19 / 11 / 2024

İBB Spor Müzesi için ilk adım atıldı!

 İBB Spor Müzesi için ilk adım atıldı!

Spor Müzesi Çalıştayı’nda bulunan tüm katılımcılar çalışmaların oldukça faydalı geçtiğini ve projelendirme aşamasında ciddi bir yol haritası oluşturacağını belirtirken,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkürlerini sundular.





İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul'a bir spor müzesi kazandırılmasıyla ilgili yaptığı çalışmaların ilk adımı Spor Müzesi Çalıştayı ile atıldı. İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Üstyapı Projeler Müdürlüğü ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Gençlik ve Spor Müdürlüğü işbirliğinde 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Sapanca Güral Hotel’de düzenlenen Spor Müzesi Çalıştayı’na Türkiye'nin muhtelif yerlerinden ve üniversitelerinden konusunda uzman akademisyenler, müzeciler, arkeologlar, sanat tarihçileri, spor yöneticileri, spor adamları ve spor gazetecilerinin aralarında bulunduğu katılımcılar hazır bulundu.


30 Kasım Cumartesi günü açılış toplantısı ile başlayan çalıştayda daha sonra grup çalışmalarına geçildi. Alanlarında uzman katılımcılar, 9 ayrı masada bir araya gelerek; ‘Koleksiyon Yönetimi’, ‘Sergileme ve Tasarım’, ‘İletişim, Etkinlik ve Kültürel Faaliyetler’ ve ‘Sürdürülebilirlik ve Gelir Getirici Faaliyetler’ konu başlıklarında grup çalışmaları yaptılar. 1 Aralık Pazar günü düzenlenen Spor Müzesi Çalıştayı’nın ikinci gününde katılımcılar iki ayrı oturum gerçekleştirdi. İlk oturumda grup çalışmaları devam ederken ikinci oturumda toparlanan bilgiler genel bir değerlendirmeye tabi tutuldu.


Çalıştay dört başlıkta gerçekleştirildi


İki gün boyunca oldukça verimli bir şekilde gerçekleştirilen Spor Müzesi Çalıştayı’nda genel olarak; ‘Koleksiyon Yönetimi’ başlığı altında spor müzesinin temel amacı ve işlevlerinin neler olacağı, müzede spor tarihinin hangi çerçevede ve nasıl sunulacağı, müze koleksiyonunu elde etme ve genişletme yöntemlerinin neler olabileceği başlıkları tartışıldı.


‘Sergileme ve Tasarım’ başlığındaki bölümde müzenin nerede kurulması gerektiği, müze alanının ve çevresinin özellikleri, iç ve dış mekanın nasıl tasarlanması gerektiği, interaktif uygulamalara müzede nasıl yer verileceği konuları hakkında tartışılarak bu konularda öneri ve görüşler dile getirildi. 

‘İletişim, Etkinlik ve Kültürel Faaliyetler’ bölümünde müzenin dünya üzerindeki l müzelerle iletişimi, müze bünyesinde düzenlenecek olan geçici sergiler, konferanslar, imza günlerinin gerçekleştirilme sıklığı ve kapsamı, müzeye dijital platform olarak adlandırılan sosyal medya, sanal müze turu ve web sayfasının genel çerçevesi, sosyal medya ağlarına erişimin nasıl gerçekleştirileceği konuları incelendi.


‘Sürdürülebilirlik ve Gelir Getirici Faaliyetler’ başlığı altında ise müze ziyaretinin sürekliliğinin nasıl sağlanacağı ve ziyaretçi çekmek için neler yapılabileceği, müze hedef kitlesi ve bu kitleye yönelik ne gibi etkinlikler yapılabileceği, müzeye gelir elde etme için ne gibi aktiviteler ve etkinlikler yapılabileceği, sponsorluk ve işbirlikleri için izlenecek strateji ve yöntemler tartışıldı. Çalıştay masa sunumları ve grup tartışmaları ile son bulurken grup çalışma masalarında ortaya konan tüm veriler raportörler tarafından kayıt altına alınarak raporlandı.


Başkan Kadir Topbaş’a teşekkür


Spor Müzesi Çalıştayı’nda bulunan tüm katılımcılar çalışmaların oldukça faydalı geçtiğini ve projelendirme aşamasında ciddi bir yol haritası oluşturacağını belirtirken böyle bir çalışmayı başlattığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkürlerini sundular.


Gazi Üniversitesi’nden Spor Tarihi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Yıldıran, “Öncelikle burada bulunuşumuzun nedeni olan mutfağa bir teşekkür etmek istiyorum. Üstyapı Projeler Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü bizi buraya getiren süreçte çok büyük gayretler sarf ettiler. Geçmiş dönemlerde denenen müze çalışmalarında görüyoruz ki başlıca dört nedenden dolayı başarı sağlanamadı. Bunlar idare, irade, mekan ve bütçe yetersizliği. Ancak görüyoruz ki şu anda bir müzenin gerekliliğine inanmış bir idare var; İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Büyükşehir’in müzenin sürdürülebileceğine dair koyacağı bir iradesi, buna uygun oluşturacağı bir mekanı ve sürekliliğini sağlayacağı, müzeyi canlı, dinamik tutabileceği bir bütçesi var. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin henüz çalıştay başlamadan müzenin mekanı konusundaki alternatifleri bile belirlemiş olması ve bize de yeni alternatifler sunma imkanı tanımaları bizi çok etkiledi. Ayrıca sadece İstanbul’u değil, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu’yu da kapsayacak uluslar arası bir spor müzesi projesi olması bizi gerçekten çok heyecanlandırıyor” diye konuştu.


İBB


Geri Dön