30 / 04 / 2024

Hızlı trenin tek rakibi THY

Hızlı trenin tek rakibi THY

Neredeyse uçakla yarışacak olan ve Yüksek Hızlı Tren adı verilen (YHT) adı trende, hızın en yüksek çıktığı noktada çay ve su bardaklarıyla konfor testi yapıldı ve bardakların sarsılmadığı görüldü



Kablosuz internetin yer aldığı hızlı trenlere, cep telefonlarının kesintisiz çekmesi için baz istasyonları da kuruldu. YHT'nin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile cuma günü yapılacak açılış seferinin ardından, 5 TL'lik yolculu seferleri cumartesi günü başlayacak. İlk yolculu deneme seferine TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bürokratlar ve gazeteciler katıldı. Karaman, deneme seferi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, projenin 740 milyon euroya mal olduğunu, kalan bölümü için de 100 milyon euro harcanacağını kaydetti.

Ortalama hız 173 km
Karaman, Ankara-Eskişehir arasındaki 245 km'lik yolun, normalde 1 saat 5 dakikada aşılmasının hedeflendiğini belirterek, ancak hemzemin geçit inşaatları nedeniyle yolun şu an 1 saat 30 dakikada aşıldığını söyledi. Karaman, hemzemin geçit çalışmaları sebebiyle 250 kilometre hızda olması beklenen trenin, genelde saatte 120 kilometre hızla gideceğini aktardı. Karaman, trenin, Sincan'dan sonraki Esenkent ile Eskişehir'den önceki Hasanbey arasındaki 193 kilometrelik mesafede 250 kilometre hıza ulaştığını aktardı. Karaman, sefer süresince ortalama hızın 173 kilometre olacağını aktardı.

10 kat güvenli
Karaman, 'Dünyanın en ucuz ve en az sürede yapılan hızlı treni oldu. Dünyanın en güvenli hattı. 10 misli güvenli. Bu konuda iddialıyız. Tren 8 motorlu. 8 motordan birinin arıza yapması durumunda tren yolda kalmıyor, hızı yavaşlıyor. Tren üzerinde göstergeler var, hangi hızla gittiğini ve yaptığı arızaları kaydeden bir nevi karakutusu var. Makinistin rahatsızlanması durumunda kola 30 saniye değmezse tren otomatik olarak duruyor. Trenin içi 20 kamera ile kontrol ediliyor' diye konuştu. Makinistin hatalarını önlemek için kabine cihazlar yerleştirildiğini kaydeden Karaman, makinistin hız sınırı aşması durumunda otomatik frenleme sisteminin devreye girdiğini belirtiyor.

Uçaktan farkı Yok
l Hızlı trende yolculara uçak sistemiyle hizmet sunuldu. Aynen uçaklardaki gibi giyinen hostesler, uçaklarda kullanılan servis arabalarıyla ikramda bulundu. Hızlı trenin normal seferlere başlamasıyla hostesler tarafından, ücretli olarak satış yapılacak.

l Hızlı trende, yine uçaklardaki gibi hem koltuk başlarında hem de vagon tavanında dijital ekranlar yer alıyor. Bu ekranlarda, varış yeri, varış saati ve trenin hızı gibi bilgiler yer alırken, yolcular, önlerindeki ekranları kullanarak, TV kanallarını ve filmleri izleyebilecek. Her bir koltuk altında
elektrik prizi de bulunuyor.

l Deneme seferinde, Eskişehir'in ünlü çiğ böreği de ikram edildi. İçki servisi yapılmazken, içki satışının, normal seferlerde olacağı aktarıldı.

250 km hızda, çay bardağı sarsılmadı
Trenİn 250 kilometre saati görmesi ile TCDD Genel Müdürü Karaman tarafından 'su testi' yapıldı. Çayı ve içi su dolu cam bardağı masaya bırakan Karaman, yüksek hızda dahi bardağın sarsılmadığını gösterdi. Trenin son hıza ulaşmasıyla birlikte bürokratlar alkış tuttu.

Cep de çekecek
Trenİn sinyalizasyonu ve yolcuların iletişimi için hızlı tren hattı boyunca 27 baz istasyonu ve santrallar kurulacak. Böylece hem kablosuz internet bağlantısı sağlanacak hem de cep telefonu
kesilmeyecek.

İlk sefer cumartesi başlıyor
Türkiye'nin en büyük hayalleri arasında yer alan hızlı tren,
ilk yolculu deneme seferini gerçekleştirdi. Ankara-Eskişehir arasında yapılan ilk sefer, dün gazetecilerin katılımı ile yapıldı. Hızlı tren 256 kilometre hıza çıktığı ilk deneme seferini 1 saat 20 dakikada tamamladı
Akşam


Geri Dön