27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış uzun bir süre daha enflasyondan düşük olacak! Satılık ev fiyatları düşer mi?

Konut fiyatlarındaki artış uzun bir süre daha enflasyondan düşük olacak! Satılık ev fiyatları düşer mi?

Kasım'da konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,9, önceki yıla göre ise yüzde 82,8 yükselirken, ev alacaklar sık sık 'Satılık ev fiyatları düşer mi?' sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki satılık ev fiyatları düşer mi? İşte ayrıntılar...



Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara göre, Kasım'da konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,9, önceki yıla göre ise yüzde 82,8 yükseldi. 

Ekonomimcom köşe yazarı H. Bader Arslan, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. H. Bader Arslan, Kasım'da konut fiyatlarının bazda son 34 ayın, yıllık bazda son 22 ayın en düşük artışını gerçekleştirmiş olduğuna dikkat çekti ve Kasım ayı konut fiyat artışının aylık enflasyonun da altında kaldığını belirtti.

Konut fiyatlarındaki artış uzun bir süre daha enflasyondan düşük olacak! Satılık ev fiyatları düşer mi?

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş, kabaca 2020 başından itibaren enflasyonun üzerinde seyrediyor. H. Bader Arslan, "İki gösterge arasındaki fark Eylül 2020 tarihinden sonra açılmaya başladı ve politika faizi reel olarak negatife indikten sonra gayrimenkul bir yatırım aracı haline geldi" ifadelerine yer verdi. 

Arslan, 2022 yılının sonbaharında konut fiyatlarındaki artışın yıllık bazda yüzde 189'a kadar yükseldiğinin altını çizdi ve "Enflasyon yüzde 85 civarındaydı. Hem yeni hem eski konut fi yatları artık pek çok kişi için alınamayacak ya da akılcı olmayan düzeyleri görünce, fiyat artış hızında da yavaşlama oldu" diye konuştu. 

Temmuz ayından bu yana son beş ayın dördünde aylık bazda konut fiyat artışının enflasyonun altında seyrettiğine vurgu yapan Arslan, "Bazı bölgelerde Kasım ayında fiyatlar ilk defa gerileme gösterdi.   Geçmiş veriler ülke genelinde konut fiyatlarında TL bazında, uzun dönemli azalmalar olmasa da istisnai düşüşler yaşandığını ortaya koyuyor" dedi. 

Peki gelecek dönemde konut fiyatları düşer mi? 

Konut fiyatlarındaki artış uzun bir süre daha enflasyondan düşük olacak! Satılık ev fiyatları düşer mi?

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

H. Bader Arslan, konut fiyatlarının hala yüksek olduğuna dikkat çekti ve "Önceki yıllarda Türkiye ortalaması 90 bin dolar olan 120 metrekare konut fiyatı Kasım ayında 125 bin dolardı. İstanbul’da bundan yüzde 50 daha yüksek. Kredi çekmeden konut almak için yeterli varlığı olanlar bu fiyat düzeyinden ev almak için çok da istekli değil" diyerek, konut satışlarının da yaklaşık 1.5 senedir gerilediğini belirtti. 

Faizlerin de konut kredisi kullanımı için uygun olmadığını dile getiren Arslan, mevcut faiz düzeyinde sonbahara kadar gerileme olmayacağının, faizler düştüğünde de konut kredi kullanımının eş zamanlı şekilde sıçrama göstermeyeceğinin altını çizdi. 

Arslan, konuya ilişkin yazısını "Gelecek aylarda TL bazında konut fiyatlarda düşüş olur mu olmaz mı net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak fiyat artışının uzunca bir süre daha enflasyonun altında kalacağını söylemek mümkün" diyerek tamamladı. 

AK Partili Hamza Dağ'dan depremzedelerin oturduğu evleri satışa çıkaran  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne tepki!

Temettü hisseleriyle ev kirası gibi kazanç sağlamak mümkün mü?

Bakan Işıkhan'dan ev hanımlarına emeklilik müjdesi! Emeklilik yasasında son dakika gelişmesi!


Geri Dön