02 / 05 / 2024

İkinci el araçlar için finansmana erişim kolaylaştırılmalı: Fiyat artışları durdu, satışlar da daraldı! 

İkinci el araçlar için finansmana erişim kolaylaştırılmalı: Fiyat artışları durdu, satışlar da daraldı! 

Mart, nisan, mayıs dönemindeki canlılıktan sonra Haziran'da keskin bir daralma yaşanan ikinci el otomobil piyasası temmuz ve ağustosta da yeterince toparlanma gösteremedi. Sektör temsilcileri finansmana erişimin kolaylaştırılmasını istedi. 



İkinci el otomobil pazarında Haziran ayından bu yana durgunlu sürüyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan canlılıktan sonra, Haziran'da geçtiğimiz senenin aynı ayına göre sert düşüş yaşanan lım-satımlarda, temmuz ve ağustos aylarındaki artışlar da sınırlı oldu.

Kurlardaki artışın başladığı Haziran'da piyasada bekleyiş hâkim olmuş, noterler kanalıyla gerçekleştirilen devirler geçtiğimiz senenin aynı ayına göre otomobilde yüzde 17,8, toplamda yüzde 13,4 oranında gerilemişti. Kur artışının sürdüğü Temmuz'da ise alım eğilimi kısmen uyarılmış ve devirler yıllık bazda otomobilde yüzde 32,1, toplamda yüzde 39,3 yükselmişti. 

İkinci el araçlar için finansmana erişim kolaylaştırılmalı: Fiyat artışları durdu, satışlar da daraldı! 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ağustos ayı verileri ise satışlarda geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yükselişin otomobillerde yüzde 15,4, toplam taşıtta yüzde 19,4’da kaldığını ortaya koydu. Bu şekilde  ilk sekiz ay itibarıyla ikinci el taşıt piyasasında devirler, 5 milyon 37 bin 596’sı otomobil olacak şekilde toplam 7 milyon 510 in 360 olurken, 2022 yılının aynı dönemine göre artış otomobilde yüzde 23,6, toplamda yüzde 23,4 olarak gerçekleşti. 

Yaşanan düşüşlerde sıfır otomobillere yöneliş etkili oldu. İkinci el alım satımların gerilediği ya da artışların düşük kaldığı dönemde sıfır otomobil satışları ise haziran ve temmuzda geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 75, ağustosta yüzde 86, ilk sekiz ay itibarıyla da yüzde 67,4 yükseldi. 

İkinci el araçlar için finansmana erişim kolaylaştırılmalı: Fiyat artışları durdu, satışlar da daraldı! 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, durgunluğun giderek kronikleştiği ikinci el pazarın yeniden canlanabilmesi için tüketicilerin finansmana erişiminin kolaylaşması gerektiğine dikkat çekti. 

Erkoç, TÜİK’in ikinci el otomobil pazarına ilişkin verilerine ilişkin değerlendirmesinde, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre satışların arttığını, ancak 2023 Haziran'dan itibaren pazarda daralmanın devam ettiğini dile getirdi. 

Açıklamasında "Bu yılın mayıs ayında 741 bin 828 adet olan ikinci el otomobil pazarı, haziranda 583 bin 627, temmuzda 567 bin 274, ağustosta ise 551 bin 474 adet olarak gerçekleşti. Vatandaşların finansmana erişmede yaşadığı zorluklar, vade sayılarının düşük, faiz oranlarının ise yüksek olması ihtiyaçlarını ötelemelerine sebep oluyor" ifadelerine yer veren Erkoç, piyasanın canlanması için bu konularda iyileştirme yapılmasının gerekli olduğunu söyledi. 

İkinci el araçlar için finansmana erişim kolaylaştırılmalı: Fiyat artışları durdu, satışlar da daraldı! 

İkinci el araç ticaretinin ikinci meslek olarak görülüp herkesçe yapılması ve ayak üstü al-sat yapanlar sebebiyle fiyatların fahiş oranda yükseldiğini, fakat Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler ve alınan önlemler sayesinde piyasada köpük oluşumunun durduğunu belirten Erkoç, "Özellikle pandemiden itibaren ikinci el araç ticaretinin yatırım aracı olarak görülmesi talebi arttırmış, piyasa dengesinin bozulmasına, araç bulunurluğunda sıkıntı yaşanmasına ve fahiş fiyat yükselişlerine neden olmuştu. Ancak son dönemde Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan düzenlemeler ve fiyat artışlarına karşı alınan tedbirler piyasaları normal seyrine getirmeye başladı; araç fiyatlarındaki fahiş artışların durduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu. 

Erkoç, söz konusu değerlendirmesini "Bakanlığımız tarafından çıkarılan 6 ay 6 bin kilometre sınırlamasının bireyleri de kapsamasıyla ikinci elde oluşan balon söndü. Bayilerdeki araç bulunurluğu da yükseldiği için yönetmeliğin amacına ulaştığını, uygulamaya son verilmesinin yerinde olacağını söyleyebiliriz. Haksız rekabetle piyasayı yükseltenler sektörden ayıklandıkça piyasa stabil seyredecektir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Dubleks ev almak isteyenlere müjde: Dubleks Prefabrik Evler 671 bin 900 TL'den başlıyor!

EKK'dan yastık altındaki altınlar için ilk açıklama geldi! Yastık altında altını olanlar dikkat! Yeni model geliyor

Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika Kanal İstanbul çağrısı: Vazgeçmeye davet ediyorum!


Geri Dön