03 / 05 / 2024

İkinci el konut alırken bunlara dikkat edin!

İkinci el konut alırken bunlara dikkat edin!

En güvenilir yatırım aracı olarak görülen gayrimenkul ve inşaat sektörü bu yıl yeniden canlandı. Emlak uzmanları ikinci el konut almayı düşünen vatandaşları uyardı....



En güvenilir yatırım aracı olarak bilinen gayrimenkul ve inşaat sektöründe 2020 yılında canlanma yaşanıyor. Yeni Mesaj Gazetesi'nden Eyüp Kabil'in haberine göre; emlak uzmanları ikinci el konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

1- Tapu kaydını inceleyerek işe başlayın

Satın alınacak konutun Tapu Sicil Müdürlüğü'nde tapu kaydının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Tapuda  ipotek, haciz, vergi borcu veya herhangi bir borç doğuran kaydın olup olmadığı değerlendirilmeli. Böyle bir kaydın varlığı durumunda bu kayıtların ortadan kaldırılması akabinde, tapu devri gerçekleştirilmeli ve ödeme yapılmalıdır.

2- Elden para ödemeyin

Son zamanlarda sıkça yaşanan dolandırıcılık sorunu göz önüne alındığında konut satış bedelinin tapuyu devreden kişiye ödenmesi, ödemelerin mutlaka banka kanalıyla gerçekleştirilmesi ve para transferi açıklama bölümüne taşınmaz bilgilerinin yazılması hukuken en doğru ve en güvenilir yoldur.

3- Borca dikkat

Konutun satın alındığı tarihten öncesine dair aidat borcu yeni alıcıya ait olmuyor. Ancak bu konuda bir dava ile karşı karşıya kalmamak adına site yönetiminden bir borç yoktur yazısı alınması gerekiyor.

4- Depreme dayanıklılığına bakın

Deprem gerçeği, ikinci el konutlarda depreme dayanıklılık belgesinin aranmasını yeniden gündeme getirdi. Bu nedenle ikinci el konut satışında depreme dayanıklı olmayan evlerin satışının engellenmesi planlanıyor. Böyle bir zorunlulukta ikinci el konutunu satamayan kişiler kentsel dönüşüme daha ılımlı bakacak ve uzlaşmak için ekstra çaba sarf edebilecek.
 

İkinci el konut satışları artıyor!

İkinci el konutta en uygun faiz oranı ne kadar?


Geri Dön