İdris Güllüce Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi’nin ilk Bakanlar Toplantısı'na katıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kenya’nın Nairobi kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi’nin ilk Bakanlar Toplantısına katıldı.Güllüce, içinde bulunduğumuz teknoloji çağının çevreye, geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini söyledi.
Toplantıda konuşan Bakan Güllüce, içinde bulunduğumuz teknoloji çağının çevreye, geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini ve bununda herkes tarafından fark edildiğini söyledi.
Geleneksel kalkınma modelleri yerine, sürdürülebilir ve dengeli kalkınma modellerini uygulamanın günümüzde bir zorunluluk haline geldiğini anlatan Bakan Güllüce, “Çevreye duyarlı yerleşimlerin ve yeşil binaların inşa edilmesi sürdürülebilir kalkınma modellerinin önemli unsurlarından biridir.” dedi.
Yeşil binaların su verimliliği sağlayacak şekilde tasarlanmasının oldukça önemli olduğunu söyleyen Bakan İdris Güllüce konuşmasına şöyle devam etti:
“Su verimliliği teknolojileri, tasarım sürecinin herhangi bir aşamasına veya inşaat sürecine kolayca dâhil edilebilir. Diğer taraftan, su ve enerjinin sürdürülebilir tüketimi ve üretimine ilişkin olarak yerel yönetimlerin de önemli rol ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu nedenle, öncelikle yerel yönetimlerin bu konudaki idari ve teknik kapasitesi güçlendirilmeli; daha sonra yerel yönetimlerce stratejik planlar hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır.
Sürdürülebilir üretim ve tüketim modeline uygun olarak özellikle teknolojik ürünler uzun ömürlü, olacak şekilde tasarlanmalıdır. Diğer taraftan dünyamız, başta iklim değişikliği ile başta deprem ve aşırı hava olayları olmak üzere birçok afet türüne maruz kalmaktadır. Bu nedenle, kentsel altyapı yatırımlarının ve binaların dayanıklılığının artırılması sürdürülebilirliğin sağlanmasında büyük önem kazanmaktadır. Bu kapsamda, gerekirse kentlerimizi, yeşil büyüme doğrultusunda tamamen yeniden yapılandırmak durumundayız. Bu sayede, iklim değişikliği ile mücadelede de küresel olarak ilerleme kaydetmemiz mümkün olacaktır.”
Çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması ile enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji başta olmak üzere iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye’de ilerleme kaydedildiğini anlatan Bakan Güllüce, “Türkiye’nin diğer ülkelerle teknik bilgi, araştırma geliştirme, inovasyon, çevre dostu teknolojiler ve finansman konularında işbirliği yapmaya büyük önem verdiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.” dedi.
BAKAN GÜLLÜCE KENYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI UHURU KENYATTA İLE GÖRÜŞTÜ
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Kenya’nın Nairobi kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler, Çevre Meclisi 1. Toplantısında Kenya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile birebir görüşme gerçekleştirdi.
Bakan İdris Güllüce ve Kenya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta yaptığı görüşmede karşılıklı olarak iki ülke arasındaki işbirliklerin artarak devam etmesi temennisinde bulundular.
Bakan Güllüce, Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarınıilettiği Devlet Başkanı Kenyatta’ya birde hediye takdim etti. Devlet BaşkanıKenyatta’da Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sunarak selamlarını iletti.
BAKAN GÜLLÜCE’NİN YOĞUN ÇEVRE DİPLOMASİSİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce temasları kapsamında Fas Krallığı Enerji, Madenler Çevre Bakanı Mne Hakime El Haite, Romanya Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Korodi Attıla ve Polonya Cumhuriyeti Eski Çevre Bakanı, İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Marcin Korolec ile de görüştü.
Bakan Güllüce, Çevre Bakanları ile yaptığı görüşmede, ülkeler arasında çevre ve iklim konularının geliştirilmesi noktasında daha fazla neler yapılabileceğini ele aldı. Karşılıklı fikirlerin paylaşıldığı görüşmelerde, çevre alanlarında daha fazla işbirliği yapılabilmesi için enstrümanların oluşturulması kararlaştırdı.
Bakan Güllüce, görüşmenin sonunda Bakanları Türkiye’ye davet etti, Çevre Bakanları da Bakan Güllüce’yi ülkelerine davet etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce temasları kapsamında Avrupa Çevre Ajansı Genel Müdürü Hans Bruynınckx ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı / Akdeniz Eylem Planı İcra Direktörü Gaetano Leone ile de görüştü.
Avrupa Çevre Ajansı Genel Müdürü Hans Bruynınckx ile yaptığı görüşmede, AÇA’nın 33 üyesinden birinin 11 yıldır Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, “Avrupa’daki çevrenin durumunu raporlayan AÇA, önemli bir görevi yerine getirmektedir ve bu çalışmadan duyduğumuz memnuniyeti belirtmek isterim.” dedi.
Bakan İdris Güllüce, Genel Müdürü Bruynınckx’a Türkiye’nin AÇA faaliyetlerinde daha fazla yer alması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda Bakan Güllüce, Türkiye’nin bu faaliyetlere sürekli katılımının sağlanması noktasında ve AÇA’nın kısa ve uzun vadede Türkiye’den daha çok uzmanın istihdam etmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Güllüce, Birleşmiş Milletler Çevre Programı / Akdeniz Eylem Planı İcra Direktörü Gaetano Leone ile yaptığı görüşmede ise, Türkiye’nin “Barselona Sözleşmesi”ne taraf olduğunu ve Akdeniz’e 8333 km. kıyısıbulunduğuna dikkat çekti.
18. Barselona Sözleşmesi’nin İstanbul’da başarı ile yapıldığını ve büro başkanlığının da iki yıllığına Türkiye’ye geçtiğini hatırlatan Bakan Güllüce, “Akdeniz’deki kirliliğin önlenmesine ilişkin Türkiye görevlerini yerine getiriyor ve bundan sonrada temiz bir Akdeniz için her şeyi yapmaya hazırız.” dedi.
MONACO PRENSİ’NDEN BARSELONA SÖZLEŞMESİNE DESTEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kenya’da Monako Cumhuriyeti Prensi II. Albert ile birebir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Güllüce çevreci çalışmalarından dolayı Prens II. Albert’i tebrik etti ve Prens 2'inci Albert Vakfı hakkında bilgiler aldı.
Monako Cumhuriyeti Prensi II. Albert “Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ile ilgili Türkiye’nin başkan olduğu “Barselona Sözleşmesi”ne destek verdiğini söyledi.
EKONOMİ İŞBİRLİĞİ V. BAKANLAR TOPLANTISI EKİM’DE İSTANBUL’DA TOPLANACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kenya’nın Nairobi kentinde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından düzenlenen Çevre Bakanları İstişare Toplantısına katıldı.
Ulusal Çevre Politikaları ve Çevre Üzerine Bölgesel İşbirliği konulu toplantıda konuşma yapan Bakan Güllüce, Ekonomi İşbirliği 5. Bakanlar Toplantısının 2014 yılının Ekim ayı içerisinde İstanbul’un ev sahipliğinde yapılmasını önerdi. Bakan Güllüce’nin bu önerisi kurul tarafından kabul edildi. Böylece bu yılın Ekim ayı içerisinde Ekonomi İşbirliği 5. Bakanlar toplantısı İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Günümüzde yaşanan tabii afetler ile kendisini hissettiren çevre sorunlarının, küresel ve bölgesel ölçekte ekosistemi ve hayat kalitemizi etkilediğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Bu sebeple, yeni yüzyılda, insanlık için hedef; herkesin ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama ve doğal kaynaklardan yararlanma hakkına sahip olabilmesidir. Dolayısıyla; çevre olgusu ve duyarlılığı, bütün ülkelerin hassasiyet göstermesi gereken bir konudur.” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, ekonomik kalkınmayı, çevreyle barıştıran bir yol izlediklerini söyleyen Bakan Güllüce, “Türkiye’nin; çevre alanında sorunlarını çözme gayesiyle, kalıcı düzenlemeler ve çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Bakan Güllüce, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye olarak çevre alanında son dönemde yapmış olduğumuz hukuki düzenlemeler ve yatırımlar sonucunda, yerel çevre sorunları ile mücadelede büyük ölçüde başarı sağlanmıştır.
Diğer taraftan; bölgesel ve küresel ölçekte yürütülen çalışmalara katılan ve destek olan Türkiye, bölgesinde; önümüzdeki 100 yıllık dönemde yaşanması muhtemel çevre sorunlarını tespit ederek, gerekli tedbirleri almaya çalışmaktadır. Türkiye; gerek Avrupa Birliği’ne uyum süreci gerekse uluslararası taraf olduğu sözleşmeler ve protokoller çerçevesinde, uluslararası çevre taahhütlerini ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Türkiye’de; endemik hayatın korunması ve floranın ve faunanın geliştirilmesi için de ciddi çalışmalar yapılmaktadır.
Türkiye’de; binalarda enerji tasarrufunu sağlayacak ''yeşil bina'' dönemine de geçilmiştir. Enerjinin etkin kullanımı, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin azaltılması ve çevrenin korunması için enerji verimliliği kanunu da yürürlüğe girmiştir.”
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) bölgesinde ve ötesinde, çevre alanında oynadığı rolün güçlendirilmesi için karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde ortak çalışmaların gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, toplantının sonunda üye ülkelere “Bölgemiz için oldukça önemli olan çevre sorunları ile mücadele konusunda, sahip olduğumuz tecrübeleri, siz, dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek isterim.” dedi.
BAKANLIKTAN KENYA’YA ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI DESTEĞİ
Bakan Güllüce temasları kapsamında Kenya'nın Garissa eyaletine 6 hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu ve 400 çöp konteyneri desteğinde bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin "Katı Atıkla Mücadele Projesi" törenine de katıldı.
"Katı Atıkla Mücadele Projesi" kapsamında Garissa eyaletine temin edilen 6 hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu ve 400 çöp konteynerinin düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.
Proje kapsamında Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği’nde düzenlenen törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Hüseyin Avni Aksoy, TİKA Orta Doğu ve Afrika Daire Başkanı Enver Arpa, Garissa Valisi Natif Jamah Adam ve Kenya merkezi hükümetinden üst düzey yetkililer katıldı.
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye ile Kenya arasındaki ilişkilerin her geçen gün her alanda geliştiğini, çevre ve halk sağlığı alanında TİKA tarafından gerçekleştirilen "anlamlı" projenin resmi teslim töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Bakan Güllüce, “Türkiye’nin Kenya’daki tüm faaliyetleri, Kenya halkının yaşam kalitesinin ve refahının sağlanmasına ve iyileştirilmesine imkân verecek bir çevrenin oluşturulması ve sürdürülebilir kılınmasına yöneliktir.” dedi.
Özellikle; çevre sektöründe iki ülke arasında çok daha ileri seviyelerde işbirliği unsurlarının olduğuna inandığını söyleyen Bakan Güllüce, “Her iki ülke için anlamlı olabilmesi adına bu fırsatları zamanında yakalamayı ümit ediyorum.” dedi.
TİKA ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde geliştirilen katı atıkla mücadele projesi, Türkiye’nin bilgi birikimi ve tecrübesini Kenya’ya taşımayı hedefliyor.