İBB'nin Avcılar'daki kentsel dönüşüm başvurusu bir yıldır bekletiliyor!
Çevre şehirlerdeki depremlerde bile hasar gören Avcılar'daki kentsel dönüşüm başvurusunun bir yıldır bekletildiği gündeme geldi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, açıklamalarda bulundu ve duruma tepki gösterdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) deprem riski altındaki Avcılar Yeşilkent'teki kentsel dönüşüm projesi için belediye mülkiyetinde yer alan arazinin rezerv alan ilan edilmesi için yaptığı başvurunun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir senedir onaylanmadığı belirtildi.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, konuya ilişkin konuştu. Akgün, bakanlığın aynı bölgedeki 1.7 milyon metrekarelik kamu arazisini ise rezerv alan ilan ederek, amacına aykırı şekilde lüks konut inşaatına açtığını dile getirdi.
Akgün, "Dönüşüm yasaları ile kamu arazileri üzerinden hem birilerine büyük bir rant kapısı açılmış oluyor, hem de yeni gelecek nüfusun altyapı maliyetlerini bütün İstanbullu ödemek zorunda kalıyor" açıklamasında bulundu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, X sosyal medya hesabından, megakentin deprem riski altındaki ilçelerinden Avcılar’da yapmak istedikleri kentsel dönüşüm projesine ilişkin yaptığı açıklamasında, depreme karşı mücadelenin seferberlik gerektirdiğini, kamu arazilerinin rant amaçlı imara açılmamasının gerektiğine dikkat çekti.
Avcılar Yeşilkent Mahallesi ile ilgili "80 binin üzerinde nüfusun yaşadığı bölgenin 40 yıldır imar, plan, mülkiyet problemleri bulunuyordu. Hem mahalleliler tapularını alamıyor, hem de binalarını yenileyemiyorlardı. Göreve geldiğimizde hızla çalışmaları başlattık. İmar planları İBB Meclisi'nden geçti" diye konuşan Akgün, senelerdir ihmal edilmiş olan mahalledi onaylanan imar planları ile kentsel dönüşümün önünün açıldığını dile getirdi.
ONAY VERİLİRSE YERİNDE DÖNÜŞÜM YAPILACAK
Yeşilkent bölgesindeki dönüşümü hızlandırmak için bölgedeki 100 bin metrekaresi İBB’ye ait arazinin 'rezerv alan' yani afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi için yeni konut alanı ilan edilmesi talebiyle yetkili kurum olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru da bulunduklarının altını çizen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, 1 seneden fazladır onay beklediklerini aktardı.
Açıklamasında "Teklifimiz onaylanırsa hemen 2 bin 400 birimlik sosyal konutun temelini atacak, bölgede ‘yerinde’ kentsel dönüşümün önünü açacağız" diyen Akgün, Yeşilkent halkı için süreci takip ettiklerini de belirtti.
Gürkan Akgün, aynı alanda bulunan 'Göl Panorama' şeklinde isimlendirilen eski Karayolları arazisini işaret etti ve "İmar planlarında ‘Üniversite Alanı’ olarak belirleniyor. 2012 ve 2013 senelerinde bakanlık tarafından yapılan plan değişiklikleri ile bölge, yüksek katlı lüks konut ve ticaret alanı yapılıyor" ifadelerine yer verdi.
Akgün, yine aynı bölgede arkeolojik sit alanları ile çevrili Küçükçekmece Gölü Havzası'nda yer alan kamu arazisinin bakanlık tarafından 2018 sonrasında ‘rezerv alan’ ilan edildiğine dikkat çekti ve "173 hektar büyüklüğe sahipi bölge; 630 bin metrekarelik inşaat alanı içeren, 12 bin kişinin yaşayacağı lüks konut ve ticaret alanı şeklinde planlanıyor. Her iki alanda da süreç Emlak Konut GYO üzerinden sürdürülüyor" şeklinde konuştu.
Akgün süreç ile ilgili tepkilerini de dile getirdi. İBB yönetimi olarak kendilerinin kamu arazilerinde, İstanbulluların hakları gözetilmeyerek yapılan bu ve benzeri imar planları değişikliklerini mahkemeye taşıdıklarının altını çizen Akgün, "Ne kadar birileri tarafından bu açılan davalar; ‘kentsel dönüşüme karşı’ olarak lanse edilse de, sadece bir örnekte bile yapılan imar planlarının kentsel dönüşümle hiçbir alakasının olmadığı, aksine dönüşüm süreçlerini baltaladığı açıkça görülüyor" diyerek açıklamasını tamamladı.
Kira tartışmasında tansiyon yükseldi! Enişte ve yeğen gözaltında!