02 / 05 / 2024

İhtarname ve ihbarname nedir?

İhtarname ve ihbarname nedir?

Karşı tarafa hukuki bir hak veya isteği bildirme yöntemleri olarak karşımıza ihtarname ve ihbarname çıkıyor. Peki, ihtarname ve ihbarname nedir? İhtarname ve ihbarname farklı şeyler mi?



İhtarname ve ihbarname nedir?

Karşı tarafa hukuki bir hak veya isteği bildirme yöntemleri olarak karşımıza ihtarname ve ihbarname çıkıyor. Peki, ihtarname ve ihbarname nedir? İhtarname ve ihbarname farkı var mı?


Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 98. Maddesinde ihtarname ve ihbarname tanımına yer veriliyor. Buna göre;


"Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname deniyor.


İhtarname veya ihbarname işlemleri Noterlik Kanununda öngörülen şekil ve şartlara göre yapılır."


Yukarıda da görüldüğü üzere ihtarname ve ihbarname için aynı tanım yapılmış olup; ikisi de aynı amaca hizmet eden resmi bir kağıt olarak nitelendiriliyor.


İhtarname veya ihbarname yukarıda da belirttiğimiz gibi mutahhab kişiye noter aracılığı ile çekilebiliyor. Aynı zamanda bir avukatın da yardımı alınarak ihtarname/ihbarname hazırlanabiliyor.


2016 yılında; her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 360 TL'nin ödenmesi isteniyor.



Kiracıya ihtarname avukatlık ücreti ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön