29 / 04 / 2024

İkinci, üçüncü evini krediyle alacaklar dikkat: Konut kredileri istisnası tek konutla sınırlandırılıyor!

İkinci, üçüncü evini krediyle alacaklar dikkat: Konut kredileri istisnası tek konutla sınırlandırılıyor!

AK Parti tarafından, Meclis'e sunulan torba yasa ile ikinci ve üçüncü konutlarını alacakları ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gidiliyor. İşte ayrıntılar...



AK Parti tarafından, bankalar ve finans kuruluşlarının enflasyon muhasebesi kapsamı dışında tutulması, KKM'nin süresinin uzatılması, deprem bölgesinde fahiş fiyat yükselişlerine katlamalı ceza verilmesi gibi önemli düzenlemelerin yer aldığı torba yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; 80 maddelik yeni torba yasa teklifinde dikkat çeken düzenlemeler yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ile ilgili düzenlemeye de torba yasada yer verildi. 

Peki torba yasada neler yer alıyor? BSMV istisnası nasıl uygulanacak? İşte detaylar...

İkinci, üçüncü evini krediyle alacaklar dikkat: Konut kredileri istisnası tek konutla sınırlandırılıyor!

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ KONUTUNU ALACAKLARIN MALİYETİ KATLANACAK

1. Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisi konut kredileri istisnası yalnızca ilk konut için geçerli sayılacak. 

NTV'de yer alan habere göre; yani konut kredilerine uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası tek konutla sınırlandırılmış olacak. 

Karara beraber  ikinci ve daha fazla konutu kredi çekerek almak isteyenlerin maliyeti artacak. 

Geçtiğimiz günlerde Halk TV'den Olcay Aydilek konuya ilişkin detaylara yer vermişti. Ziraat Bankası ve Halkbank’ın uzun yıllar üst yönetiminde bulunan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, BSMV’nin vatandaş tarafından kullanılan kredinin faizi üzerinden hesaplandığının altını çizdi. 

Şenol Babuşcu, "Vatandaşın, 1 milyon Türk Lirası rakamında kredi çektiğini varsayalım. 100 bin liralık faiz oranı oldun. BSMV oranı, Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 15 olarak düzenlendi. Bu vatandaştan, 15 bin TL rakamında bir BSMV alınacak."

İkinci, üçüncü evini krediyle alacaklar dikkat: Konut kredileri istisnası tek konutla sınırlandırılıyor!

TORBA YASADA NELER VAR? 

- Teklifle beraber finansal sıkıntıda olan şirketlere tanınan borç yapılandırma imkanı için süre 2 sene daha uzatılacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 2 yıl sene sonra süreyi uzatma yetkisi tanınıyor. 

- Yine teklife göre, cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarında, yıllık değerleme oranı ile güncelleme yapılacak. 

- Banka ve finans kurumlarının 2024 ve 2025 senelerinde  enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar ve zararları dönem kazancının tespitinde esas alınmayacak. 

- Mevduat, katılım ve döviz tevdiat hesapları için uygulanabilecek tevkifat oranları ile ilgili Cumhurbaşkanına yetki sağlanyacak. KDV iadelerinde iade hakkının kısmen ya da tamamen kaldırılması veya yeniden koyulması hususunda da Cumhurbaşkanına yetki tanınacak. 

- Yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi yüzde 50 kazanç istisnası Türkiye'ye getirilme şartına bağlı şekilde yüzde 80'e yükseltilecek. 

- Kur korumalı mevduattan (KKM) elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası 30 Haziran 2024 tarihine uzatılacak, sona erdiğinde Cumhurbaşkanının uzatma yetkisi olacak. 

- Türkiye'ye getirilmesi koşuluyla gelir vergisi mükelleflerinin iştirak ettikleri yabancı kurumlardan elde ettikleri kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna olacak. Yeni eşik tutarlar belirlenerek ticari gemilere kesilecek cezalarda yükselişe gidilecek. Ayrıca, ihracat gelirlerinin binde 5'i olarak uygulanan götürü gider indirimi kaldırılacak.

İkinci, üçüncü evini krediyle alacaklar dikkat: Konut kredileri istisnası tek konutla sınırlandırılıyor!

- Özelleştirme programına alınan kuruluşların özelleştirilmesi ile ilgili haleler elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. 

- Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi ile ilgili düzenlemeye gidilecek. 

- Mahalli idarelerin kira sertifikası ihraçlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iznine tabi tutulması düzenlenecek. 

- TCDD'nin Hazine garantili kredilerinden oluşan vadesi geçmiş borçlarının kurumun ödenmemiş sermayesine mahsubuna imkan tanınacak. 

- Depremler nedeniyle  genel afet bölgesi ilan edilen yerlerde 2025 tarihine kadar fahiş fiyat uygulamalarına katlı idari para cezası verilmesine ilişkin düzenlemeye gidilecek. 

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Çalışan emekliler de 5 bin TL ikramiyeyi alacak

TOKİ 32 ildeki 169 konut ve 28 ildeki 192 iş yerini satışa çıkarıyor!


Geri Dön