27 / 11 / 2024

İcrada takas şartları!

İcrada takas şartları!

İcra ve iflas kanununda yer alan esaslara göre alacaklı alacağını müflisin kendinde olan alacağı ile takas edebiliyor. Ancak icrada takas şartları kapsamında bazı hallerde takas yapılamıyor...




İcrada takas şartları!

İcra ve iflas hukukuna göre alacaklı alacağını müflisin kendinde olan alacağı ile takas edebiliyor. Ancak icrada takas şartları kapsamında aşağıdaki hallerde takas yapılamıyor:

 

1 – Müflisin borçlusu iflas açıldıktan sonra müflisin alacaklısı olursa; 

 

2 – Müflisin alacaklısı iflas açıldıktan sonra müflisin veya masanın borçlusu olursa; 

 

3 – Alacaklının alacağı hamile muharer bir senede müstenit ise. 

 

Anonim, limited ve kooperatif şirketlerin iflasları halinde esas mukavele gereğince verilmesi lazımgelen hisse senedi bedellerinin henüz ödenmemiş olan kısımları veya konması taahhüt edilen ve fakat konmamış olan sermayeler bu şirketlerin borçlariyle takas edilemez. 


Takasa itiraz: 

Madde 201 – Müflisin borçlusu iflasın açılmasından evvel alacaklısının aciz halinde bulunduğunu bilerek masanın zararına kendisine veya üçüncü bir şahsa takas suretiyle bir menfaat temin etmek için müflise karşı bir alacak ihdas ederse bu takasa mahkemede itiraz olunabilir. 

 

Müflisin kefil olduğu borçlar: 

Madde 202 – Müflisin kefil olduğu borçlar vadeleri gelmese bile masaya zimmet olarak kaydolunur. 

 

Masa ödediği para nispetinde asıl ve müşterek borçluların alacaklıları yerine geçer (Borçlar Kanunu 496.) Asıl borçlunun veya müşterek borçlulardan birinin iflası halinde 203 ve 204 üncü maddeler tatbik olunur. 

 

Müşterek borçluların bir zamanda iflası: 

Madde 203 – Bir borcu birlikte taahhüt edenlerin iflas muameleleri bir zamana tesadüf ederse alacaklı alacağının tamamını müflislerin her birinin masasından istiyebilir. 

 

Toplanan hisseler alacak yekünundan fazla ise bu fazla müşterek borçlusuna karşı mükellef olduğu hisseden ziyade ödemede bulunmuş olan masalara intikal eder. 

 

Ödedikleri hisselerin mecmuu alacak miktarını geçmedikçe masaların yekdiğerine rücu hakları yoktur. 


Haciz yolu ile takip!


Geri Dön