29 / 06 / 2024

Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü? Dr. Buğra Gökçe açıkladı!

Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü? Dr. Buğra Gökçe açıkladı!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce Dr. Buğra Gökçe, resmi twitter hesabı üzerinden Finlandiya'nın evsizlik sorununu çözme stratejilerini paylaştı. Peki Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü?



 

 


İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Finlandiya'nın evsizlik sorununu çözme stratejilerini paylaştı. 

Dr. Buğra Gökçe, Türkiye'de bugün yaklaşık 100 bin evsiz vatandaşımızın sokaklarda yaşadığına dikkat çekerek, Finlandiya'nın bu alandaki yenilikçi politikalarını örnek gösterdi.

Buğra Gökce resmi X hesabı http://twitter.com/gokcebugra üzerinden yaptığı paylaşımda  Finlandiya'nın başarılı evsizlikle mücadele stratejisinin temelinde "Önce Konut İlkesi" yattığını belirterek, bu ilkenin evsiz kalan insanların öncelikle kalıcı ve güvenli konutlara kavuşması gerektiğini vurguladığını kaydetti.

Buğra Gökce'nin paylaşımı şu şekilde:


Finlandiya evsizlik sorununu nasıl çözdü?

Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de bugün yaklaşık 100 bin evsiz, sokakta yaşayan vatandaşımız var.

Finlandiya dünyaya örnek olan yenilikçi bir politika geliştirerek sorunu önemli ölçüde azalttı.

Peki nasıl?

Önce Konut İlkesi: Yaklaşık 17 yıl önce Finlandiya "Önce Konut İlkesi"ni uygulamaya başladı.  Evsiz kalan bir insan barınma sorunu çözülmeden karşı karşıya olduğu diğer hiçbir sorunu çözemeyeceği için evsiz vatandaşlara önce kalıcı ve güvenli konut sağlanması sonra diğer sorunlarla ilgili destek olunması kabul edildi.

Konut Sağlama: Finlandiya hem mevcut sosyal konut stoğunu arttırdı, hem özel sektörün ürettiği konutları alarak bunları sosyal konut olarak arz etti böylelikle konut piyasasını ihtiyaca uygun bir şekilde düzenledi. Evsiz insanlar için de geçici barınma evleri kalıcı konutlara dönüştürülerek ve yeni konutlar üretilerek, konut ihtiyacı karşılanmaya çalışıldı. Finlandiya hükümetinin yaptığı araştırmaya göre her ne kadar evsiz vatandaşlara konut sağlamak maliyetli olsa da, hükümet vatandaş başına senelik 21 bin dolar kazanç elde etti.

Destek Hizmetleri: Ev verilen yurttaşlar takip edilerek ihtiyaç duydukları sosyal, psikolojik ve sağlık hizmetleri sunuldu. Bağımlılıkla mücadele, meslek kazandırma gibi konularda kendilerine yardımcı olundu. Bu şekilde toplumsal hayata yeniden entegre olmaları desteklendi.

Önleyici Önlemler: Evsizliğin önlenmesi için de çalışmalar yapıldı. Risk altındaki bireyler ve aileler tespit edilerek, onlar için erken müdahale programları uygulandı. Bu kapsamda borç yönetimi, sosyal yardımlar ve diğer destek hizmetleri sunuldu.

Yönetişim ve İşbirliği: Evsizikle mücadele politikasının uygulanması için merkezi hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir işbirliği kuruldu. Şeffaf, katılımcı ve ortak aklı öne çıkartan süreç yönetimiyle politika hayata geçirildi.

Finlandiya 2027 yılında evsizliği tamamen bitirmeyi öngörüyor. Politikanın başladığı dönemde yaklaşık 20 bin olan evsiz sayısı ise 2024 başında 3000 seviyesine indi. Bu vatandaşların da yaklaşık yarısı geçici barınma evlerinden yararlanıyor. 

Türkiye'de artan konut fiyatları ve yüksek enflasyon nedeniyle evsiz vatandaş sayısının artması bekleniyor. Konut alanında yenilikçi ve gerçekçi bir politika değişikliğine, dar ve orta gelir gruplarını hedefleyen, sosyal konut üretimini öne koyan bir anlayışa ihtiyacımız var.

Buğra Gökce'nin paylaşımına şu yorumlar geldi: 

İzmir'de kentsel dönüşüm düğümü! Örnekköy'deki dönüşümde sular durulmuyor!

Milli Emlak'tan Haziran fırsatı! 4 bin 500 TL, 30 bin TL ve 50 bin TL'ye KDV'den muaf arsa ile araziler!

Yeni Torba Kanununun detayları sızdı! Gelire göre vergi ve fatura geliyor!


Geri Dön