27 / 04 / 2024

İdris Güllüce Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu'nun açılışına katıldı!

İdris Güllüce Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu'nun açılışına katıldı!

Temaslarda bulunmak üzere Karadağ’ ın başkenti Podgoritsa’ da bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, " Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu " nun açılışına katıldı....




Temaslarda bulunmak üzere Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da bulunan Güllüce, "Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu"nun açılışına katıldı.


Osmanlı medeniyetinin izlerinin Balkanlar'da günümüzde de görüldüğünü belirten Güllüce, "O kadar Osmanlıdır ki Balkanlar, Anadolu buna sitem eder" diye konuştu.


Güllüce, bölgedeki söz konusu izlerin sadece fiziksel olmadığına işaret ederek, toleranslı bir hayat tarzı ile başkalarına bakışın da Osmanlı'dan kaldığını vurguladı.


İstanbul’da duvar duvara bitişik bir cami ile kilisenin olduğuna değinen Güllüce, "Duvar ortaktır, bahçe de ortaktır. Bunu Batı’da hiçbir ülkede göremezsiniz. Karadağ Meşihat Başkanı’nın bu akşam burada konuşması, davet edilmesi de bir Osmanlı izi" ifadesini kullandı.


Lübnan asıllı bir Fransız yazarın İstanbul’da farklı dini önderlerin bir arada ramazan boyunca iftar yaptığı, cami ile kilisenin aynı duvar ve bahçeyi paylaştığı gibi örnekleri sıraladığı ve birçok Avrupa ülkesine, "Buradan medeniyet dersini alınız" önerisinde bulunduğunu aktaran Güllüce, Balkanlar'da, Türkiye’nin bazı bölgelerindekilerden daha fazla Osmanlı izi görmenin mümkün olduğunu söyledi.


Fatih Sultan Mehmed’in "Ahitnamesi"nin Bosna Hersek’in Foynitsa kentinde halen saklandığını anımsatan Bakan Güllüce, onun bir özgürlük ve insan hakları manifestosu olduğunu dile getirdi.


Karadağ Kalkınma ve Turizm Bakanı Branimir Gvozdenoviç de sempozyumun iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağladığını ifade etti.


Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç ise Osmanlı mirasının Balkanlar tarihinin temellerinde bulunduğunu dile getirerek, "Osmanlı’nın Balkanlar’daki yüzy ılı, bölgenin rönesans dönemiydi" dedi.


Konuşmaların ardından Bakan Güllüce ve beraberindekiler, Osmanlı medeniyetinin hafızasını oluşturan arşivlerden oluşan serginin açılışını yaptı


 

AA


Geri Dön