02 / 05 / 2024

İfraz işleminin iptali davası!

İfraz işleminin iptali davası!

Belediye encümen kararının verilmesi halinde bağımsız bölümler ifraz yolu ile ayrılabiliyor. Ayrıca belediyeler kendi imar planları kapsamında ifraz işlemi de yapabiliyor. Peki, belediyenin yaptığı ifraz işleminin iptali için dava nasıl açılır?



İfraz işleminin iptali davası!

Tek veya birden fazla maliki olan bir bağımsız bölüm birden çok parçalara ayrılarak yeni bağımsız bölümler oluşturulabiliyor. Arsa ve arazilerin ifraz işlemleri için ilgili belediyeye müracaat ediliyor. 


Belediye encümen kararının verilmesi halinde bağımsız bölümler ifraz yolu ile ayrılabiliyor. Ayrıca belediyeler kendi imar planları kapsamında ifraz işlemi de yapabiliyor.


Belediye tarafından yapılan ifraz işlemleri iptal edilebiliyor. İfraz işleminin iptali için dava açılabiliyor.


İfraz işleminin iptali davası

Tapu işleminin iptali için tapu iptaline konu olacak hususun belirtilerek mahkeme aracılığıyla tapu işleminin iptali davası açılıyor. 


Dava örneği:

ENCÜMEN KARARININ İPTALİ İSTEMİ 

TAŞINMAZ MALİKLERİNİN MUVAFAKATİ 

TEVHİD VE İFRAZ İŞLEMİ 


ÖZET : Dava, encümen kararının iptali istemiyle açılmış, idare Mahkemesince, yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen bilirkişi raporu ile dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, teknik yönden dayanağı imar planına uygun olmakla birlikte taşınmaz maliklerinin tamamının muvafakati olmaksızın tevhit ve ifraz işlemi gerçekleştirelemeyeceğinden, davacıların muvafakıt alınmaksızın tesis edilen ifraz işleminin, taşınmazın A, B ve D bölümlerine ilişkin kısmının dava konusu edilmemek suretiyle kesinleştiği açık olup, ilköğretim tesis alanı olarak ifraz edilen kısmının belediye tanınan yetki aşılmak suretiyle il özel idaresi adına tesciline ilişkin kısmında ise mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmesi isabetli bulunmuştur (Danıştay 6. Daire, 28.9.2010, 10062/8579).


İfraz dosyası nasıl hazırlanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön