Ekonomi

İhracatçının kaybı 10 milyar doları aştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, para dengesindeki düşüşün eylül ihracatına 1,8 milyar dolarlık negatif bir etki yaptığını açıkladı. Gültepe, "2022’nin son bölümüne girerken dengenin ihracatımıza olumsuz etkisi 10 milyar doları geçti" dedi.Gültepe, "Euro/dolar dengesindeki değişimin negatif etkileri eylül ayında da ne yazık ki devam etti

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un da katıldığı Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Gültepe, eylül ayında ihracatın yüzde 9,2 oranda artışla 22,6 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Gültepe, "Euro/dolar dengesindeki değişimin negatif etkileri eylül ayında da ne yazık ki devam etti. Yılbaşında 1,15 civarında olan dengesi eylül ayında 0,96 seviyelerine kadar geriledi. Paritedeki düşüş, eylül ihracatımızda 1,8 milyar dolarlık negatif etki yaptı.

Yılın son çeyreğine girerken dengenin ihracatımıza olumsuz etkisi ise toplamda 10 milyar doları aştı. Bu kritik dönemde özellikle Euro Bölgesi'ne ihracat yapan şirketlerimizin denge riskini göz önünde bulundurarak fiyatlandırma yapmaları da büyük önem arz ediyor" şeklinde konuştu. 
 

Eylül ayı ihracat rakamlarını da yorumlayan Gültepe, "Böylece bugüne kadarki en fazla eylül ayı ihracat performansını gerçekleştirdik. İhracatımız son 9 ayda 188 milyar doları, son 12 ayda ise 252 milyar doları aştı. Son 12 ayın tamamında ise aylık bazda ihracat rekorları kırdık.

Biliyorsunuz, küresel ticarette daralma endişesi giderek büyüyor. Ekonomilerdeki olumsuz duruma rağmen elde edilen bu başarı çok daha anlam kazanıyor. Eylül ayında 15 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay ilk 5 sektörümüz ise sırasıyla 2,9 milyar dolar ile kimya, 2,7 milyar dolar ile otomotiv, 1,9 milyar dolar ile hazır giyim, 1,7 milyar dolar ile çelik ve de 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik sektörlerimiz oldu" dedi.

Rekabet gücünün yüksek olduğu, alanlarda ihracatın nispeten düşük kaldığı sektörlere odaklandıklarını dile getiren Gültepe, "Söz konusu ülkelerde Türk ürünlerine büyük bir ilgi olduğunu bir kez daha gördük. Ticaret diplomasimize hiç ara vermeden devam ediyoruz.

Bu ay Hindistan ve Filipinler'de heyetlerimiz olacak. 2023'te bir ay yakın, bir ay uzak bir ülkeye ticaret heyetleri göndereceğiz. Bin 942 firmamız bu ay ilk kez ihracat yaptı. Yeni firmalarımız, eylül ayında toplamda 114 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artışlada 1,62 dolara yükseldi." dedi.