29 / 04 / 2024

İkametgah cezası nereye yatırılır?

İkametgah cezası nereye yatırılır?

Herkesin yasal olarak bir tek ikametgahının bulunması gerekiyor. İkametgah bildiriminde hiç bulunmayanları; veya ikametgahını değiştirdiği halde yeni ikametgahını bildirmeyenleri para cezası bekliyor. Peki, ikametgah cezası nereye yatırılır?



İkametgah cezası nereye yatırılır?

Tüzel kişiler de dahil herkesin yasal olarak bir tek ikametgahının bulunması gerekiyor. İkametgah bildiriminde hiç bulunmayanları; veya ikametgahını değiştirdiği halde yeni ikametgahını bildirmeyenleri para cezası bekliyor.


İkametgah cezaları ile ilgili yasal ve güncel esaslar T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında açıklanıyor. Burada yazan esaslara göre, ikametgah cezası 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince kesiliyor.


2014 yılı için adres bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması halinde 436,00 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise, 875,00 TL idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.


Bildirimin süresi içinde yapılmaması halinde cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 3/4' ü uygulanarakindirime gidilir. Bu halde 292,50 TL ceza ödenir.


Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 3/4' ü uygulanarak indirime gidilir. Bu halde 586,50 TL ceza ödenir.


5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/3 üncü maddesi uyarınca taksitli ödeme durumunda ilk taksitin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde peşin ödenmesi koşulu ile birbirini takip eden birer ay arayla 4 eşit taksitte ödenir. Taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde kalanın tamamı ödenir.


Kabahatler Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde idari yaptırım kararına esas savunmanın kişiye tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde ilçe nüfus müdürlüğüne bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ikametgah cezası ödenir. Peki ikametgah cezası nereye yatırılır?


İkametgah cezası nereye ödenir?

Para cezaları tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne ödenir.


İkametgah cezası uygulanmayan haller:

Her türlü doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedilmesi, nüfus olaylarının bildirim yükümlülüğünün yerine getirilememesi hallerinde, idari para cezası uygulanmaz.

 

Uygulanan idari para cezalarına karşı 5326 sayılı kabahatler kanununun 27 nci maddesi uyarınca tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurulabilir.


İkametgah nereden alınır?



Geri Dön