26 / 12 / 2024

Kaynak hakkı nedir?

Kaynak hakkı nedir?

Bir başkasına ait olan arazide bulunan kaynayan sudan yararlanmayı ifade eden kaynak hakkının tapuya tescili bile mümkün. Kaynak hakkı nedir? için tıklayın...




Kaynak hakkı, başkasına ait arazideki kaynayan sudan yararlanılması anlamına geliyor. Medeni Kanun'da kaynak hakkının ayrı bir mülkiyet olarak değerlendirilmediğini görüyoruz. Yani arazinin sahibi kimse kaynağında sahibi oluyor. Ancak mal sahibi kaynağından başkalarının da yararlanması için izin verebilir. Bu durum da kaynak hakkı ile ifade ediliyor. 


Kaynak hakkı nedir? dedikten sonra kaynak hakkının nasıl kullanıldığını açıklayalım. Kaynak hakkı, başkasının arazisinden su alma, bu sudan yararlanma yada suyun bir yere akıtılmasıyla kullanılıyor.  


Kaynak hakkı çeşitleri 

Kaynak hakkı iki şekilde kurulabiliyor. Bunlardan biri şahsi kaynak hakkı. Bu hak, kaynak hakkının bir kişi lehine kurulmasıyla oluşuyor. Arzi kaynak hakkı ise, kaynak hakkının bir taşınmaz lehine kurulmasıyla vuku buluyor. 


Kaynak hakkı devredilebilir mi? 

Kaynak hakkı başkalarına devredilebilir. Tabi sözleşmede aksi bir durum söz konusu değilse. Resmi senetlerle başkalarına devredilmesinin önüne geçilebilir. 


Tapuya tescili 

Kaynak hakkı, müstakil ve daimi nitelikteyse tapu siciline tescili yapılabiliyor. Tescil için istenen belgeler ise şunlar; 


*Kaynak hakkı talep edilen malın tapusu

*Malın sahibi yada yetkilisinin nüfus cüzdanı ve yetki belgesi

*Mahkeme kararı ile kuruluyorsa, söz konusu karar

*Kaynak hakkı pafta üzerinde de bir işlem yapılmasını gerektiriyorsa taşınmaz malların bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulunun olumlu kararı ve değişiklik beyannamesi.




Geri Dön