30 / 04 / 2024

İnşaat hakkı nedir?

İnşaat hakkı nedir?

İnşaat hakkı nedir?: Başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak ya da mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. Üst hakkı da denen inşaat hakkı süreli yada süresiz olabiliyor...




İnşaat hakkı nedir?


İnşaat hakkı yani üst hakkı, başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak ya da mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir irtifak hakkı olarak tanımlanıyor.


Üst (İnşaat) hakkı, bir arsanın üstünde inşaat yapma hakkı (Üst Hakkı), bir arsanın altında inşaat yapma hakkı (Alt Hakkı) ve önceden yapılmış bir inşaatı yerinde tutma hakkı (İpka Hakkı) olarak üç gruba ayrılıyor. 


İnşaat hakkı nedir? sorusuna süreli veya süresiz olarak, gerçek veya tüzel kişi lehine tesis edilebilir, bir şahıs lehine olabileceği gibi bir taşınmaz lehine de olabilir cevabını verebiliriz. 


Bir kimsenin arsası üzerine başka bir kimse bir bina ya da yer altında bir garaj, bir depo inşa edebiliyor. İnşaat hakkı, sürekli ve bağımsız nitelik taşımıyorsa yani yirmi yıldan az süreliyse veya yirmi yıl ve daha uzun süreli olmakla beraber üst hakkının tesisi sırasında, üçüncü kişilere devredilemeyeceği, mirasçılara intikal etmeyeceği, üzerinde ayni hak tesis edilemeyeceği veya bu tür tasarrufların izin alınarak yapılabileceğine dair kısıtlamalar getirilmişse bu hak, bağımsız ve sürekli hak olarak değil, irtifak hakkı olarak resmi senet düzenlenerek irtifak hakları sütununa tescil ediliyor. 


Tescilden sonra arsanın mülkiyeti ile üzerindeki veya altındaki binanın mülkiyeti başka başka kimselere ait oluyor. Üst hakkının yüz yıldan fazla bir süre ile tesisi mümkün olmadığı gibi hakkın yüz yıl daha uzatılacağına ilişkin önceden verilen her türlü taahhütte geçersiz sayılıyor.



Müstakil ve daimi üst hakkı!
Üst kullanım hakkı nedir?
Üst Hakkı Medeni Kanun!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön