20 / 11 / 2024

İhtiyati tedbir talebi!

İhtiyati tedbir talebi!

İhtiyati tedbir, davaya konu olan menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına işlenen şerh olarak tanımlanıyor. Peki ihtiyati tedbir talebi nasıl yapılır?




İhtiyati tedbir talebi!

İhtiyati tedbir, davaya konu olan menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına işlenen şerh olarak tanımlanıyor. Peki ihtiyati tedbir talebi nasıl yapılır?


1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda yer alan esaslara göre ihtiyati tedbir dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak, asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep ediliyor.


İhtiyati tedbir talebi 

MADDE 394- (1) İhtiyatî tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak, asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir.


(2) Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir. 

(3) Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyatî tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır. 


İhtiyati tedbir kararı

MADDE 395- (1) Mahkeme, asıl uyuşmazlığı çözecek nitelikte olmamak şartıyla, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdiî ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir. 


(2) İhtiyati tedbir kararında;

a) İhtiyatî tedbir talep edenin, varsa temsilcisinin ve karşı tarafın adı, soyadı ve yerleşim yeri,


b) Tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığı,


c) Açık olarak neyin üzerinde ve ne tür bir tedbire karar verildiği,

ç) Talepte 

bulunanın, ne tutarda ve ne türde bir teminat göstereceği,yazılır.


(3) İhtiyatî tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. 


İhtiyati tedbir talebi dilekçesi..


.................ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


İHTİYATİ TEDBİR

İSTEYEN : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No

Adres

KARŞI TARAF : Adı ve Soyadı

Adres

TALEP KONUSU : İhtiyati tedbir istemi


AÇIKLAMALAR :

1- Karşı tarafın maliki bulunduğu ….TC...... plakalı araç, …/…/2012tarihinde meydana gelen kaza neticesinde eşimin ölümüne sebebiyet vermiştir. Bu kaza nedeni ile uğramış olduğum zararın maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Fakat kazanın yakın zamanda olması ve acımızın taze olması nedeni ile bu davaları açmam zaman alacaktır.


2- Yakın zamanda açacağım maddi ve manevi tazminat davası öncesinde eşimin ölümüne sebebiyet veren aracın el değiştirmesine engel olmak için ............... Trafik ve Tescil Denetleme Bürosunda kayıtlı bulunan .....TC..... plakalı aracın trafik tescil kaydına tedbir konulmasını ve aracın kullanılmaması için ........ Emniyet Müdürlüğü otoparkına çekilmesini talep etmek zarureti hasıl olmuştur.


DELİLLER : Her tür delil


HUKUKİ NEDENLER : HMK. md. 391-392 ve İlgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, mahkemenizce uygun görülecek teminat mukabilinde karşı taraf adına ....... Trafik ve Tescil Denetleme Bürosunda kayıtlı bulunan ......TC … plakalı aracın trafik tescil kaydına tedbir konulmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 22.08.2012


İhtiyati tedbir isteyen

Adı ve Soyadı

İmza


İhtiyati tedbir nedir?



Geri Dön