23 / 12 / 2024

İdris Güllüce: Kırsal dönüşümle birlikte kıyıda işgaller belirlenecek!

İdris Güllüce: Kırsal dönüşümle birlikte kıyıda işgaller belirlenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kırsal dönüşüm yapmayı planladıklarını bildirdi. Bakan İdris Güllüce, bu anlamda pilot faaliyetlerin başladığını, kıyılarda da işgallerin belirlendiğini açıkladı...




Güllüce, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından tertip edilen '2023'e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler' konulu toplantıya konuk oldu. Çırağan Sarayı'ııda yapılan ve inşaat sektöründen ilgi gören toplantıda Güllüce, "Kentsel dönüşümün yanında kırsal dönüşüm planlıyoruz. Kırsalda da iyi değil. Kırsal o kadar yaygın olmayacak. Onun da ayrı alanı, ayrı hukuku ve ekonomisi olacak hem hükümet hem yatırımcı için. Burada parça parça, gıdım gıdım ilerliyoruz. Ama Anadolu'nun kimi il ve ilçelerinde, köylerinde deprem beklemeye gerek yok. Yahu yapılara bırakın 'yıkılmaması mümkün değil, fizik kurallarına aykırı' diyeceğiniz yerler var. Bizim onlarca, binlerce köyümüz var. Köylerde deprem ile ilgili duyarlılığımız var, bu konuya önem veriyoruz. Onun için pilot uygulamalar yaptırıyoruz." dedi.Güllüce, kırsal dönüşüm dâhilinde hava taşıtları ve oto fotolar ile belli bölgelerde, kıyılarda işgalleri, aşımları belirleyeceklerini dile getirdi. Bu dönüşümün çimento sektörünün yararına olacağını anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı, Türkiye'nin inşaat ve inşaat ürünleri alanında durumuna değindi. "Bu alanda iyiyiz, ancak kalitede sanki sorunumuz var. Bu konu tartışılmalı. Bana göre kalite insan hakkı. O bakımdan mal fazlalığı var dünyada. Kalitesi olan öne geçebiliyor." ifadelerini kullandı. İdris Güllüce, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırım yapılmasını talep etti. 


Bu anlamda teşviklerin artması temennisinde bulundu. Güllüce, öte yandan toplantıda iiniter devlet vurgusu yaptı. "Türkiye iiniter devlet. Üniterlik olmazsa olmazımızdır. Üniter devlet olduğumuzdan kanunlar her yerde geçerli olacaktır." dedi. 


TUZUN: KENTSEL DONUSUMUN MALİYETİ 400-500 MİLYAR DOLAR 


Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Başkanı Şefik Tiizün de "Kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon konut inşa cdilccek, toplam maliyet 400-500 milyar dolar olacak gibi. Sektörümüz burada çevre ve atık konuları ile ilgili. Malum kentsel dönüşümden teşekkül eden atıkların yeniden kullanılıp sanayiye armağanı ile ilgili faaliyetler var. Bunun ilk sonuçlarını aldık. Daha olumlu geri bildirimlerde bulunmayı arzu ederdim ama gelinen noktada inşaat atıklarının homojen olmadığı, çimento sektörünce rahat kullanılamayacağı görülüyor. Bu konuda adım atılsa da her kimya firmasının bunu değerlendirmesi, kendi içinde kullanması gerek." ifadelerine yer verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Rant Vergisi'nin binanın değil arsanın değer artışı ile ilgili olduğunu söyledi. Güllüce, verginin oranının da daha belli olmadığını dile getirdi. İdris Güllüce, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından tertip edilen '2023'e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler' konulu toplantıdan ayrılırken gazetecilerin Rant Vergisi ile ilgili sorularını ccvapladı. 

Vergiden inşaat sektörünün rahatsız olduğuna işaret edilince Güllüce, "Konu tam bilinmiyor. Bunun binanın değer artışı ile ilgisi yok. Yani dairenizin değeri 100 lira idi, 10 bin lira olur bu ayrı şey. Onlar 'binanın değeri' diye anladı Rant Vergisi'ni. Yoksa arsa var, arsanın değeri vardır. O arsanın imar planını yenilediğinizde değer ayındır. O değerden söz ediliyor. 

Bu değer Rant Vergisi hayat bulduğunda görülecek." ifadeleriııi kullandı. Güllüce, ayrıca "Vergi için oranlar daha belli değil." dedi. "Rant Vergisi Emlak Vergisi'ne sirayet edecek mi?" sorusuna ise Güllüce, "Arsanızın 1 lira iken 3 lira oldu ise elbette Emlak Vergisi bundan payını alacak." karşılığını verdi. 


"CİLLOP GİBİ KANUN" 


İmar Kanunu ile ilgili kullandığı 'cillop' ifadesinin anlamı sorulan Güllüce, "Ben Anadoluluyum. 

Anadolu'da deyimi çok kullanırız. Cillop da böyle bir şey. Cillop ile güzel olmuş, pırıl pırıl bir yasa olduğunu dile getirdim." dedi. Fikiıtepe halkının yürüyüş yapacağı ve dönüşüme tepki vereceği kaydedilince Güllüce, şunları belirtti: "Biz orada yokuz. O yürüyüş müteahhide arsasını vermeyenlere karşı. Bizimle ilgili değil. Ha kamulaştırmaya karşıymış. Onu da silah olarak kullanmasınlar. Orada hakça davranıyoruz. Ama arsasının değerini aşan taleplerde devreye gireriz. Ama bir yere geliniyor adamın ufak arsa payı var, bunu güç olarak kullanıyor, çok büyük meblağlar talep ediyorsa kanun koyucu 'Sen yüzde 90'mm projesini önleme' diyor. Adam hakkına aşan taleplerde bulunuyor, müdahale de kaçınılmaz oluyor. Adamın arsa payının 3 daire karşılığı var 28 daire talep ediyor. Bir dakika. Yürüyüş için de şunu ifade edeyim bunun bizim ile ilgisi yok. Kimler vermiyor almıyorsa onlara karşı yürünüyor, orada biz yokuz." 


"MİMAR VE MÜHENDİS ODALARİ ANAYASAL KURUMSA DENETLENECEK" 


Mimar ve mühendis odalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denetimini öngören kanun ile ilgili soruları da Güllüce, şöyle cevapladı: "Türkiye'de denetlenemeyen bir şey yok. Başında Türkiye yazan her şey denetlenebilir. Mühendisler Odası'nın denetimi de bize veriliyor, neden rahatsız oluyorlar? Demokrasi herkesin denetlenebildiği bir şey. Karşı geliyor, 'iilke dışına giderken de denetliyor' diyor. Yani şahsın adına gideceksin git, orada kal. Ama sen mühendisler adına gidiyorsun. Söze gelince odaya üye olmayan mühendisleri tanımıyorsun. Başında Türkiye yazıyor, anayasal kurum olduğunu belirtiyorsun o halde denetleneceksin. Sen Mühendisleri Sevenler Derneği ya da Mühendisleri Koruma ve Yaşatma Demeği isen demekler masasınca denetleneceksin. E 'kimse bana sormayacak, dışarı gideceğim; ama herkes bana üye olacak'. Bu olmaz. Denetlenmeyi kabul edeceksin. Sivil toplum örgütü isen dilediğin gibi davranırsın ama oda isen denetimden rahatsız olmayacaksın.



Son dakika



Geri Dön