28 / 04 / 2024

Tapuda yapılan satışın iptali!

Tapuda yapılan satışın iptali!

Tapu işleminin iptali için tapu iptaline konu olacak hususun belirtilerek mahkeme aracılığıyla tapu işleminin iptali davası açılması gerekiyor. Peki, tapuda yapılan satışın iptali nasıl olur?



Tapuda yapılan satışın iptali!

Tapu işleminin iptali için tapu iptaline konu olacak hususun belirtilerek mahkeme aracılığıyla tapu işleminin iptali davası açılması gerekiyor. Tapu işleminin iptali için vekaletname vererek bir avukat aracılığıyla tüm davanın görülmesi aşamasında yetkilendirme yapılabiliyor. 


Tapu iptali ve tescil davaları, mirasçılardan mal kaçırma gayreti içerisinde olan miras bırakan veya diğer mirasçıların hukuka aykırı eylemlerinin ortadan kaldırılması için aleyhine işlem yapılan mirasçılar tarafından açılan davalar olarak karşımıza çıkıyor . Bu davanın davacısı, yasal miras hakkının hukuka aykırı olarak ihlal edildiğinden bahisle miras payının adına tescilini talep edebiliyor.Gayrimenkul satışının mümkün olduğu iki farklı durum karşımıza çıkıyor. Bunlar;


* İlk olarak satın aldığınız mülkün sahibi 65 yaşın üzerindeyse kendisinden akli dengesinin yerinde olduğunu gösteren devlet hastanesi onaylı bir rapor talep edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, satın aldığınız kişinin çocukları size satış iptali davası açabiliyor.  Raporun olmaması durumunda satış iptal edilebiliyor.  Bu durumu önlemek için ise tapuyu aldığınız 65 yaş üzeri kişiden bu raporu talep etmeniz gerekiyor. 


* Aile konut yasasına göre satıştan haberi olmayan eşin, satış iptali için dava açabiliyor. Yani, eğer bir kimse eşinden feragatname almadan söz konusu konutu sattığı takdirde, diğer eş bu satıştan haberi olmadığını ve iptalini istediğini talep edebiliyor.



Tapuda alım satım harcı hesaplama!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön