30 / 04 / 2024

II. Wilhelm'in torunları Cecilienhof Sarayı'nda yaşamayı talep ettiler! 

II. Wilhelm'in torunları Cecilienhof Sarayı'nda yaşamayı talep ettiler! 

Son Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II. Wilhelm'in soyundan gelen Hohenzollern ailesi Potsdam'da bulunan Cecilienhof Sarayı'nda yaşama hakkı talep etti. 



Prusya Kralı ve son Alman İmparatoru M. Wilhelm'in soyunun devamı olan Hohenzollern ailesi dedelerinin mirasını geri talep ediyor. Sene başında, ailenin lideri konumunda bulunan Prens Georg Friedrich Potsdam'da bulunan Cecilienhof Sarayı'nda da yaşama hakkı talep etti.

Habertürk'te yer alan habere göre; Cecilienhof Sarayı Almanya'nın en önemli mimari eserlerinden birisi olarak gösteriliyor. Hohenzollern, talep ettiği eser ve belgeler şu anda devlet arşiv, müze ve depolarında tutuluyor. Alman hükümetinden yetkililerle bu hafta bir araya gelen Hohenzollern ailesinin temsilcileri taleplerini yineledi.Fakat taraflar herhangi bir anlaşmaya varamadı. Aile, 1918 yılında monarşi kaldırıldıktan sonra hanedanın resmi olarak mallarından vazgeçmediği, bu yönde alınmış bir mahkeme kararı da olmadığını iddia ediyor. 

Alman hükümeti görüşmeye katılan Günther Winands şunları söyledi:"Taraflar bir anlaşmaya varabilmiş değil ancak yakın zamanda iki tarafı da memnun edecek bir çözüm bulmayı umuyoruz. Böylece uzun süreli yasal bir mücadeleden kaçınmış oluruz." 

Almanlar özellikle bazı önemli tarihi eserleri kendilerine saklamak istediği endişesiyle Hohenzollern ailesinin talebine karşı tepki gösterdi. Ancak, ailenin avukatı Markus Hennig ise ailenin müzelerdeki eserleri kaldırmak gibi bir niyeti kesinlikle olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: "Hohenzollernların yasal taleplerini zayıflatmak için böyle tartışmalar ortaya atılıyor." 

Alman politikacılar da Hohenzollern ailesinin gayrimenkul ve tarihi eserleri geri istemesine tepki gösterdi. Sosyal Demokrat politikacı Wolfgang Thierse söz konusu malların özel mülk olarak kabul edilmemesi gerektiğini ifade etti. Thierse "Hohenzollern ailesinin serveti nereden geldi? Bu aileyi kim finanse etti? Almanya ve Prusya'daki vatandaşlar. Şimdi birde kendilerine ödeme yapmamızı istiyorlar" dedi. Almanya Kültür Bakanı Torsten Wöhlert ise müzelerdeki eserlere onlarca yıldır vatandaşların vergileriyle bakıldığını ve iade edilmelerinin söz konusu olmadığı belirtti. 


 


Geri Dön