Kent Haberleri

İcra takibindeki borçlar 211 milyar liraya yükseldi!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 2024 yılının ilk 3 ayında 478 bin kişinin ilk kez kredi kullandığını, icra takibindeki borç tutarının 211 milyar Türk Lirası'na yükseldiğini ve vatandaşın borçlandığını dile getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada yurttaşların gelir-gider dengesinin bozulmasıyla alım gücünün düştüğünü ve borçlanmaların arttığını dile getirdi.

Sözcü'de yer alan habere göre CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer açıklamasında "Borç bulamayanın hali harap. 6 ayda 4 milyon icra dosyası geldi, kredi kullanan kişi sayısı bir senede 2 milyon kişi artış göstererek, 40,3 milyona çıktı. Ticareti bilenlere göre uçak pisti pas geçti. İndi indi. İnemedi, iflaslar kapıda" diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer açıklamasında yurttaşların borçlarının büyüdüğünü ve ekonomik sıkıntıların arttığına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gürer, 2024'ün ilk 3 ayında 478 bin kişinin ilk kez kredi kullandığını, icra takibindeki borç tutarının 211 milyar Türk Lirası'na çıktığını  ve vatandaşın borçlandığını kaydetti.

Açıklamasında yurttaşların, gelirlerinin yeterli olmadığı için bankalara borçlanarak geçinmeye çalıştıklarını dile getiren Ömer Fethi Gürer, vatandaşların her geçen gün borçlanmasını, "Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) bu yılın Mart ayında son bir senede yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40,3 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 76,8 bin Türk Lirası düzeyinde gerçekleşti. Kredi kullanımındaki bu artış, bireylerin borçlanma düzeylerinin hızla yükseldiğini göstermektedir" dedi.

'BORÇLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR'

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini 5 Haziran 2023 tarihinde devralan Mehmet Şimşek'in uyguladığı politikaları bankacılık verileri üzerinden değerlendiren Gürer, şunları söyledi: "5 Haziran 2023 ve 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında bankaların zamanında ödenmediği için icra takibine aldığı borç tutarı 45 milyar Türk Lirası, KOBİ’lerin borcu 753 milyar Türk Lirası, tarım sektörünün borcu 206 milyar Türk Lirası, tüketici kredisi borcu 313 milyar Türk Lirası, kredi kartı borcu 1 trilyon 35 milyar Türk Lirası ve takipteki tüketici kredisi ve bireysel kredi kartı borç tutarı ise 31 milyar Türk Lirası artış gösterdi. Yani yeni dönem diye sunulan süreçte de olan yine yurttaşa oldu. Borçlar artmaya devam etti.

24 Mayıs tarihinde 209 milyar 415 milyon Türk Lirası şeklinde olan takipteki borç tutarı bir haftada 1 milyar 628 milyon Türk Lirası artış göstererek, 211 milyar 43 milyon Türk Lirası'na çıktı. Yılbaşında söz konusu bu rakam 191 milyar 983 milyon Türk Lirası'ydı. Yılbaşından bu yana 19 milyar 60 milyon Türk Lirası tutarındaki borç tahsil edilemeyip bankalar tarafından icra takibine alınmıştır."

 

Prefabrik evler için 24 taksitli ucuz arsa satışı!

THY’nin uçakları Londra’dan konut almak isteyen Türklerle dolup taşıyor!

Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü? Dr. Buğra Gökçe açıkladı!