27 / 04 / 2024

İkinci el araçlarda fiyatlar gerileyecek mi? Otomotiv yatırım aracı olmaktan çıktı mı?

İkinci el araçlarda fiyatlar gerileyecek mi? Otomotiv yatırım aracı olmaktan çıktı mı?

Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, otomobil kampanyalarının 2024 ve 2025'te devam edeceğini, bunun da ikinci el piyasasında gerilmeye yol açacağını söyledi. Kılıçer, otomotivin artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını belirtti.



Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, otomotiv pazarındaki son duruma ilişkin değerlendirmeler yaptı. Otomotiv pazarının bu yıl 1 milyon düzeylerini zorlayacağına dikkat çeken Kılıçer, bunun biraz altında kalınabileceğini ifade etti.

Kılıçer, şunları söyledi: "Sonraki dönemlerde 3-4 konunun ne olacağına bağlı olarak nereye gideceğimiz ortaya çıkacak. Bir, döviz kurları ne olacak? İki, kredi bulunabilirlik oranı nereye gidecek? Üçüncüsü de yeni bir arz şoku yaşanacak mı?? Yeni varyantlar gelecek mi? Tabii ki fiyatların nereye gideceği ve kredi kısmı çok daha önemli bir konu." 

İHTİYAÇTAN SATIŞLAR VAR

Dunya.com’daki habere göre yatırım amaçlı otomotiv alımları döneminin geride kaldığını vurgulayan Kılıçer, "Otomotiv, kesinlikle son 2-3 aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Tamamen ihtiyaca yönelik satılıyor. Önceki dönemde otomotiv değiştirme sıklığı markadan markaya değişmekle birlikte ortalama olarak 3,5-4 yıl arasında. Artık yavaş yavaş süre uzama eğilimine girdi. Yani 5 yıla, 5,5 yıla çıktı" ifadesini kullandı.

İkinci el araçlarda fiyatlar gerileyecek mi? Otomotiv yatırım aracı olmaktan çıktı mı?

BEKLEYENLER VAZGEÇİYOR

Bazı modellerde sipariş iptallerinin de yaşandığını belirten Kılıçer, uzun süre bekleyen ya da yatırım aracı olarak almak isteyen ama şu anki koşullarda satın almaktan vazgeçenler olduğunu da söyledi.

Kılıçer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın attığı adımlarla gelecek dönemin biraz daha öngörülebilir olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:  "Bugün baktığınızda döviz kurları artık stabil bir yere oturda. En azından bir sonraki adımın ne olacağını tahmin edebiliyoruz. Bu, konut piyasasında olsun, otomotiv sektöründe de olsun biraz daha öngörülebilirlik yarattı."

Bülent Kılıçer, sıfır araçlardaki indirim ve kampanya döneminin ikinci el piyasasını da etkileyeceğini belirterek, “Şu anki kampanyalarla ve talebin biraz gerilemesiyle beraber ikinci el fiyatlarının da ciddi şekilde düştüğünü görüyoruz. Özellikle yıl sonuna doğru ve 2024'ün başı da dahil olmak üzere kampanyaların devam edeceğini bekliyorsak buradaki düşüşün de devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.

 


Geri Dön