28 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Dicle Vadisi'nin mastır planı hazırlanacak!

İdris Güllüce: Dicle Vadisi'nin mastır planı hazırlanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Diyarbakır'a yeni bir şehir silueti kazandırılacağını, ilk aşamada Dicle Vadisi'nin mastır planı hazırlanacağını, Dicle Vadisi'nin yeşil alanlar, meydanlar ile kentin en önemli rekreasyon alanı olacağını söyledi..



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Diyarbakır'a yeni bir şehir silueti kazandırılacağını, ilk aşamada Dicle Vadisi'nin mastır planı hazırlanacağını, Dicle Vadisi'nin yeşil alanlar, bisiklet yolları, göletler, meydanlar ile kentin en önemli rekreasyon alanı olacağını söyledi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Diyarbakır'ın, Hevsel Bahçeleri gibi önemli bir tarımsal alanda yapı rezerv alanına ihtiyacı var mıdır?" diye sordu.


Soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı, Diyarbakır İli, Sur İlçesi sınırları içerisinde bulunan ve Suriçi Kentsel Sit Alanını kapsayan alanın, üzerindeki yapılaşma açısından can ve mal kaybına yol açma riski taşıması sebebiyle, Bakanlar Kurulunca riskli alan ilan edilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.


"KONUT YAPILAŞMASINA AÇILMAYACAKTIR"


Dicle Vadisindeki 1098,55 ha alanın bakanlığı tarafından Rezerv Yapı Alanı olarak ilan edildiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı, "Ancak, Dicle Vadisini içine alan 10.955 dönümlük alanda, rezerv yapı alanı ilan edilen kısım hiçbir şekilde konut yapılaşmasına açılmayacaktır. Bu kapsamda, Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı olarak mastır plan ve kentsel tasarım projesi elde edilecektir. Dicle Vadisinin ve kentin besin kaynağı olan 8000 yıllık geçmişe sahip Hevsel Bahçeleri ise bu sınırların kapsamında kalmamaktadır" dedi.


"DİYARBAKIR'A YENİ BİR ŞEHİR SİLUETİ KAZANDIRMAK AMAÇLANMAKTA"


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Dicle Vadisi Master Plan çalışmasında, Diyarbakır'a yeni bir şehir silueti kazandırmanın amaçlandığına işaret eden Bakan Güllüce, "İlk aşamada Dicle Vadisi'nin mastır planı hazırlanacak ve kentsel tasarım ve peyzaj projeleriyle uygulama çalışmaları başlatılacak. "Dicle Vadisi' yeşil alanlar, bisiklet yolları, göletler, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları ile kentin en önemli rekreasyon alanı olacaktır" açıklamasını yaptı.


Çevre ve Şehircilik Bakanı, proje tamamlandığında, kent ve çevresinde yaşayanların dinlence, eğlence gereksinimlerinin karşılanabileceğini belirterek, "Diyarbakır'da Bakanlıkça yürütülen çalışmalar ile şehrin çarpık ve sağlıksız yapılaşmalardan kurtaracak, tarihi dokuyu ve doğal özelliklerini ön plana çıkaracak UNESCO adaylığında önemli bir adım atılacaktır" dedi.



Sabah 


Geri Dön