ICOM Uluslararası Müzecilik Workshop 23 Temmuz'da!
Temmuz ayında Baksı Müzesi’nde gerçekleşecek ICOM Uluslararası Müzecilik Workshop’ı için geri sayım başladı. Dünyanın en saygın müze temsilcileri, Baksı’da “Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler”i konuşmaya hazırlanıyor.
Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından verilen “Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi Ödülü”nün sahibi Baksı Müzesi, kuruluşunun 10. yılında “Uluslararası Müzecilik Workshop”ına ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. ICOM (Uluslararası Müzeler Konseyi) ve Baksı Müzesi işbirliğiyle düzenlenen workshop, 23-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında Baksı Müzesi’nde gerçekleştirilecek. “Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler” ana başlığıyla hazırlanan workshopa uluslararası alanda 20 üye katılacak. Ayrıca 50 dolayında yerli müze temsilcisi de bu özel etkinlikte yer alacak. Ana fikri, “müzelerin bulundukları ortama sağladıkları sosyo-kültürel ve ekonomik katkılar” olan workshopta öne çıkan başlıklar arasında; “Bölgesel müzelerin yaşayan kültür ve bölgeyle kurabilecekleri bağlantılar”, “Somut ve somut olmayan kültürel değerler ve müze bağlamı”, “Bölgesel müzelerin yörelerindeki potansiyeli üretime yönlendirmede katkıları” ve “Bölgesel müzeler ve üretim/istihdam ilişkisi” yer alıyor.
Workshopın kapsamlı bir kitabı, İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı baskıyla yayımlanacak.Son yıllarda dünya ölçeğinde ilgi uyandıran bölgesel müzeler, ekonominin yeni dinamiği olarak dikkat çekiyor. Kültür turizminin en önemli öznelerinden biri olan bölgesel müzeler, bulundukları ortama sosyo-kültürel katkılar sağlamanın yanı sıra üretim ve istihdama dayalı bir ekonomik değer yaratarak kalkınmada da rol oynuyor.
BAKSI MÜZESİ
Baksı Müzesi, Bayburt’un 45 km. dışında, eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar Köyü’nün Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepesinde yükseliyor. Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlenen bu sıra dışı müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yer vererek özgün bir sanat anlayışını ortaya koyuyor, bir anlamda sanatı yaşamla buluşturuyor. Mimarisi ve içeriği ile fark yaratan müze, yeni bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı hedefliyor. Baksı Müzesi ayrıca Türkiye’nin en yoğun göç veren şehirlerinden biri olan Bayburt’ta, sanat aracılığıyla üretim ve istihdam yaratarak bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı misyon ediniyor. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi Ödülü’nün sahibi.
Aydınlık