28 / 04 / 2024

İfraz nedir?

İfraz nedir?

Kelime anlamı ayırma olan ifraz kelimesi, hukuk terimi olarak ne ifade ediyor? İfraz nedir, ayrıntıları...



İfraz nedir?

İfraz, kelime anlamı olarak ayırma anlamına geliyor. Bir hukuk terimi olarak ifraz nedir sorusunun yanıtı ise, ifraz tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemini ifade ediyor.


İfraz işleminde dikkat edilmesi gereken noktalar; 

- Taşınmaz malın ayrılması sırasında üzerinde bulunan rehin de ayrılan parçaların kıymeti oranında bölünerek ayrılan taşınmaz mallara nakli istenirse, alacaklı ile borçlunun aralarında yaptıkları sözleşme de yoksa, talep eden tarafın mahkemeden alacağı karara göre işlem yapılır. İşlem sonucu alacaklıya duyurulur.


- Bir taşınmaz maldan kamulaştırma gibi nedenlerle hakların ve yükümlülüklerin nakline gerek olmadan bir parçası ayrılarak sicilden terkini gerekiyor ise, kütük sayfası, taşınmaz malın diğer kısmı için olduğu gibi bırakılır. Ayrılan parçanın yüz ölçümü, ayırma tarihi ve yevmiye numarası ile ayırma nedeni taşınmaz malın yüzölçümü kısmında gösterilir ve miktarı düşülür. 


İfraz işlemi için istenen belgeler;

- Serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,

- İlgili taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,

- İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere gayrimenkul sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,

- Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.

- Söz konusu gayrimenkul bir bina ise, deprem sigortası.


İfraz ile ilgili hususlar Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 13, 15, 45 ve 62. maddelerine ele alınmıştır;


Madde 13:  İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin genişlikleri 20 metreden, parsel derinlikleri 30 metreden az olamaz.


Madde 15: İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklarda cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz.


Madde 45: Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri 15.00 metreden, parsel derinlikleri de 20.00 metreden az olamaz. İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz.


Madde 62: Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön