30 / 04 / 2024

İkinci eşin miras hakkı nedir?

İkinci eşin miras hakkı nedir?

İkinci eşin miras hakkı nedir? İkinci eşin miras hakkı nelerdir? şeklindeki sorular yanıtlarını arıyor. İşte o yanıtlar!



İKİNCİ EŞİN MİRAS HAKKI NEDİR?

Öz annenin ölümü, babanın ikinci evliliği yapmasından sonra babanın da vefatı ile en çok merak edilen çocuklara düşen miras hakkının ne olduğu ve ikinci eşin miras hakkı nedir şeklindeki konularıdır. Yasalara göre belirlenen miras düzenlemeleri doğrultusunda ikinci eşin ve çocukların belirlenmiş payları bulunmaktadır.

İKİNCİ EŞİN MİRASTAN YARARLANMA DURUMU

İkinci eşin miras hakkı nedir konusunun oran olarak bakıldığında ¼ oranıdır. Bu oran verilmiş olsa da bu orandan faydalanabilmek için belirlenen bazı şartlar vardır. Babanın ikinci eş ile evliliğinden önce edindiği mal ile evliliğinden sonra sahip olduğu ortak malların oranları değişiklik göstermektedir. Yani babanın ilk evliliğinde anne ile elde edilmiş ortak mallar bulunuyorsa çocuklara kalan oran o mallar üzerinden bir değerlendirme yapılır. İkinci evliliğinden sonra üvey anne ile babanın birlikte sahip oldukları ortak bir mal varlığı bulunuyorsa da üvey anne bu durumda daha yüksek orana sahip olur.

İKİNCİ EŞ VE ÇOCUKALRIN MİRAS HAKKI

Babanın vefat etmesi durumunda sonuçta kalan iki kardeş ve üvey annenin miras haklarının oranlarını açıklayalım. Baba ikinci evliliğini 2005 yılında yapmış ve 2018 yılında da vefat etmiş ise bu doğrultuda ikinci eşin miras hakkı şu şekildedir;

  • Babanın 2005 yılından önce elde ettiği kazançlar üzerinden, babaya düşen pay 2018 yılı öncesi ¼’tür. Çocuklara da ¾ oranı düşmektedir. Bu oran iki çocuk arasında bölüşülür.
  • 2018 yılı sonrasında babanın vefatının ardından ikinci eşe öz anne hissesinden ¼ ün ¼ ü düşmektedir. Yani babanın ¼ hissesi tekrar 4’e bölünerek ikinci eşe 1 iki çocuğa 3 oranda pay edilir.

Tapu kaydına nereden bakılır?

Tapu sahipleri nasıl bulunur?

Tapu satışı nasıl bozulur?


Geri Dön