27 / 04 / 2024

İkinci el piyasası canlanacak! Fiyatlar yüzde 30 düşecek

İkinci el piyasası canlanacak! Fiyatlar yüzde 30 düşecek

Uzun yıllardır haciz sebebiyle yediemin otoparklarında bulunan araçlar 1 Kasım'da satışa sunulacak. Sektör temsilcileri 700 bin ikinci el otomobilin piyasaya gireceğini ve ikinci el otomobil fiyatlarını yüzde 30 düşüreceğini belirtiyor.



Otomotiv piyasasındaki fahiş fiyatlar hükümetin aldığı sert tedbirler ile azalıyor. Ayrıca bayilerdeki sıfır otomobil bolluğu da ikinci ele olan ilgiyi düşürdü. Ancak hala piyasada fiyat köpüğü bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, ilgili bakanlıklar fiyatların rayına oturması adına birtakım projeler üzerinde yoğunlaştı. Bunların başında ise 'yediemin otoparklarında bulunan araçların ihale yoluyla satılması' var. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir açıklama yaparak "Hacizli araçlar ihale ile satılacak" ifadelerini kullanmıştı. Satış sürecinin ise 1 Kasım'da başlayacağını söylemişti. 

Peki bu otomobillerin satışa çıkması ikinci el otomotiv pazarını nasıl etkileyecek? Sektör temsilcileri otoparklarda hacizli olarak bekleyen ciddi sayıda otomobil olduğunu belirterek, bu hacmin piyasaya girmesi ile ikinci el fiyatlarında yüzde 30'a varan düşüşler olabileceğini ifade ediyor.

DAHA UYGUNA SATILACAK

Bugün Türkiye'deki yediemin otoparklarında 2,2 milyon adet hacizli araç bulunuyor. Ancak şartlara uyan ve ihale ile satılacak olan araç sayısı bir milyon civarında. Bu bir milyon adetlik rakamın 300 bini 20 yaş üzerinde ve yaşlı durumda. 700 bini ise satılabilir durumda olanlar. Ayrıca bu 700 binlik rakamın 200 bini 5 yaş altında, yani genç araçlar. En düşük ihtimalde 700 bin civarında bir ikinci el aracın piyasaya girmesi bekleniyor. İnternette satışta olan toplam bir milyon adetlik ikinci el otomobil bulunduğu düşünüldüğünde, bunun yarısı kadar bir aracın piyasaya girmesinin fiyatları ciddi anlamda düşüreceği anlamına geliyor. Öte yandan yapılacak olan ihalede araçların piyasa fiyatının yüzde 10-15 altında satılacağı belirtiliyor.

VERGİ DE TAHSİL OLACAK

Yapılacak olan düzenleme ile hem hurda araçların değerlendirilmesi hem de kullanılabilir durumdaki araçların satışı sağlanacak. Böylece devlet icraya verilen araçların üzerinde biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni, borçlu da alacağını tahsil etmiş olacak. Piyasa hareketliğinden dolayı yastıkaltı tabir edilen birikimler ekonomiye kazandırılacak, tamir, bakım ve yedek parça gibi ihtiyaçlar sebebiyle de oto sanayi sektörü canlanacak.

İHALE UYAP'TAN YAPILACAK

Henüz netleşmemekle birlikte, araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor. Bu ihalelere girmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ihaleye konu olan mal için belirlenen tutarın teminat olarak yatırılması yeterli. Aracın satın alınamaması durumunda ise bu teminatlar iade edilebiliyor. Satın alınması durumunda ise kanunun belirttiği şekilde ödemeler gerçekleştirilerek devir alınacak.

HASAR DETAYLARI YOK

Yedieminlerde bulunan ve online ihale yöntemi ile satışa sunulan araçlarda otomobil detayları belirtilmiyor. Örneğin aracın değişen/boya bilgileri, varsa mekanik veya elektronik arızaları tespit edilemediğinden bu konudaki bilgiler sunulmuyor. Sektör temsilcileri bu nedenle ihale ile araç alacak olan vatandaşların satış sonrası mutlak bir ekspertize gitmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu bilinmezlik sebebiyle satılan araçların fiyatlarının piyasa şartlarına göre düşük olacağı belirtiliyor.

9 AYDA 3,5 MİLYAR DOLARLIK TİCARİ ARAÇ İHRACI

Türkiye'nin hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan 'eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar' ihracatı, ocak-eylül döneminde 3 milyar 480 milyon 497 bin dolar oldu. Ocak-eylül döneminde 87 ülke ile özerk ve serbest bölgeye hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon ihracatı yapıldı. Sektörün ocak-eylül döneminde bu ürün grubunda en fazla ihracat yaptığı ülke Birleşik Krallık oldu.

TRAFİĞE EYLÜLDE 198 BİN 740 ARACIN KAYDI YAPILDI

TÜİK, eylül ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Buna göre, eylülde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 93,9 artarak 198 bin 740 oldu. Söz konusu dönemde kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 4,6 azalışla 2.467 olarak hesaplandı. Böylece trafikteki toplam taşıt sayısı eylülde 196 bin 273 arttı. Eylülde trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 47,7'sini motosiklet, yüzde 37,1'ini otomobil, yüzde 8,8'ini kamyonet, yüzde 3,7'sini traktör, yüzde 1,7'sini kamyon, yüzde 0,6'sını minibüs, yüzde 0,3'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Ocak-eylül döneminde ise 1 milyon 723 bin 953 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 16,9 azalarak 22 bin 500 oldu. Böylece ocak-eylül döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 701 bin 453 artış gerçekleşti.


Geri Dön