28 / 04 / 2024

İfraz sözleşmesi yapılır mı?

İfraz sözleşmesi yapılır mı?

Tapu üzerinde yapılabilen değişiklikler arasında ifraz işlemi de yer alıyor. Tapu ayırma işlemi olan ifraz için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harçların ödenmesi gerekiyor. Peki, ifraz sözleşmesi yapılır mı?



İfraz sözleşmesi yapılır mı?

Tapu üzerinde yapılabilen değişiklikler arasında ifraz işlemi de yer alıyor. Tapu ayırma işlemi olan ifraz, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemi olarak ifade ediliyor.


İfraz işleminin yapılabilmesi için gerekli bilgi ve belgeler ile müracaatın yapılması ve ifraz harçlarının ödenmesi gerekiyor. Peki, ifraz sözleşmesi yapılır mı?


İfraz işlemi için;

Serbest mühendislerce düzenlenmiş ifraz (ayırma) işlemini gösterir krokili beyannamenin Kadastro Müdürlüğü’ne ibrazı,

Kadastro Müdürlüğü’nce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onaması,

İşlemin Belediye Encümeni ve İl İdare Kurulu’nca tasdiki,

Kadastro Müdürlüğü’nce evrakın Tapu Sicil Müdürlüğü’ne sevki,

Tapu Sicil Müdürlüğü’nce hukuksal bir engelin bulunmaması halinde, tapu harçlarının tahsili suretiyle işlemin ikmal edilip,tescilinin yapılması gerekiyor. Ayrıca ifraz sözleşmesi imzalanmıyor.


İfraz işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı Tarife’nin 6-a bölümüne göre; ifraza konu edilen gayrimenkulün genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


Ayrıca ifraz işlemlerinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nce belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 2015 yılı döner sermaye ücreti ise 82,50 TL olarak alınıyor.



Kat çıkma izni nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön