04 / 05 / 2024

IIF dolar kurunun adil değerini sert yükseltti!

IIF dolar kurunun adil değerini sert yükseltti!

Eksi reel faiz ve cari açıktaki artış dolar kuru üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu noktada Uluslararası Finans Enstitüsü’nden (IIF) önemli bir adım geldi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dolar/TL için 'adil değerini' 9,50 seviyesinden 16,50'ye yükseltti.



IIF, dolar kuru için gerçeğe uygun değer rakamını 9,5'ten 16,5'e yükseltti. Ajans, rakamı Mayıs 2021'de 7,5'ten 9,5'e çıkarmıştı.

Türkiye'de Mart ayı enflasyonunun yüzde 60'ı geçmesi ve cari açığın hızla artması beklenirken, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'te tutarak kredi büyümesini enflasyonun altında bırakıp TL üzerindeki baskıyı artırıyor.

KREDİ BÜYÜMESİ VE CARİ AÇIK VURGUSU

IIF Başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL’deki adil değer güncellemesi ile ilgili hızlı kredi genişlemesinin ve artan emtia fiyatlarının cari açığın artmasına neden olduğunu söyledi.

Brooks, Emtia fiyatlarını yükselten Rusya’nın Ukrayna işgalinin de öncesinde hızlı kredi genişlemesi cari açığı artması olduüunu söyledi.

 IIF dolar kurunun adil değerini sert yükseltti!

Türkiye'de pandeminin ilk dönemini bile geride bırakan büyük bir kredi büyümesi olduğuna dikkat çeken Brooks, yüksek kredi büyümesinin yüksek enflasyondan kaynaklandığını ancak genel tablonun TL üzerinde değer kaybı baskısı yarattığını vurguladı. Peki ağil değer nedir?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön