21 / 12 / 2024

İfraz işlemi ücreti 2015!

İfraz işlemi ücreti 2015!

İfraz ile; ilgilisinin talebi üzerine, bir parselin imar Kanunu'nun 15 ve 16 nci maddeleri uyarınca iki yada daha fazla parçalara bölünebiliyor. Peki, ifraz işlemi ücreti 2015 ne kadar?



İfraz işlemi ücreti 2015!

Ayırma işlemi olarak da bilinen ifraz işlemi; ilgilisinin talebi üzerine, bir parselin imar Kanunu'nun 15 ve 16 nci maddeleri uyarınca iki yada daha fazla parçalara bölünmesi işlem olarak karşımıza çıkıyor. İfraz, 2 şekilde yapılabiliyor:


Parselasyon niteliğinde olan ifraz; imar parsellerini oluşturmak amacıyla ve parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark vb. kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemidir. 


Parselasyon niteliğinde olmayan ifraz; kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılmasi işlemidir. 


İfraz işlemlerinin tamamlanabilmesi ve tapunun bölünebilmesi için belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, 2015 yılı ifraz işlemi ücreti 2015 ne kadar?


İfraz işlemi ücreti 2015..

İfraz işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı Tarife’nin 6-a bölümüne göre; ifraza konu edilen gayrimenkulün genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


Ayrıca ifraz işlemlerinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nce belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 2015 yılı döner sermaye ücreti ise 82,50 TL olarak alınıyor.



İfraz sözleşmesi yapılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön