27 / 04 / 2024

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

Milyonlarca ev sahibi ile kiracı, kira zammı ve tahliye konularında anlaşmazlık yaşıyor. Peki kira sözleşmesinde 10 yıl tamamlandığında kiracı hangi şartlarda tahliye edilebilir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...



Konut sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar gün geçtikçe artıyor. Milyonlarca ev sahibi, daha yüksek bedelle evlerini kiraya verebilmek için eski kiracılarını tahliye etmenin yollarını arıyor. 

Posta Gazetesi Tamer Heper, bugünkü köşesinde tahliyesi istenen bir kiracının sorusunu yanıtladı. Okuyucu, kirada oturduğu evin sözleşmesinin 1 Mart 2013 tarihli olduğuna ve ev sahibinin haber yollayarak ‘10 yıllık süre doldu. Sizi istediğim zaman çıkarırım. Boşuna masraf etmeyin, kendi isteğinizle çıkın’ dediğine dikkat çekti. 

Bu 10 yılın ne zaman dolacağını soran okuyucu,  gerçekten çıkmak zorundaysa mahkemeye gerek kalmadan çıkmanın yararlı olup olmadığını da sordu. 

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

10 YILLIK SÜRE NE ZAMAN BAŞLAR?

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, kira sözleşmelerinde uzatma yılı olarak on sene dolduğunda kiraya verenin tahliyeyi isteme hakkı olduğuna dikkat çekti. 

10 senenin kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren hesaplanmadığını aktaran Heper, "Kira sözleşmesinde belirtilen süre dolacak, bu süre bittikten sonra on sene hesaplanacak, uzatma süresinin on yılı bitip on birinci senenin başında kiraya veren kiracının çıkmasını isteyecek" ifadelerini kullandı. 

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

Tamer Heper, her kira sözleşmesinde on senenin sonunda kiracının çıkacağı gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi ve "Eğer, kira sözleşmesi bir yıllık yapıldı ise kiracının çıkmasını istemek 11 senenin sonunda, şayet kira sözleşmesi beş senelik yapıldı ise kiracının tahliyesini istemek 15 senenin bitiminde mümkün olacak. Hele bazı şirketlerin yaptığı gibi kira sözleşmesi 10 senelik yapıldı ise yirmi yılın sonunda tahliye talep edilecek" açıklamasında bulundu. 

Sürelerin bu şekilde hesaplanacağını aktaran Heper, sözleşmeyi bu sürelere uyarak feshetmek isteyen mülk sahibinin bu durumu kiracıya üç ay önceden bildirmesi gerektiğinin altını çizdi. 

"Yoksa hesaplanan süre dolduğu gün kiracıya “Hadi çık” demek mümkün değil. Okuyucumun kira süresini bilmiyorum ama hesaplamasına imkan tanıyan bir açıklama yaptığım zannediyorum" diyen Heper, üç ay önce bildirim yapılmasının dava açabilmede çok önemli olduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Çalışan emekliler de 5 bin TL ikramiyeyi alacak

Gram altında rekor üstüne rekor! Gram altında yükseliş devam ediyor...

TOKİ 32 ildeki 169 konut ve 28 ildeki 192 iş yerini satışa çıkarıyor!


Geri Dön