27 / 04 / 2024

İhsan Çulhalık: Kentsel dönüşüm yalnızca depreme değil kasırga ve sellere de uygun yapılmalı!

İhsan Çulhalık: Kentsel dönüşüm yalnızca depreme değil kasırga ve sellere de uygun yapılmalı!

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm ile ilgili olarak yaptığı açıklamada dönüşümün sadece depreme değil, kasırga ve sellere de dayanıklı yürütülmesi gerektiğini söyledi. 



Günümüz koşullarında afetlere dayanıklı konut üretiminin hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, konuyu yalnızca deprem değil, sel ve fırtınalar olarak da değerlendirmek gerektiğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sert iklim değişikliklerinin etkilerinin açık bir biçimde hissedildiğine değinen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yapı üretimlerinin bu sert şartlara dayanıklı olacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Gündemden düşmeyen konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, “Türkiye 1. derecede deprem kuşağı üzerinde bulunuyor ve doğa bunu bize dönem dönem acı bir şekilde hatırlatıyor. Şimdiye kadar hep deprem güvenliğinden söz ettik ve söz konusu tedbirlerin bu yönde alınmasını da konuştuk. Fakat gelinen noktada sorunun yalnızca deprem değil, sel ve kuvvetli fırtınalar olduğunu a görüyoruz. Artık yağmurlar ani ve afet olarak yağıyor, yine ani ve çok şiddetli rüzgarlara da şahit oluyoruz. Tüm dünyada iklim hızlı bir şekilde değişiyor, görülmemiş hava olaylarına daşahit oluyoruz. Türkiye'de karalarda ve iç denizlerde hortumlar meydana geliyor. Yakın bir zamanda kuvvetli kasırgalarla karşı karşıya kalacağımız aşikar. Bunu bilim insanları da senelerdir söylüyor. Bu sebeple artık sadece depreme karşı değil, sellere ve kasırgalara karşı da güvenli binalar yapmanın da zamanı geldi. Doğal afetleri engellemek mümkün değil fakat doğru üretim ile afetlerin olumsuz etkileri de azaltılabilir. 

İhsan Çulhalık: Kentsel dönüşüm yalnızca depreme değil kasırga ve sellere de uygun yapılmalı!

Bunun için ilk aşama; yerel ve ulusal yönetimler başta olacak şekilde çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katılımlarıyla afet yönetim planlarının oluşturmak. Bu, insanların doğal afetlerle kendilerini güvende hissettikleri bir konutlarının olması, bir afet halinde kaçacak yer aramamaları, yaşam alanlarını yitirmeeri ve afet durumundan sonra da normal yaşamlarını sürdürmeleri açısından da oldukça önemlidir” dedi.

YOL HARİTALARI HAZIRLANMALI

Yaptığı açıklamada yakın gelecekte afetler karşısında ağır bedeller ödememek için kentleri bu gerçeklik çerçevesinde kurgulamak gerektiğine değinen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, burada en önemli konunun kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.

İhsan Çulhalık “Tüm bu çalışmaların altyapı da dahil ederek belli bir plan ile ve hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilmesi gerekli. Bir taraftan üretim sürerken, bir taraftan da vatandaşların güvenli konutlara geçmesi teşvik edilmeli. Fakat burada da maliyetler konusu karşımıza çıkıyor. Üretim maliyetlerinin sürekli artması müteahhitlerin de önünü kesiyor ve konut arzında sıkıntılar yaşanıyor. Söz konusu maliyetin yansımış olduğu yüksek fiyatlı konutlar de yeni bir ev sahibi olmak isteyenlerin harekete geçmesini de önlüyor. Söz konusu bu kısır döngüden çıkmak için de kredi faizlerinin makul bir seviyelerde seyretmesi, hem üreticiyi hem de ev sahibi almak isteyen kesimi teşvik edici desteklerin bir an önce sağlanması gerekli” diye konuştu.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!


Geri Dön