Ekonomi

İhracat 300 milyar dolara koşuyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, yeni dönemde katma değerli ihracatı artırmak, yeni pazar hedefleri belirlemek, firmaların finansal sorunlarına çözüm arayışı adına birlik çatısı altında yer alan sektörler bir araya geldi.Birlik tarafından; İskele Kalıp, Armatür, Valf, Vana, Endüstriyel İş Gereçleri, Musluk ve Tesisat Ekipmanları sektör toplantıları gerçekleştirildi

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde (İDDMİB) yeni dönem öncesi bir araya geldi. Birlik tarafından; İskele Kalıp, Armatür, Valf, Vana, Endüstriyel İş Gereçleri, Musluk ve Tesisat Ekipmanları sektör toplantıları gerçekleştirildi. 

Hammadde fiyatlarının hızlı yükselişi ve düşüşü, enerji fiyatlarındaki artış, lojistik fiyatlarındaki değişimin sektörü olumlu ve olumsuz yönde etkilediğini söyleyen İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Pandemi sürecinde ve devamında da Türkiye ekonomisi 250 milyar dolar ihracatı hep birlikte yaptık ve 300 milyar dolara giden yolda hepimiz çok çok önemli sektörleriz.” diye konuştu.

Tecdelioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Armatür sektörü katma değer olarak baktığımızda Türkiye ihracatının yaklaşık 7 katı katma değerli ihracat yapıyorsunuz. Türkiye ekonomisi için çok değerlisiniz. Sanayi için çok kıymetlisiniz. Ama bugüne kadar adınız, markanız, isminiz, derneğiniz sayesinde bilinir ve takip edilebilir hale geldiniz. Bundan sonra sağladığınız istihdam, çıkardığınız ürünlerin katma değeri de tüketmiş olduğunuz enerji gibi tüm istatistikleri sizlerle paylaşıyor olacağız. Büyük ölçeğe ulaşmak için bir araya gelmemiz lazım." dedi.

"HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ"

Toplantıda konuşan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, "Bizler bu kurumda sizlere nasıl daha fazla nasıl faydalı olacağımızı konuşacağız. Hep söylüyoruz hepimiz aynı gemideyiz. Aynı çözüm önerilerini bulursak sorunlarımıza da çözüm buluruz. En yakın zamanda yaşanan bir parite sıkıntısı var. Bizim de ihracatımızın yüzde 55’lik oranı Avrupa Birliği ülkelerine. Bu konuyla ilgili farklı çalışmalar yapıp, farklı pazarlara yönelmemiz lazım ki bu kaybımızı diğer taraftan kurtaralım. Resesyon sıkıntısıyla ilgili de neler yapabileceğimizi hep birlikte konuşmamız lazım. 'Made in Türkiye' algısını en yukarıya taşımak için çalışıyoruz. Bizler İDDMİB olarak elimizden gelen her desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.

İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Fikret Kaya ise, "Her konuştuğum sanayici ve ihracatçı firmalar, teşviklerin olduğunu fakat alamadığından dert yanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları'nın teşvikleri var. Bunların hepsini almak için firmamızı da buna uygun hale getirmemiz gerek. Çünkü teşviki almanın da bir standardı var." dedi.