02 / 05 / 2024

kaynak hakkı ne demek

kaynak hakkı ne demek

Türk Medeni Kanunu kapsamında 756. maddede tanımlamasına ve sınırlarına yer verilen kaynak hakkı nedir? Kaynak hakkı tesisi nasıl kurulur? İşte kaynak hakkı ile ilgili bilgiler...

Kaynak hakkı nedir?

Bir başkasına ait olan arazide bulunan kaynayan sudan yararlanmayı ifade eden kaynak hakkının tapuya tescili bile mümkün. Kaynak hakkı nedir? için tıklayın...

Kaynak hakkı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nun 756. maddesinde kaynağın ayrı bir mülkiyet değildir. Peki kaynak hakkı nedir, detayları haberimizde...

Kaynak hakkı ne demektir?

Başkasının arazisinde kaynayan sudan yararlanma hakkını ifade eden kaynak hakkı ne demektir, detayları haberimizde...

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ne zaman sona eriyor?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yapılan değerlendirme kapsamında, ücretsiz ulaşımda yeni karar uygulamaya alındığı kaydedildi. İşte haberin detayları...

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Ev hanımlarına emeklilik şartlarında son durum ne? Emeklilik hakkı ne zaman başlayacak? 

Ev hanımlarının emeklilik şartlarına ilişkin gelişmeler merakla bekleniyordu ve sonunda Bakan Vedat Işıkhan'ın konuyla ilgili açıklamaları geldi. Ev hanımlarına yönelik emeklilik düzenlemesi gündemde yerini aldı ve milyonlarca ev hanımı bu konu hakkında gelecek açıklamayı merakla bekliyordu.

İştira hakkı nedir? İştira hakkı sözleşmesi ne işe yarar?

Hukuki ve gayrimenkul kavramı olan iştira hakkı, özellikle de mülk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Mülkün satın alım sürecinde bu hakkın önemli olduğu biliniyor. Peki iştira hakkı nedir, iştira sözleşmesi nedir ve ne işe yarar? İşte iştira hakkı ile ilgili tüm detaylar…

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

EYT’de göz ardı edilen soru: Depremde hayatını kaybeden EYT’linin hakkı ne olacak?

EYT düzenlemesinin 28 Şubat’ta Meclis'in açılmasıyla görüşülüp kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Diğer tarafran, EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin haklarının ne olacağı ise merak konusu oldu.

İmar affı 2023'te ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak? İmar Barışı hakkında son detaylar...

Yeni yılın gelmesiyle birlikte gözler imar affına çevrildi. Peki, İmar affı 2023'te ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak? İmar Barışı hakkında son detaylar...

KYK bursu hakkında bunları biliyor musunuz? KYK burs almak için aile geliri ne kadar olmalı? İşte detaylar!

KYK bursuna dair pek çok öğrenci sorular sormaktadır. Bu sorular genellikle ne zaman açıklanacağı ve KYK bursunun kimlere çıktığı hakkında olmaktadır. İşte o sorular ve yanıtları!

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?

Vefa hakkı olarak da bilinen geri alım hakkı, kişinin mecbur kalarak elden çıkardığı bir gayrimenkulü yeniden satı alabilme imkanını sağlayan uygulama olarak bilinmektedir. Peki, vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır? İşte vefa hakkı (Geri alım) hakkındaki detaylar…

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Kapadokya Alan Planları Yapımı ve Yürürlüğüne İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik!

Kapadokya Alan Planları Yapımı ve Yürürlüğüne İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik bugünkü 31182 Sayılı Resmi Gazete'te yayımlandı.

TOKİ'den inşaat sektörüne 150 milyar lira kaynak!

2003-2018 yıllarında alt ve orta gelir grubu vatandaşlar için ihale tarihi alınmış projelerle 835 bin sosyal konut rakamına ulaşan TOKİ, 15 yılda inşaat sektörüne de yaklaşık 150 milyar lira kaynak aktardı.

İntifa hakkı veren ölürse ne olur?

İntifa hakkı, bir kimseye taşınmaz mal sahibi tarafından verilen kullanma hakkı oluyor. Bu hak, kişinin yaşamı ile sınırlı oluyor. Peki, intifa hakkı veren ölürse ne olur? Hak kaybedilir mi?

kaynak hakkı ne demek Haberi

kaynak hakkı ne demek

Kaynak hakkı tesisi!

İrtifak hakları kapsamında yer alan kaynak hakkı, bir başkasının mülkiyeti altında bulunan arazideki kaynayan sudan faydalanılması anlamına geliyor. Söz konusu hak, başkasının arazisinden su alma, bu sudan yararlanma ya da suyun bir yere akıtılması ile kullanılıyor.


Kaynak hakkı, iki çeşit halinde karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri şahsi kaynak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, kaynak hakkının bir kişi lehine kurulmasıyla oluşuyor. Arzi kaynak hakkı ise, kaynak hakkının bir taşınmaz lehine kurulmasıyla vuku buluyor. 


Başkalarına devredilebilen hak olan kaynak hakkı, resmi senetlerle başkalarına devredilmesinin önüne geçilmesi halinde bir başkasına devredilemiyor. Kaynak hakkı tesisi ile ilgili hükümler Medeni Kanun'da 756. maddede yer alıyor.


MADDE 756.- 

Kaynaklar, arazinin bütünleyici parçası olup, bunların mülkiyeti ancak kaynadıkları arazinin mülkiyeti ile birlikte kazanılabilir.

Başkasının arazisinde bulunan kaynaklar üzerindeki hak,...