ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odaların İstanbul şubeleri arasında "sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, halk sağlığının kültürel, tarihi, doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi ve halka daha nitelikli teknik hizmet sunulabilmesi" amacıyla mesleki faaliyet denetimi ve teknik işbirliği protokolü imzalanmasına ilişkin karar alındı. 

CHP grubunun çoğunluk oyları ile kabul edilen protokol kararına AK Parti grubu karşı çıktı. AK Parti'den "Protokol ile İBB’nin hangi kazanımı sağlayacağı belirsizdir. Protokolün konu ve kapsamı genel ve soyut ifadelerden oluşuyor. Protokolün tarafı (kiminle imzalanacağı) belirsizdir. Tarafların hak ve yükümlülükleri net şekilde belirtilmediğinden karara katılmıyoruz" şerhi geldi. 

İBB Meclisi nde arsa satışı tartışma yarattı: 1 günde 41 bin 847 metrekarelik 78 parsel satış dosyası gündeme geldi!

ARAMA KURTARMA PERSONELİ, DEPREM VE İLGİLİ YÖNETMELİKLERE UYGUN YAPILAN KONUTLARA GEÇECEK

Olası deprem sonrası ilk müdahalede aktif görev alacak Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve arama kurtarma faaliyetlerinde resmi şekilde görevlendirilmiş diğer belediye personellerinin deprem ve ilgili yönetmeliklere uygun  yapılmış konutlara taşınmasına karar verildi.

Mülkiyeti İBB’ye ait konutların öncelikle ilgili mevzuat dahilinde amacına ilişkin tahsisi işlemlerinin yapılması, ardından da boş konut kalması durumunda kiralık tahsis işlemlerinin yürütülebilmesi için İBB Başkanı’na oybirliği ile yetki tanındı. 

Gecekondu Kanunu kapsamında İBB mülkiyetinde yer alan Sultangazi Cebeci Mahallesi’ndeki parselde hurda ambarı projesinin bitirilmesi için çalışmalara engel teşkil eden gecekonduların tasfiye ve tahsisi için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yetki verilmesi teklifi mecliste oylamaya sunuldu ve AK Parti grubu karşı durdu. 

Karar CHP grubunun çoğunluk oyları ile kabul edilirken, Muhammet Kaynar, bu parsel için 2013 senesinde İBB’ye dava açıldığını ve yargılama sürecinin sonunda parselin artık İBB mülkiyetinden çıktığını dile getirerek hukuken bu kararın alınamayacağını söyledi. 

Tapu sahipleri dikkat!  Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım’da başlıyor!

Konuta erişim, küresel sorun oldu! Diğer ülkeler barınma krizi için hangi çözümleri kullanıyor?


Geri Dön